Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '08

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Khalva

Khalva
 

Khalva


BİR YÖRE/BİR ÜLKE MUTFAĞI 12. [RUSYA-3]
Bugün, çok büyük bir coğrafi bölgede yapılan bir tatlıyı tanıyacağız ve yapacağız.

Yine herzaman olduğu gibi bir yanlışı düzelterek başlayalım yazımıza. Birçok internet sitesinde (aslında tümü diğerinden kopyalamıştır) "ceviz kreması" diye tanıtılan Khalva aslında bizim bildiğimiz HELVA'dır.

Helva; "şeker katılmış, tatlandırılmış" anlamına gelen Arapça kökenli "halwa" sözcüğünden gelmektedir ve tüm Orta Doğu, Orta ve Kuzey Asya ile Balkanlar bölgesinde değişik şekillerle yapılan ve sevilerek de yenilen bir lezzettir.

Temel olarak helva içine irmik, susam, un ya da ayçekirdeği konsa da; örneğin Hindistan'da havuç, mercimek, fasulye, balkabağı ya da yer elması püreleri ile de helva yapılmaktadır. Un katılan ve bizim "pişmaniye" adını verdiğimiz helva türü ise sadece ülkemizde ve Kocaeli'nde yapılmaktadır. Dokunmamış "ipek iplikçiklerini" andıran parlak telleri nedeniyle "kos helva" olarak adlandırılmıştır.

Helva sözcüğü batı dillerine Balkanlardan, orada yapılan "susamlı helva" türü ile geçmiştir. Bugün tarifini vereceğimiz khalva ise, helvaya Rusya ve Bulgaristan da verilen addır.

Khalva, süt ile kullanılan unun (biz bu tarifte mısır unu kullanacağız) ön pişirimi ardından, katık olarak seçilen besin ile birlikte fırınlanarak "kıvam" kazandırılması ile yapılır. Ve sıcak olarak yenen bir tatlıdır.

Haydi o zaman mutfağımıza geçelim ve bu çok kolay, tarihi tatlıyı yapmaya başlayalım.

MALZEMELER (4 kişilik)
1/2 litre süt
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır unu
100 gr ceviz içi
4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
1 çay kaşığı toz tarçın (süslemek için)
1/2 adet limon (süslemek için)
4 çift yaprak nane (süslemek için)

YAPILIŞI:
1.
Bir kap içine mısır unu ile şekeri koyun ve kuru olarak karıştırın.
2. Bu karışımın üzerine oda sıcaklığındaki sütten 3-4 çorba kaşığı ekleyerek karıştırın. Akıcı ancak kıvamlı bir bulamaç elde etmelisiniz.
3. Kalan sütü bir kaba koyarak ısıtmaya başlayın.
4. Süt kaynama noktasına yaklaştığında, hazırladığınız bulamacı azar azar ve sürekli karıştırarak süte ekleyin.
5. 3-4 dakika sonra süt koyulaşmaya başlayaca sütü ateşten alarak dinlendirin.
6. Fırını 180 derece santigrat ısıya ayarlayın ve ısıtın.
7. Bir tavaya tereyağını koyun ve eritin.
8. Eriyen yağa cevizleri atın ve tavayı sallayarak çevrelerinin tamamen yağ ile kaplanmasını sağlayın.
9. Fırın ısısı tamam ise, yağladığınız cevizleri derin bir fırın kabına yayın ve arada bir karıştırarark koyu kahverengi renge gelene kadar yaklaşık 20 dakika fırınlayın.
10. Cevizler rengini aldığında, sütlü bulamacınızı cevizlerin bulunduğu fırın kabına dökün ve kabı en üst rafa yerleştirerek, aynı sıcaklıkta 20 dakika kadar daha fırınlamaya devam edin.
11. Pişirme tamamlandığında, bir spatüla ile khalvadan dilimler alarak tatlı tabağına koyun.

SÜSLEME ve SERVİS:
12.
Tabaklara dağıttığınız tatlının üzerine, bir dilim tranş limon koyun ve onun üzerini merkez alarak, tarçını tatlınıza dökün ve bir çift nane yaprağı koyarak süslemeyi tamamlayın.
13. Hemen servis yapın.

afiyet olsun.
 
Toplam blog
: 49
: 8893
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

1964 İstanbul doğumlu, Ankara'da yaşayan İTÜ mezunu bir mimarım. 1991-1998 yılları arasında Mimarl..