Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '07

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Malta'da 6 ay

Malta'da 6 ay
 

Evet Malta'da 6 ay kaldım. Aralık 2006 gibi geri döndüm ve bu 6 ayda yaşadıklarımı gördüklerimi sizle paylaşayım dedim. Belki birilerinin işine yarar.

Genel olarak Malta:
AB üyesi olan Malta, aynı zamanda Avrupa'nın en küçük ülkesidir. Sicilya'nın hemen güneyinde bulunup 3 küçük adadan oluşur. Bu adalar en büyük ada olan ve başkent Valetta'nın bulunduğu Malta adası, gozo ve cominodur. Comino denilen ada çok ufak; eşşekler bile yaşamıyor üstünde ama Malta genel olarak çok ufak olduğu için yazmak zorunda hissettim. Gozo dediğimiz ada ise genel olarak ülkenin tarım faaliyetlerinin yapıldığı ve ülkenin geri kalan kısmına göre daha yeşil olan adadır. (tarım da tarım sayılmaz ama neyse). Bir de genelde Maltalılar tatil için Gozo'ya gider. Niye giderler anlamadım :)

Malta'nın nüfusu 400.000 ve bu nüfusun çoğunluğu Malta adasında yaşar. Söylediklerine göre yaz aylarında nüfus 1 milyona varıyormuş.

İklim:
Yılın 12 ayı sıcaktır. Kış aylarında en fazla yağmur yağar ama hiçbir zaman kazak giymek zorunda kalmazsınız. Zaten ısınma için evlerde en fazla ufak elektrikli ısıtıcılar oluyor, onları da kışın en fazla 15-20 gün kullanırsınız.

Dil:
Ülkede iki resmi dil var. İngilizce ve Maltaca, ilginçtir ki Maltacadaki bazı kelimelerle bizim kullandığımız kelimelerle aynı (mesela avukat). Bunun nedeni ise (benim tahminime göre) Maltacanın Arapça ve İtalyancanın bir karışımı olmasıdır. Zaten Malta halkı köken olarak Araptır.

Din:
Nüfusun çoğunluğu Katoliktir. Adada yaklaşık 400 tane kilise varmış. Buna karşılık da 1 adet camii varmış. O camiiyi hiç görmedim ama bizim bildiğimiz türden camilerden değilmiş.

Malta, katolikliğin en koyu yaşandığı ülkelerden biridir. Vatikanın ülke üzerinde etkisi çok büyüktür. Hristiyanlığa ve Hz. İsa'ya ait motif ve simgeleri hemen hemen her yerde görebilirsiniz. (resmi daireler, taksiler, belediye otobüsleri v.b...)

Bu arada bu ülkede boşanmak yasak, kilise sizi asla boşamıyor. Günah olduğu için kürtaj da yasak ama herkes kürtaj yaptırıyor.

Malta'da Eğlence:
Malta'da eğlence deyince kuşkusuz akla ilk gece hayatı ve kumarhaneler geliyor. Gece hayatı deyincede St. Julians; hemen hemen bütün bar ve discoların bulunduğu yerdir. ( 6 ay boyunca St. Julians'da kaldım) Bütün Malta cuma ve c.tesileri St. Julians'a akar. Yaz aylarında sokakta yürüyecek yer bile zor bulursunuz.

Bar ve discolar Türkiye'dekinden daha farklıdır, hem maliyet olarak daha ucuzdur hem de girip cıkarken size zorluk çıkarmazlar. Gidin bara sabaha kadar oturun, birşey de içmeyin kimse birşey demez. Ayrıca daha da ucuzdur. 6 ay boyunca en büyük faaliyetim barda takılmak oldu.

Malta'da Dil Okulu:
Yaklaşık 40-50 tane dil okulu vardır. Dünyanın her tarafından öğrenciler gelir ama ağırlıklı olarak japon ve koreliler vardır. Türklerin sayısı da baya var. Ben dil okulu olarak EC'ye gitmiştim. İyi bir okul olmasına rağmen okuldaki Türk sayısının fazla olması en büyük şikayetim oldu.

Malta'da Konaklama:
Eğer öğrenciyseniz aile yanında veya okulun residencelarında konaklayabilirsiniz. Ama bence en güzeli konaklama için 1 aylık rezervasyon yapıp 1 ayın sonunda bir ev kiralamak; daha ucuza geliyor. Turistseniz her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar var.

Malta'da yeme-içme:
Malta'nın kendine has yemek kültürü yok. Hatta hiçbirşeyleri yok , bol bol makarna yiyorlar. Daha çok italyan mutfağından esinlenmişler. Restoranların çoğu pizza ve italyan mutfağına yöneliktir. Bir ada olmasına rağmen balık oldukça pahalıdır. Bunun dışında içki ise Türkiye'ye oranla daha ucuzdur.

Malta'nın Tarihi:
Malta tarih boyunca sürekli el değiştirmiş önce Malta sövalyeleri (köken olarak maltalı değillerdir) daha sonra fransızlar ve ingilizler bu ülkeyi sırayla sömürmüşlerdir. Tarihleriyle ilgili tek övünç kaynakları ise great siege dedikleri osmanlı kuşatmasıdır. Osmanlı 40.000 askerle adayı kuşatmış ama müthiş bir direniş göstermişler ve Osmanlı'yı yenmişler. Ne kadar doğru bilmiyorum. Tarihteki bu olaydan dolayı da bizleri pek sevmiyorlar.

Malta'da görülmesi gereken yerler :
Hemen hemen görülmesi gereken heryere gittim ama Türkiye'deki yerleden daha güzel birşey göremedim. Bizim ülkemizde herşeyin fazlası var .Sadece allayıp pulluyorlar yani görmesseniz pek birşey kaybetmessiniz ama hazır Malta'ya gidiyorsanız görün :)

Blue Grotto: kayıklarla sizi mağaralara götürüyorlar, fazla birşey yok kısaca :)
Blue Lagoon: Gittiğim en güzel yer, cominodadır, masmavi cam gibidir deniz :)
Valetta: Başkenttir, bütün tarihi yerler burdadır, görünüz.
Azura Window: Gozodadır. Manzaralı bir mekandır, görmenize bile gerek yoktur, internette aratın resimlerini bulursunuz :)

Daha çok yer varda aklıma bunlar geldi yani dediğim gibi öyle aman aman çok güzel bir mekan yok.

Notlar:
-Adada tatlı su kaynağı yok.
-Hemen hemen hiç kum plaj yoktur adanın çoğunluğu kayalıklarla kaplıdır.
-Deniz analarına dikkat yakar.
-Vize almak çok kolaydır.
-Halkı kabadır, polisi ondan berbattır.
-Özellkle yaz ayları , bayanlara arkadaşlık kurmak isteyen erkekler için bir cennettir.
-Para birimi LM'dir.
-Bacardi Breezer hiç içmediyseniz , gidince için (banada birtane getirin) :)
-Malta'da Osmanlı şehitliği vardır.

Aklıma gelenler bunlar. Sorularınız olursa memnuniyetle cevaplarım.

 
Toplam blog
: 11
: 2643
Kayıt tarihi
: 05.05.07
 
 

1979 Sakarya doğumluyum. Kocaeli İktisat mezunuyum. Askerliğimi tamamladım. Askerlikten sonra yurtdı..