Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '13

 
Kategori
Blog
 

Makul bir blog sitesi nasıl bir şey olabilir?

Önkoyut: Yazacaklarım Türkiye, 2013-2015 için geçerlidir.

 

Bir: 100 başlığa kadar yayılabilen her konuda yazılabilmesi zihniyeti ters tepebiliyor. Şimdiye kadar hiçbir matbu gazetenin hiç yapmadığı ama çok düşündüğü, futbol, bulmaca, magazin, tv sayfası olmadan gazete çıkarmak gibi, yakın geleceğin blog sitesi de ayıklanmış ve derlenmiş konularda metin yayınlayabilir.

 

Bunun için yapılacak en optimum şey, 10 konuda 10’ar yazardan, toplam 100 civarında yazarın toplanması olacaktır.

 

Bunun matbu gazetelerdeki yaklaşık 100 köşe yazarı ortalamasına benzemesi raslantı değildir.

 

İki: Öncelikle; iç siyaset, dış siyaset, sinema gibi bazı temel başlıklar, olmazsa olmaz konumda. Bunlar ilk 5’i oluşturacaksa, ikinci 5 ise serbest bir derleme olabilir. Bu da, sitelerin birbirinden farkılığı olacaktır.

 

Bu konularda yazma eğilmili olan yazarlar için konulacak temel önkoşul, bir tür bilgi yarışması elemesi gibi, konusunda en az 100 temel eseri okumuş olması zorunluluğu olabilir. Bunları da, o 10 konuda da temel bilgiye sahip editörler belirleyebilir.

 

Üç: Bundan sonrası, halihazırdaki diğer blog sitelerine göre pozisyon belirleme olabilir. Örneğin Radikal Blog başlarken, Milliyet Blog’a göre kerteriz aldı. Yaptıklarının bir bölümü hatada ısrar, bir bölümü ise atılmayan kuşun rasgele taşla vurulması gibi şeyler oldu. Yani, her 2 dev blog sitesi de, yalnızca şunu kanıtladılar: Türkiye’de yazar olabilecek kimse, özellikle de genç yokmuş ve kimsenin de söyleyecek bir şeyi yokmuş. Haa, bir de kimse özgür olmayı bilmiyormuş.

 

Dört: İlk ve son kaygı da şu olabilir: Aynen bir şirket ve bir dergi gibi, işe daha başlamadan önce, kaç yıl, kaç yazar, kaç okur gibi soruları yanıtlamış olabilme. Bu da çoğu derginin misyonu bitince  alanı terketmesi gibi, baştan bitecek bir projeye imza atmak demek. Tersi durumda sonuç, 80 senelik ‘Varlık’ dergisi sürüngenliği olabiliyor: Fanzinler edebiyata daha çok yazar kazandırıyor günümüzde.

 

Sonuç: O ‘Varlık’ dergisi bile, en az 10 Türk yazarı Türkiye edebiyatı tarihine kazandırmış olmakla övünebilir. Blogların da, gönüllü üstlenilmesi önkoşulu ile böyle bir misyonu olabilir. Sonuçta artık iktidar seçkinleri, sosyal medyadan en kötüleri seçip ödüllendiriyor nasıl olsa. Yani, alternatif blog ödülleri de konulabilir. Anımsayalım ki Türkiye’de hala Sait Faik ve Orhan Kemal ödülleri var.

 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..