Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Lugano - İsviçre izlenimlerim

Lugano - İsviçre izlenimlerim
 

Büyüklüğüne bakarsak burası bir "köy", hadi olmadı kasaba. Ancak ülke ne kadar ki? Bu nedenle orantısal olarak burası bir "şehir”. Her yer; enden yürü 10, boydan yürü 20 dakika yürüyüş mesafesinde. Bakkala bile küsemezsin. Çünkü 2.si ve sonuncusu şehrin öte yanında.

Motorcuyum. Ama yandan çarklı. Yine de gönlüm “Harley” de. Lugano’da da her sene “Harley Davidson” festivali var.  Tam bu dönemdeMilano’dayız. Erman Hocamla (Toroğlu) oğlu Fırat’ı ziyaretteyiz.  Kandırmak zor olmadı. Arabayla light gümrük geçişli 1,5 saat yolculuktan sonra Festivalde bulduk kendimizi.

Gün, Lugano’da 4 tekerlerin “izin günü". Gözleri yakan metal aksamlar, kulak zarlarını patlatan egzoz sesleri, deri mont, çizme ve zımbalı aksesuarlar içinde uzun saçlı, göbekli, RayBan gözlüklü, küpeli Harleycilerle, arkalarında ki uzun sarı saçlı, deri çizme ve mini şortlu sevgilileri Erman hocamı bile cezbetti. Espri olarak soruyor; motoru alana aksesuarları da veriyorlar mı? diye. Evet desem, basacak oracıkta parayı, alacak 50.000 euro’luk Harley’i.

Ufacık şehir meydanında Rock konseri var. Ellerde bira şişeleri ve kırık camların üzerinde kiminle dans ettiklerini bilmeyen bir siyah deri elbiseliler guruhu, kesif bir alkol ve esrar kokusu, elektro gitar ve davulun dayanılmaz gürültüsü... Bu kadarı fazla geldi bize. Biraz şehre akalım istedik. Bizde ekmek fırınları neyse Lugano’da çikolata imalathaneleri o. 2 bakkal görürseniz 10 tane pasta, çikolata imalathanesi görüyorsunuz. Biz el yapımı taze “pralin”lerlerimizle, göle doğru yürüyoruz. Ardından iki saatlik bir tekne turunda Morcote, Parco Scherrer, Monte Serpiano kasabalarını görüyoruz. Sonra da Cable Lift ile Monte Bre (933m) tepesine çıkıp şehri tepeden seyrediyoruz. Aslında 2 tepesi daha var şehrin. Biri San Salvatore (912m), diğeri Mounth Lema 1624. Bu kadar işte turistik Lugano turumuz.

Gerçekte Lugano halkı İtalyan asıllı. Ana dilleri İtalyanca. Burası Ticina kantonuna ait bir şehir. 2000 li yıllarda sadece 25.000 olan nüfus, İtalyan ve İsviçre’li elitlerin göçü ile bugün 50.000 nüfusa ulaşmış durumda. Lugano, otelleri, casinosu ve lüks restoranları nedeni ile İsviçre’nin Monte Carlo’su olarak da adlandırılıyor. Görünürde hala İsviçre Frank’ı kullanılan şehrin her yerinde Euro ile hesap ödeyebiliyorsunuz. Gençliğimde 2 ay dondurma satarak Avusturya’da 10 ay okuyabildiğim bu şehirde ayda 3500 Frank işsizlik parası alan “keyfi işsiz”ler ordusu bulunmaktadır.

Lugano, diğer adıyla Ceresio Gölü hakkında kısa bilgiler;
Yüzey rakımı: 271 m, Ortalama derinlik: 134 m, Alan: 48,7 km², Genişlik: 13 km, Uzunluk: 35 km, Komşu Şehirleri: Lugano, Campione d'Italia, Melide, Ponte Tresa

Lugano  ile ilgili fotoğraflar için : https://plus.google.com/u/0/photos/103101039821732824389/albums/5829496178422965217

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..