Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Londra 155 milyon liralık festivalle yeniden sanatın merkezi!

Londra, 2012 Olimpiyatları organizasyonu ile deyim yerindeyse tarih yazdı. Birleşik Krallık, açılıştan kapanışa her anını kusursuz bir şekilde tasarladığı olimpiyat oyunlarıyla üzerinde hala güneşin batmadığını kanıtladı dünyaya.

Doğal olarak olimpiyatların gölgesinde kalsa da en az onun kadar görkemli olan bir başka etkinlik de Londra Sanat Festivali’ydi.

 ‘Once in a life time’ (hayatta bir kez) temasıyla hazırlanan, asrın kültür sanat olayı olma iddiasıyla yola çıkan bu görkemli festival ile Londra, sanatın da başkenti olduğunu ortaya koydu.

İşte festivalden baş döndüren rakamlar!

  • Londra Sanat Festivali için dünyanın 204 ülkesinden toplam 25 bin sanatçı performanslarını sergilemek üzere davet edildi. (Türkiye’den davet edilen tek sanatçı Selda Bağcan festival kapsamında Queen Elisabeth Hall’da konser verdi.)
  • Festival boyunca kentin dört bir yanına yayılmış 900 mekanda toplam 12 bin etkinlik gerçekleşti.
  • Başından bu yana ‘herkes için sanat’ amacıyla yola çıkan Festival süresince halka toplam 10 milyon adet bedava bilet dağıtıldı!
  • İzleyicisiyle, sanatçısıyla Festival, bugüne dek 18 milyon kişiye ulaştı.
  • Ve sıkı durun…İngiltere, bu görkemli kültür sanat festivali için 55 milyon pound yani yaklaşık 155 milyon lira harcadı…

Festivalin ön hazırlık döneminde Londra’daydım.

Ünlü ressam David Hockney’in Royal Academy’deki sergisini gezerken sohbet ettiğim bir küratör, Londra’nın ‘sanatın merkezi’ unvanını New York’un elinden almak için büyük bir atağa kalkıştığını, festivalin de bunun işaret fişeği olduğunu söylemişti.

Gerçekten de Londra, festival boyunca tüm dünyayı kucaklayacak etkinliklere sahne oldu. Örneğin Shakespeare Festivali. İngiliz edebiyatının ölümsüz yazarı Shakespeare’in 72 tiyatro oyunu,  dünyadan bin sanatçı tarafından yorumlandı.  Alman Wupperthal Dans Tiyatrosu Pina Bausch on dünya kentine dair koreografilerini sahneleyecek. Dünyanın önde gelen yönetmenlerine film siparişleri verildi.

David Hockney’den Damien Hirst’e, Yoko Ono’dan, Anish Kapoor’a Tracey Emin’e çağdaş sanatın ‘celebrity’leri ilk kez bir festivalde bir araya geldiler. Simon Bolivar, Philarmonia gibi dünyanın önde gelen orkestraları Londra’da buluştular.

Ne diyelim, darısı İstanbul’un başına…

Twitter/suleyucebiyik

 
Kayıt tarihi
: 16.07.10
 
 

Milliyet Yazar..