Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '11

 
Kategori
Tarih
 

Kurucu Babalar

Dünyanın en büyük ve en güçlü devletinin kurucu babaları kimler. Önce bağımsızlık bildirisini imzalamışlar, sonra anayasayı hazırlamışlar, dünyanın o zamanki en büyük devletini yenmişler yani koskoca Büyük Britanya İmparatorluğunun donanmasını ve ordusunu yenmişler ve Amerika Birleşik Devletlerinin kurulduğunu bütün dünyaya ilan etmişler. Kim yapmış bütün bu işi. Evvela soruyu düzeltelim. Soru yanlış. Soru, “kim yapmış” olmamalı, “kimler yapmış” olmalı. 

Kimler yapmış bu işleri, kurucu babalar kimler ? George Washington, Thomas Jefferson, John Adams, Alexander Hamilton, Jon Jay, Benjamin Franklin, James Madison. Bir tek kişi değil, bir takım. Kendi içlerinde diplomatik mücadeleler olmamış mı? Tabiiki olmuş ama hiçbir zaman birbirlerini vatan hainliği, millet düşmanlığı gibi idamlık suçlarla suçlama derecesine getirmeden. 

George Washington ilk Başkan seçilmiş, yardımcısı John Adams. George Washington eğer isteseydi en az üç dönem üst üste Başkan seçilebilirdi. Peki o ne yapmış? Ölünceye kadar o koltukta oturmak için bazı tertiplere mi girişmiş. Hayır, tam tersini yapmış, kendi isteğiyle, ikinci dönem Başkanlığa aday olmayacağını açıklamış. 

İkinci Başkan George Washington’un yardımcısı, bir diğer kurucu baba, John Adams olmuş. John Adams ne yapmış. Ölünceye kadar o koltukta oturmak için bazı tertiplere mi girişmiş. Hayır. O da koltuğu kuruluşta en az onun kadar hizmeti geçen bir diğer arkadaşına, bir diğer kurucu babaya bırakmış, Thomas Jefferson’a. 

Peki Thomas Jefferson ne yapmış. Ölünceye kadar o koltukta oturmak için hemen bazı tertiplere mi başlamış? Hayır o da öyle yapmamış. Koltuğu kendisinden sonra Başkan olan bir diğer kurucu babaya, James Madison’a bırakmış. 

Peki James Madison ne yapmış. Ölünceye kadar o koltukta oturabilmek için hemen bazı tertiplere mi başlamış. Yoooook, hiç de öyle yapmamış, koltuğu kendisinden sonra gelen arkadaşına bırakmış. 

Peki diğer kurucu babalar ne yapmışlar. Mesela ilk Maliye Bakanı (Secretary of Treasury) Alexander Hamilton, ilk Adalet Bakanı (Chief Justice) John Jay. Onlar ne yapmışlar. Onlar da diğer kurucu babalara yardımcı olmuşlar. 

Bütün bunlar size çok tuhaf mı geliyor? Gelmesin. Dünyanın en büyük ve en güçlü devleti olmak kolay değil. Dünyanın en büyük ve en güçlü devletinin kurucu babası olmak da kolay değil. Pardon düzeltiyorum, kurucu babası olmak değil, kurucu babalarından biri olmak kolay değil.
 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..