Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Maliye bakanlığı gelir idaresi bir üst kurula devredilebilir mi? - 2

Maliye bakanlığı gelir idaresi bir üst kurula devredilebilir mi?  - 2
 

elestiri-yorum.org


Devletin Bunları Bilmediğini mi Sanıyorsunuz?

Maliye Bakanlığı ticari hüviyetteki ödemelerin bankalar aracılığıyla nasıl yapılacağı konusunda özel düzenleme de getirmiştir. Ancak ticari olmayan ödemeler için (kiralar hariç) hala düzenleme yapılmamaktadır. Bu nedenle ticari faaliyetler dışındaki para hareketleri (özellikle gayrimenkul satışı) nakit gerçekleştiği için kayıt dışılık devam eder.

Batı ekonomilerinde “ESCROW” denilen hesap kullanılır. Özeti; emanet/bloke hesap. İki kişi bir ticari işlem için anlaşılır ve bu anlaşmanın örneğini Escrow hesap açılan bankaya verir. Banka anlaşmada belirtilen şartlar yerine gelirse banka parayı satıcıya öder. Bu hizmet karşılığı yüksek oranlı komisyon alır.

Bizim bankacılık sisteminde bu hesapların açılması için gereken yapı yoktur. Bizim bankalar da bu haliyle hukuki problem yarattığı için şarta bağlı havale de yapmaz.

Maliye bürokratlarının bunu bilmediğini mi sanıyorsunuz? Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörlerinin önemli kısmı mesleki eğitim için yurtdışına gönderilir ve bunların da en az yarısı master yapar, tecrübeleri de yazılı metin haline getirilir. Bu bilgilerin tamamı Maliye arşivlerinde bulunmaktadır. Neden Maliye gayrimenkul satışlarını kayıt altına almak için bu yolu kullanmaz? Hergün milyarlarca TL kayıt harici elden ele dolaşıyor, Maliye de bunu biliyor ve bir şey yapmıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı özerk yapıda olmadığı için bu sistem kurulamaz. Politikacı da oy kaygısıyla bu sistemi çalıştıracak düzenlemeler yapmaz. Kısacası; "Seçmen-Politikacı-Bürokrat " güçlü ve mutlu üçgeni . Bu güçlü ve mutlu üçgen , ancak özerk bir Gelir İdaresi Başkanlığıyla kırılır. Şu an IMF bunu zorlarken siyasiler direnmektedir.

 
Toplam blog
: 55
: 4036
Kayıt tarihi
: 02.03.09
 
 

15 yıldır  İnsan yaşamı ile doğanın kuralları arasındaki benzerlik, kaos, değişim, kaostan düzene..