Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı ABDULLAH BEDELOĞLU

http://blog.milliyet.com.tr/abdullahbedeloglu

27 Şubat '18

 
Kategori
Sanat Tarihi
 

Kutsal Su Kaleleri (Bozdoğan ve Amasya Köyü Kutsal Su Yeraltı Kaleleri)

Kutsal Su Kaleleri (Bozdoğan ve Amasya Köyü Kutsal Su Yeraltı Kaleleri)
 

AYASULUK KALE ÖRNEĞİ-EFES


Çakıcı Mehmet Efe ve onun takipçisi diğer efeler yine Ödemiş Ayasuluk efelerinden dedemin dayısı Atatürk’ün silah arkadaşı Sarı Mustafa Efe Aziz Yuhanna (st Jean dönemi yer altı kalelerini) gizli karargâh alanı yapmıştır. Sarı Mustafa Efe 200 maiyeti ile Bozdoğan Kutsal Su(Ayazma) kalesini Kurtuluş Savaşı sırasında kullanmıştır. Bu yüzden yapı günümüze kadar kalan döneminin en canlı örneği olabilecek yapıdır.

Yapı planı, Efes Ayasuluk yapı planının aynısıdır. Aynı yapı ve aynı döneme ait yerleşme planı Bozdoğan Amasya Köyü Asar(Ayasuluk) Kalesi vardır. Kalenin doğusuna uzanan şehir yerleşimi kalıntıları yazıtları mevcuttur. Hz Muhammet döneminde tebliğ için Arapların Hz Ali ile birlikte geldiği yörede gördükleri eserlere Arapların şaştığı belirtilmiştir. Bu İslami kaynaklardaki bilgilere binaen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından yöre Arapşaştı (Arapapıştı) Kanyonu olarak turizme açıldı. Yine sonraki dönemlerde Selçuklu Döneminde Körteke ve Haydere kaleleri yapılmış.

Rivayet odur ki Amasya Kalesinin görüşünde Muhsin Baba kalesi vardır. Muhsin Baba Kalesi adını Hz Ali’nin Rum eşinden olma oğlu Muhsin’in annesinin memleketi olması hasebiyle bu adı almıştır. Ayasuluk (Ayazma) kalelerin özelliği kale üç katlı olup en alt katı atlara ve diğer hayvanlara ait kısım, üstü insanlara ait odalar, en üst kat askerlik görevlerine ait gözetleme yerlerinden oluşuyor. Kaleye ait bir su sarnıcı(kuyusu) oluyor. Bu kuyuya kutsal su kapalı su kemerleri ile geliyor.

İç Kale Kazıları

Efes Ayasuluk İç Kale kazılarında 2007-2008 yıllarında Kale Camii, güneyinde “Güney Teras Evleri” olarak tanımlanan 15 odadan oluşan 3 adet konut ve güneyindeki Arnavut kaldırımlı yol kazılarak ortaya çıkarılmıştır. Konutlar Bizans Dönemi’nden itibaren genellikle kaledeki askerlerin (savaş dönemlerinde halkın) kullandığı alt katları ahır, üst katları yaşam odaları şeklinde kullanılıyordu.

Bozdoğan Kalesi’nin en az bozulan St Jean (aziz Yuhanna) dönemi ve hatta öncesi döneme ait en az bozulan yapı olması ve Sarı Mustafa Efe anısına saygı mahiyeti ile turizme açılmasını temenni ederim.

AZİZ YUHANNA

Ayasuluk Tepesi’nin güneyini kaplayan İncil Yazarı Aziz Yuhanna (St. Jean) Haç Kilisesi’nin geçmişi Roma Çağı’na kadar inmektedir. 2. yüzyıl başında ortaya çıkan bir Hıristiyan geleneğine ve inancına göre, Teolog Yuhanna (St. Jean Theologos) İsa’nın en sevdiği genç havarisi, aynı zamanda İncil’in (Yuhanna İncili) ve Apokalypse’in yazarıdır. Ömrünü Efes ve Batı Anadolu’da Hıristiyanlığın yayılmasına adayan havari, yaklaşık 100 yılında ölmüş, vasiyeti üzerine Ayasuluk Tepesi’nin güney yamacına gömülmüştür.

AZİZ BARNABAS

Hz. İsa'nın havarilerinden Barnabas da İncil'i yazmıştır. Günümüzde orjinal baskısı yoktur. 1590-1600 yıllarına ait baskısı vardır. Orjinal baskısının buralarda olabileceği düşünülmektedir.

Orjinal Barnabas İncili günümüzde yoktur. Bozdoğan Kutsal Su Kalesi veya Amasya Kutsal Su Kalesi içinde bu kitabın olabileceği düşünülmektedir. Yine Sarı Mustafa Efe tarafından kullanılan Bozdoğan Kutsal Su Kalesi içindeki Barnabas İncil'inin Sarı Mustafa Efe eliyle Mustafa Kemal Atatürk’e verilmiş olup kitabın Genelkurmay arşivinde olduğu sanılmaktadır.
Barnabas İncili gerçekten Genel Kurmay’da mı?

İslam dini halk arasında hadislere dayalı inanca göre bu İncil'i Hz Mehdi bulacak ve Hz İsa ile tüm dünya ya bu İncil'i okuyup İslam’a davet edecekler.

Barnabas İncil'i nedir?
Roma Katolik Kilisesi tarafından yasaklanan İncillerden biri. İsa’nın öğrencilerinden Barnabas tarafından yazıldığı iddia edilmektedir. Barnabas İncil’inde teslis inancı reddedilmiş ve İsa’nın ilahlığı kabul edilmemiştir. İkinci olarak, Barnabas İncili’nde İbrahim tarafından kurban edilmek istenen kişi İsmail olarak gösterilmiştir. Oysa ki Hıristiyanlık inancında İbrahim’in İshak’ı kurban etmek istediği benimsenmiştir.

Abdullah Bedeloğlu

 

 
Toplam blog
: 152
: 2363
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yü..