Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '11

 
Kategori
TV Programları
 

Lale Zara’ya hayat veren Gülçin Çakır…

TNT ekranına transfer olduktan sonra da başarısını sürdüren ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizisinin dikkat çeken karakterlerinden biri, Lale Zara Aynacı! ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ya 87. bölümde dâhil olan ve adından sıkça söz ettiren Lale Zara karakteri, ilk andan itibaren gerçek hayattan isimler arasında bağ kurduran biri. Lale Zara’nın böylesine ilgi görmesi, bir ölçüde bu algılamaya bağlı. Ancak asıl neden, karakteri canlandıran Gülçin Çakır’ın performansında gizli.

Pana Film ile çalışmaya başlamadan Florida Gulf Coast Art University/Edison College’da eğitim gören Gülçin Çakır, burada edindiği tiyatro, film yapımı, kamera önü oyunculuk ve oyun yazarlığı bilgilerini ne denli özümsediğini Türkiye’deki bu ilk projesinde ortaya koymakta. Amerika’daki öğrenim süreci öncesinde Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Ana Sanat Dalı’nı da bitiren ve hedefi yönetmenlik olan Çakır, komple bir sanatçı kimliğine sahip.

Devlet Tiyatrosu’nda ‘Rumuz Goncagül’, ‘Burnunu Kaybeden Palyaço’, ‘İkinci Caddenin Mahkûmu’, ‘Bir Halk Düşmanı’, ‘Öyle Bir Mahalle Ki’, ‘Kanlı Nigar’, ‘Taziye’, ‘Güle Güle Arkadaşım’, ‘Dört Eylül’, ‘Kısır’, ‘Bir Yaz Dönümü Rüyası’ ve ‘Genç Osman’ isimli oyunlarda rol alan Çakır, Ferdi Merter, Camalia Hancu, Coşkun Irmak, Tomris Çetinel gibi yönetmenlerle çalışma fırsatı yakalamış bir tiyatrocu! Çakır’ın yurtdışı çalışmalarında ise göze çarpan oyunlar, ‘Lost in Yonkers’ ve ‘Eva Braun’…  ‘Baby Steps’isimli kısa filmi de bulunan Çakır, şimdilerde Marmara Üniversitesi Sinema Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini sürdürerek kariyerini pekiştirmekte.

‘Kurtlar Vadisi Pusu’da, kod adı ‘Hala’ olan örgüt liderini canlandıran Çakır, dizideki duruşuyla, sertliği ve kararlılığı gerektiren rolünün hakkını layıkıyla veriyor. Onun gayet doğal hareketlerle resmettiği bu erkeksi duruş sayesinde Lale Zara, ‘aile dersi’ vermeyen gelen Polat Alemdar karşısında ‘kadın’ kimliğinin dezavantajlarını izleyiciye hissettirmiyor. Anneliğini sömürtmeyen ve oğlunun hayatına karşılık işbirlikçilik yapmayı kabul etmeyecek kadar da güçlü olan Lale Zara için biçilmiş kaftan olan Çakır, karanlık yüzlü erkeklerin dünyasında, en az onlar kadar karanlık olarak, hem senaryonun kendisi için yazdığı davayı savunmayı başarıyor. Hem de, izleyiciye zaaflara düşmeyen bir kadın ve anne profili çiziyor.

Oynadığı rolle böylesine bütünleşmeyi ve yüz ifadesiyle konuşmayı bilen Gülçin Çakır, kimi dizilerde sert bir karakteri canlandırması gerekirken mimikleriyle tam aksini yansıtan kadın oyuncuların arasından sıyrılan nadir sanatçılardan. Bu da onun profesyonelliğinin göstergesi! Uzun soluklu olmayı arzulayan dizilerin ve basmakalıp oyunculuktan dolayı bir türlü gişe yapamayan filmlerimizin bu tür eğitimli yeteneklere ihtiyacı var. Bizden hatırlatması.

 

Anibal Güleroğlu http://www.sinematur.com

  

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..