Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '08

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Kvass

Kvass
 

kvass satıcısı


BİR YÖRE/BİR ÜLKE MUTFAĞI 12. [RUSYA-4]
Son derece zengin ve köklü geçmişi olan Rusya mutfağına, haketmediği kadar az yer versem de, bugün Rusya mutfağı yazı dizisinin sonuncusunu yazacağım.

Yazıya başlamadan önce size bir soru:
"Oblomov"u okudunuz mu? İvan Gançarov'un yazdığı ve çarlığın son yıllarında yaşayan bir kulak olan Oblomov'un "tembel" hayatını anlatan romanını. Öylesine güçlü bir romandır ki Oblomov; Sovyet devriminden sonra, tembelliği bir sosyal hastalık olarak gören sosyalistlerin "oblomovizm" adında ürettikleri terimin dayanağı bile olmuştur. Neyse... Romanı ben 18 yaşımda iken Sabahattih Eyüboğlu çevirisi ile okumuştum. Romanda en az Oblomov kadar tembel olan bir de uşağı vardır: Zahar... Zahar sürekli efendisinden kaçar ve mutfaktaki kuzinenin arkasına kıvrılıp yatarken "kvass" içer.

Evet bugün size tanıtacağım içecek "kvass"...
Rusya'da votkadan sonra en fazla tüketilen "bir tür bira"dır kvass. Çok düşük alkol oranlı bu bira büyük tanklarla sokaklarda taze olarak da satılır. (umarım resimler zamanında yayına alınır ve o satıcıların resimlerini de aşağıda görebilirsiniz). Kışın enerji veren yazın serinleten bir içkidir ve geçen yıl Antalya'da bir girişimci kendisine Rus ortak bularak kvass üretmeye de başladı. Onlara bir eposta yolladım ve gelen yanıtı da birazdan sizlerle paylaşacağım.

Slavlar tarafından 10. yüzyıldan beri yapılan kvass, 16. yüzyıldan sonra Ukrayna dilinden Rusçaya geçmiştir ve dilimize "ekşi içecek" olarak çevrilebilir. Kvass, Sovyetler Birliği döneminde batının, "komünist kola" adını taktığı çok düşük alkollü ve tahıldan yapılan bir içecektir. Alkol oranı yaklaşık % 0, 5-1, 5 arasında olan kvass, taze ya da uzun dayanımlı olarak satılır. Ev yapımı kvass, genellikle çavdar ekmeğinin su içinde bekletilerek mayalanması ile üretilir ve hemen tüketilir. Sanayi üretimi olan kvass ise; arpa, mısır ve çavdar unu, çavdar ve arpa maltı, şeker, bira mayası ve su ile yapılır, karbonik asit eklenerek şişelenir. Ama en çok tercih edileni taze olanıdır.

İçerdiği enerji nedeniyle soğuk algınlığı ve yüksek ateşe çok iyi gelmektedir. Ayrıca afrodizyaktır. Arkadaşlarımdam öğrendiğim kadarıyla Rusya'da hastanelerde, hastalara çıkartılan günlük yemek mönülerinde hala kvass bulunmaktaymış.

Bu yazılarıma başlarken, yukarıda da yazdığım gibi Antalya'daki kvass üreticisi firmaya bir e-posta atmıştım. Bu iletimde, Türkiye'deki dağıtım noktalarını ve eğer dağıtımları yoksa fabrikadan satış yapıp yapamayacaklarını sormuştum. Sayın Hasan TÜRKER hemen yanıt yolladı. Bu yanıtı "resmi bir açıklama" olması nedeniyle aynen yayınlamaya karar verdim:

" ... E-mailiniz için teşekkür ediyoruz. Firmamız Türkiye'nin ilk ve tek "kvas" üreticisi durumundadır. Üretimimiz bölgesel olarak sadece Antalya ve civarındaki Rus Turistlere hizmet veren otellere yöneliktir. Kvası 19 litrelik damacanalarda ve sunum noktalarında özel kvas soğutucuları ile piyasaya vermekteyiz.

Dünya da 2 tür kvas üretiminden söz edilebilir. Birincisi şu an bizim ürettiğimiz; kullanım ömrü kısa olan (7 gün) taze kvas; ikincisi gaz basılarak şişelenen 6 ay ömürlü kvas. En çok tercih edilen ve sevilen taze kvasdır. Ayrıca taze kvas soğuk zincirde üretilmesi, depolanması, sevkedilmesi ve sunulması gereken bir üründür. Ürünün + 4 C ile +12 C derede muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle iç piyasaya ürün dağıtımında zorlukları bulunmaktadır. Soğuk zincir gereksiniminden dolayı kargo ile gönderme şansımız da bulunmamaktadır.

Kvas ile ilgili diğer her tür sorunuzda yardımcı olmaya hazırız. Çalışmanızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla
Hasan Türker Kvas Gıda Ltd.Şti.
"

Evet... Haydi şimdi gelin mutfağa girelim ve tadı geleneksel kvassa çok yakın olacak "kendi ev yapımı kvassımız" yapalım.

MALZEMELER (yaklaşık 2 lt kvass elde edersiniz)
1 somun çavdar ekmeği (yaklaşık 300 gr)
100 gr şeker
20 gr bira mayası (kimi geleneksel Rus tariflerinde ekmek mayası da olur demekte, ancak ben denemedim)
2 litre su
1 çorba kaşığı kuru üzüm

YAPILIŞI
1.
Çavdar ekmeğini ince dilimler halinde doğrayın ve bu dilimleri de şeritler halinde bir kez daha kesin.
2. Ekmeğin içindeki suyun buharlaşması için kestiğiniz şeritleri bir tavaya ya da fırına koyarak gevrek hale getirin. 3. Suyu bir tencereye koyarak kaynatın.
4. Su kaynadıktan sonra derin bir kaba ekmek gevreklerini koyarak üzerine kaynattığınız suyu ekleyin.
5. Normal mutfak ısısında bu ekmek-su karışımını 4 saat ılık kalacak biçimde bekletin.
6. Süre bittiğinde ağızına tülbent gererek ya da geniş bir süzgeç kullanarak hazırladığınız çavdar ekmeyi şırasını derin bir kaba dökün.
7. Bir başka kap içine mayayı koyun ve bir miktar ılık su ekleyerek eritin.
8. Eriğin içine şekeri de ekleyin ve iyice karıştırın.
9. Bu karışımı da çavdar ekmeyi şırası bulunan kaba dökün biraz karıştırım, bir havlu ile iyice sararak 12 saat oda sıcaklığında bekletin.
10. Sürenin bitiminde mayalananmasını tamamlayan kvassı, her şişe içine 5-6 tane kuru üzüm koyarak ve şişeye kolay dökebilmeniz için de tülbent gerilmiş bir huni kullanarak şişeleyin.
11. Şişelerin ağızlarını iyice kapatıp buzdolabına koyun.
12. 3 gün sonra ev yapımı kvass içime hazırdır.

afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 49
: 8893
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

1964 İstanbul doğumlu, Ankara'da yaşayan İTÜ mezunu bir mimarım. 1991-1998 yılları arasında Mimarl..