Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Malatya'da izinsiz dergi satanlara göz yumuluyor

Malatya'da izinsiz dergi satanlara göz yumuluyor
 

Engelsiz yaşam


Sayın Valim,
 
Sayın Belediye Başkanım,
 
Sayın Emniyet Müdürüm,
 
Sayın Zabıta Müdürüm,
 
Sayın Defterdarım,
 
Allah rızası için bu yazıyı okuyun ve gereğini yapın.
 
Ve siz Malatyalı ve Malatya’da yaşayanlar;
 
Sorumlu insanlar, lütfen bu yazıyı okuyun ve gereğini yapın.
 
Malatya’da onlarca Engelli Derneği var, hiç ama hiç biri böyle bir şeye tevessül ve tenezzül etmezken Afyon’dan gelen ve üniversite öğrencisi olduklarını söyleyen birkaç genç ilimiz Sağlık Müdürlüğü önünü mesken tutmuş genellikle akşam saatlerinden yoldan geçenleri rahatsız ederek adeta yakasına yapışırcasına “bir saniyenizi alabilir miyim” diyor ve arkasından ajitasyona, duygu sömürüsüne başlayarak “Engelliler yararına”(!) çıkarmış oldukları dergiyi satmaya çalışıyor. Büyük ölçüde başarılı da oluyorlar…
 
Yirmi, yirmi beş yaşlarında genç ve sağlıklılar. Üniversitede okuduklarını ve kendi ailesinin de bir engelli olduğunu belirterek duygu sömürüsü ile vatandaşı dergi almaya ikna(!) ediyorlar. Parasını verip dergiyi alan vatandaş henüz köşeyi dönmüşken elindeki derginin kapağını bile açmadan oracığa çöp kutusuna gerisin geri atıyor. İçi rahat, güya faydalı bir iş yapmıştır, bir engelliye yardım etmiştir.
 
Allah aşkına Sayın Başkan bu ne kepazelik, bu Malatya’ya yakışıyor mu?
 
Siz değil misiniz şehir merkezinden seyyar satıcıları kaldıran, simitçiye mısırcıya yer göstererek onları belli bir intizama sokan.

Kapalı semt pazarları, açık semt pazarları ile vatandaşa hizmet yarışına giren.
 
İhtiyaç doğrultusunda ilimizde park ve bahçelerde satışa müsait yerleri ihale usulü ihtiyaç sahiplerine veren…
 
Sizin emriniz doğrultusunda kaldırımlara eşya bırakan esnaflara ceza yazılıyor ve tezgâhları kaldırılıyor. Kaldırıma bir sehpa bırakan çay ocaklarına göz açtırmıyorsunuz.
 
Ola ki gözden kaçmış bir seyyar satıcı varsa adamcağızın tezgâhını, el arabasını elinden alıp bir dövmediğiniz(!) kalıyor. Ayakkabı boyacısına bile müsamaha göstermiyorsunuz.
 
Şimdi sormak istiyorum o halde;
 
Bu nedir Sayın Başkan.
 
Bu sizin yıllarca çalışarak halkın gönlünde bıraktığınız saygınlığınıza halel getirmez mi. Bu durumu size birileri hiç mi söylemedi. Zabıta Müdürlüğüne herhangi bir vatandaş şikâyette bulunmamış mıdır?  Eğer şimdiye kadar kimse şikâyetçi olmamışsa bu ayıpta halkımızın olsun. O halkın içerisinde ben olmak istemiyorum. Bu durum benim kanıma dokunuyor.
 
Sorumlu bir vatandaş olarak, ayrıca da bu toplumda yaşayan bir Engelli vatandaş olarak sizden rica ediyoruz bu duruma daha fazla seyirci kalmayın.
**
Sevgi dostlar bu durum aslında yeni bir mevzu değil. Uzun süredir var ve hemen her şehirde buna benzer olaylar ne yazık ki yaşanıyor.
 
Toplumumuzun zayıf noktasını yakalamışlar alabildiğine istismar ediyorlar.
 
Yukarıda da bahsettim, ilimizde onlarca Engelli Derneği var. Bunların başında da hepinizin yakından tanıdığı Türkiye Sakatlar Derneği Konfederasyonu’na bağlı olarak ilimizde faaliyet gösteren Malatya Sakatlar Derneği. Malatya Sakatlar Derneği Başkanı Ali Haydar Koyun bu konuyla alakalı olarak erinmemiş, üşenmemiş 2009 Yılında İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesine bir yazı yazmış. (Bkz: 21.03/2009/032 sayılı dernekler Hakkında konulu yazı)
 
O tarihte de ilimizde benzer durumlar devam ediyormuş ve bu konuya çözüm aramış.
 
İçişleri Bakanlığı Konuyu dikkate almış ve 10.06/2009/1751 Sayılı yazı ile 81 İl Valiliğini bilgilendirmiş. İlgili yazıya ilgi tutan Malatya Valiliği de İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğüne gereği yapılmak üzere göndermiş Bilgi olarak da Malatya’da faaliyet gösteren tüm derneklere o zamanki İl Dernekler Müdürü Mustafa Raşit Özmen imzasıyla göndermiş.
İçişleri Bakanlığının yazısı oldukça uzun, resimde tamamını görebilirsiniz. Biz burada bazı noktaları bir kez daha hatırlatalım.
 
İçişleri Bakanlığının 1751 Sayılı yazısında şu noktaların altı çiziliyor;
 
“… Bazı Engelli Dernekleri in Dernek adına yaptırdıkları, çorap, kalem, Takvim ve dergileri 81 ilimize dört-beş kişilik guruplar aracılığıyla, merkezi yerlerde yoldan gelip geçen insanları rahatsız edecek şekilde durdurarak ‘sakatlar yararına, engelliler yararına, özürlüler yararına tekerlekli sandalye yardımı yapacağız, tedavi ettireceğiz’ gibi sözlerle sattıkları,
 
… Bastırılan dergilerin dernek adı kullanılarak Türkiye genelinde satıldığı, ancak satılan dergilerden ne kadar gelir elde edildiği, gelirlerin hangi amaçla nereye harcandığının belli olmadığı, elde edilen gelirlerin vergisinin verilip verilmediğinin bilinmediği,
 
Ticari amaçlar çıkarılmakta olan bir derginin veya çeşitli ürünlerin daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla engellilerin adının kullanılarak duygu sömürüsü yapılmasının tüm engellilere engelli derneklerine zarar verdiği ve rencide ettiği…”
 
Diye devam eden yazıda 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanununa vurgu yapılarak ilgili madde hatırlatılıyor. Ayrıca Maliye Bakanlığı 03.04/2007 Tarih ve 26482 Sayılı resmi Gazetede yayınlanan genel tebliğinde ilgili kurumların (Dernek, Vakıf, yardım kuruluşu) Kurumlar Vergisi mükellefi olduğunun altı çiziliyor.
 
Yukarıda da anlattığımız gibi bu kişiler satıştan ne toplamışsa doğrudan ceplerine indiriyorlar. Fiş, fatura gibi bir kaygıları bulunmuyor…
 
İlgili yazıda ayrıca “engellilerin ve engelli derneklerinin adını kullanarak izinsiz yardım toplama faaliyetlerinde bulunanlar veya yardım toplama izinleri alınmış olmalarına rağmen yardım toplama faaliyetlerini 2860 Sayılı Kanuna aykırı olarak yürütenler hakkında gerekli yasal işlemin yapılmasını…” deniyor.

Yasal işlem nedir bilmiyoruz, gelen memurun sadece kimlik sorup gerisin geri gitmesi ve bu satışı yapanlarla bizi baş başa bırakmaları mı?
 
Bakınız onlarca kez ilgili yerlere telefon edildi ve bu şahıslardan şikâyetçi olundu “tamam efenim gereğini yapıyoruz” deniyor arkası gelmiyor.
 
Telefonumdan 155’i aradım ve durumu özetledim, az sonra gençten iki sivil memur geldi ve ilgililerin kimliklerine yazılı izin belgelerine baktılar. Bana dönerek “siz şikâyetçi misiniz” diye sordular. Bende arkadaşların belgesini kontrol edin eğer durumları yasalsa yapsınlar yoksa gereğini yapın lütfen dedim.
 
Az sonra memurlar gitti ve gençler satışlarını sürdürdü. Beni görünce “ekmeğimizle oynama” diyerek uyardı(!) ben bu uyarının ne anlama geldiğini pek tabii ki biliyorum. (Gençler bana karşı hoş olmayan bir tavır takındılar, ola ki onlar tarafından darp edilir veya başka bir şey olursa sorumlusu İl Emniyet Müdürlüğüdür)
 
**
Oysa bu gibi işlerin nasıl ve şekilde yapılması gerektiğini en başta Belediyemiz ve ilgili kurumlar biliyorlar.

Stant açmak isteyen önce ilgili mercilerden izin alır, açtığı stantta logosu veya afişi görülür yerde bulunur. Almış olduğu izin belgeleri masalarının üzerinde bir dosyada bulunur ve gerektiğinde gösterirler. Stant görevlilerinin yaka kartları adları ve görevleri yazılı olarak boyunlarında bulunur…
 
**
Malatya Valiliği İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü (Eski adı) İl Dernekler Konsey Başkanlığı 30.09/2011 Tarihli 4933 sayılı bir karar alıyor.
 
Kararda;
 
“İl Engelliler Konseyi’nin 30.09/2011 tarihindeki toplantısında alınan karar gereği ilimizde ve farklı illerden gelip Engelli Dernekleri adına satış yapan şahısların kuracakları stant dışındaki satışların engellenmesi için gerekli hassasiyet ve titizliğin gösterilerek çalışmaların yapılması ve her ayın ortasında bu çalışmalarla ilgili düzenlenecek raporun il Engelliler Konseyi Başkanlığına gönderilmesi hususunda;
 
Gereğini bilgilerinize rica ederim. “ Altında Vali adına, Vali yardımcısı Bilal Boztepe imzası bulunuyor. Bu yazı ilgili yerlere;
 
Belediye Başkanlığı,
 
İl Emniyet Müdürlüğü,
 
İl Jandarma Komutanlığı,
 
Vergi Dairesi başkanlığına,
 
Dernekler Masası Müdürlüğüne,
 
Tüm Engelli Dernek Başkanlıklarına, gönderiliyor.
 
**
Bizde bu işin belli bir nizam ve intizam içinde olmasını diliyor ve istiyoruz. Kimseyle bir husumetimiz, bir alıp veremediğimiz yok.
 
Birileri çıkıp ta benim adıma yardım toplamasın, topluyorsa da yasada yazılı olan mevzuatlara uysun ve bizi daha fazla toplum gözünde rencide etmesin. Kimse biz engellilerin onuruyla, guruyla oynamasın.
 
Başbakanlık Özürlüler İdaresi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda engellilere her türlü desteği veriyor. Sosyal güvencemiz sağlanıyor,2222 sayılı yasa ile maaşlarımız ve bakıma muhtaç isek evde bakım ücretimizi devlet karşılıyor. Her gün onlarca engelli memur olarak kamuya giriyor. Bizler dilenci değiliz...
 
Çekin ellerinizi yakamızdan.
 
Bizim fark edilemeye insanca yaşamaya ihtiyacımız var.
 
Engelsiz bir çevreye ihtiyacımız var. İnsanların içine çıkınca acınmaya ihtiyacımız yok.
 
Bizler acınacak halde değiliz, sizler böyle olaylara tepkisiz ve seyirci kalarak göz yumuyorsunuz, yardım ettiğinizi sanıyorsunuz, bu ve bunun gibileri “beleşçiliğe, asalaklığa” alıştırıyorsunuz.

Sizlerden aldıkları desteklerle fütursuzca  hemen her yerde karşımıza çıkıyorlar. Bu durumda asıl acınası olan sizler değil misiniz? Kendinizde en ufak bir sorumluluk taşıyorsanız bu duruma sessiz kalmamalısınız.
 
Umarız meramımızı anlata bilmişizdir.

Read more: http://www.ilisulukhaber.com/makale/kturgut-gole/malatyada-izinsizdergi-satanlara-goz-yumuluyor/187.html#ixzz2Ga171ivu

 
Toplam blog
: 8
: 552
Kayıt tarihi
: 10.11.11
 
 

Sanat adına her şey.... ..