Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

lütenitsa

lütenitsa
 

Lütenitsa Avrupa' da çok popüler bir lezzet olarak biliniyor.


Balkan mutfağının en meşhur ve leziz soslarından biridir. Domates, kırmızı biber, havuç ve sarımsak, zeytin yağı, tuz, karabiber ve şeker içerir.

Makarnalar için mükemmel bir sos olarak ya da kahvaltıda ekmeğe sürülecek güzel bir salça olarak kullanılabilir.

Balkanlarda lütenitsa büyük kazanlarda pişirilir.Dibinin tutmaması için sürekli karıştırılması gerekir ve gerçek lezzetini bu işlemden alır. Kavanozlara sıcak haliyle doldurularak konserve edilir.Bir kazanda ortalama 30 kavanoz lütenitsa hazırlanır. Ancak günümüzün kent mutfağında kazan kazan lütenitsa yapmak çok zor olacağı için, pratik bir tarifle evde daha az malzemeyle pişirilebilir.

Bunun için 10 kg salçalık domates, 5 kg kırmızı biber, 2.5 kg patlıcan, 1 kg havuç, tuz, yağ, 1 çay bardağı sirke, 1 baş sarımsak gerekir.

YAPILIŞI:

    Önce patlıcanlar közlenir, soyulur ve bir kapta bekletirlir.
    Domates, biber, havuçlar robottan geçirilip büyük bir pişirme kabına aktarılır. Yüksek ateşte pişirilmeye başlanır.
    İyice pişene kadar bıkmadan, usanmadan karıştırılması gerekir. Yoksa dibi tutar, yenilmeyecek hale gelebilir.
    Ocaktan alıp kavanozlara doldurmadan önce, ateşteyken göz kararı kadar tuz, yağ, 1 baş sarımsak ve 1 çay bardağı sirke eklenir.
    Kavanozlara doldurulur, ağzı sıkıca kapatılır. Kavanozlarla birlikte içi su dolu bir kazanda yeniden pişirilir.

Zahmetli görünse de tadından yenmez, sofraların vazgeçilmez lezzeti olur.

Afiyetle,

Aylin Atasağun

 
Toplam blog
: 53
: 4924
Kayıt tarihi
: 07.07.07
 
 

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Bölümünden mezun oldu. ..