Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '10

 
Kategori
Sinema
 

La Vita E Bella - Life is Beautiful.. Hayat Güzeldir!

La Vita E Bella - Life is Beautiful.. Hayat Güzeldir!
 

.. La vita è bella!


" Bu aslında basit bir hikâye ama anlatması pek de kolay değil. Tıpkı masallardaki gibi hüzünlü ve masallardaki gibi mutluluk ve harikalarla dolu.."

Bazı filmler vardır; finalinden sonra yerinizde çakılır ve dakikalarca aldığınız nefes dışında dünyayla bağınızı kesersiniz.. O an filmden yüreğinize ekilenler geçer teker teker gözlerinizin perdesinden; yaşamın anlamı, aşk, aile, savaş, mutluluk, hüzün, şiddet, soykırım, optimist yürekler, anne, baba, oğul, zafer, umut..

Filmin arka plandaki teması yahudi soykırımı ve II. Paylaşım Savaşı sırasında yaşananlar olmasına rağmen, bunu anlatırken sizi asla rahatsız etmiyor ve bir baba ile oğul arasındaki yüreğinizin her telini sızım sızım sızlatan öykü örgüsüyle kimi zaman güldüren, kimi zaman ağlatan ama kendi içinizdeki bu kahkaha - gözyaşı deviniminde gözlerinizin şişmesi ile sonuçlanan muhteşem bir anlatı..

Nazi despotizminin yaşandığı günlerde Guido isimli ( Roberto Benigni ) hayata gülümseyerek bakan, tasasız, kendine has çocuksu cazibesiyle Yahudi asıllı bir kitapçının prensesini bulması, peri masalı gibi evlilikleri, Joshue ( Giorgio Cantarini ) ismini verdikleri taparcasına sevdikleri oğullarıyla kendi hallerinde yaşarken Almanların İtalya 'ya girişi ve baba - oğul 'un mecburi, kadının gönüllü olarak Auschwitz Kampına alınışlarıyla akışı birden değişen ve bir babanın oğluna savaşı, toplama kampını, açlığı, zulmü oyun gibi anlattığı ömrünüzde izleyebileceğiniz en iyi savaş karşıtı Roberto Benigni filmi ; 3 dalda oscar, çeşitli yarışmalarda ise 52 farklı ödül almıştı ki bence çok daha fazlasıydı hak ettiği..

" Söylersen eğer adımı, değilim artık orada.."

Sevdanın kazandığı, ölümün kaybettiği ve hayatınıza mutlak surette birşeyler katan bu filmle ilgili söylenecek çok şey var aslında, ancak mesajını daha izlemeden iletiyor size nasılsa bu muhteşem Başyapıt ;

La vita è bella.. Hayat Güzeldir !

İzleyebileceğiniz en yalın filmlerdendir aslında La vita è bella. Dili o kadar yalındır ki anlamakta güçlük çeker insan. Sadece bak der size, sadece gör, sadece dinle, sadece oyna. Sımsıcaktır anlatımı, muhteşem bir aşk öyküsü ve cennetvari bir baba-oğul ilişkisidir..

Sinema aşığı her insanın arşivinde bulunması, senede birkaç kez özümsenmesi, her izlendiğinde yeni dersler çıkarılması gereken; insanı uç noktalara taşıyan, kahkahalarla güldüren, hıçkırıklarla ağlatan, kanaatimce izlemeyenlerin kesinlikle çok şey kaybettiği bu şaheser MUTLAKA izlenmeli..

Filmin Künyesi :

Tür : Dram
Yönetmen : Roberto Benigni
Senaryo : Roberto Benigni , Vincenzo Cerami
Görüntü Yönetmeni : Tonino Delli Colli
Müzik : Nicola Piovani
Oyuncular : Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giustino Durano, Lidia Alfonsi, Sergio Bustric, Giuliana Lojodice, Amerigo Fontani, Pietro De Silva, Francesco Guzzo

imdb User Rating : 8.4 / 10
Kişisel Not 'um : 10 / 10


02.Ağustos.2010
Kerem Porazan

 
Toplam blog
: 59
: 14527
Kayıt tarihi
: 17.12.09
 
 

İmgelemelik 'ten düştüğü 6.Mayıs.Bindokuzyüz... ~ fi tarihinden bu yana; Sonsuzluk 'da insan.. Yüre..