Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mangal keyfinin bedeli.....

Mangal keyfinin bedeli.....
 

DAHA SAĞLIKLI KEYİFLER


Yaz geldi, geçiyor...

Bir çoğumuzda yaz mevsimi tatili çağrıştırır....

Yazlığı olanlar, çoluk çocuğun okulu kapanır kapanmaz soluğu yazlığında alır.

Yazlığı olmayanlar, bu yaz nereye gitsem planları yapar ucundan kıyısından...

Tatil nedir bilmeyen gariban vatandaşım da en azından bir pazar sefam olsun diyerek alır ailesini çıkar kıra, bayıra....

Yaz demek ayrıca “mangal” demek benim için dostlar...

Yazlıkta, tatilde ya da piknikte, nerede olursa olsun mangal başı rakılı akşam muhabbetleri gibisi yoktur....

Balık, et ya da tavuk dizilir kömür ateşinin üstüne bir bir ...

Bir kokudur ki o yayılan yaz akşamı büyüsünün üstüne sormayın gitsin....

Cümle bucak, mahalle duyar kokuyu...

Kedi, köpek ortak olur mangal sefasına...

Nasiplenir bir ucundan...

Etler çıtırdarken ızgarada çekilir yudum yudum kadehler, iştaha iştah eklenir....

Nasıl ? Canınız çekti değil mi?

Anlatılırken bile insan mutlu oluyor mangal muhabbetini...

Ancak.....

Yüksek ısıda kızartılan kırmızı et, kümes hayvanı eti ya da balık etindeki proteinler, heterosiklik aminoasit üretiyor. Bu asit, kanserojen madde olarak kabul ediliyor. Mangalla birlikte vücudumuza katma ihtimali bulunan diğer kanserojen madde ise, etteki yağ ve suların damladığında ya da sıcak ızgaraya konulduklarında çıkan ve ete de sinme ihtimali bulunan dumanın içerdiği çok halkalı aromatik hidrokarbonlar. Uzmanlar insanları ızgara etten uzak durmaları konusunda uyarıyor. "Izgara et yemeyi nadiren yaptığınız bir şeye dönüştürün. Eğer ızgarada pişmiş bir şey yiyecekseniz de en azından yediğiniz ette siyah ya da yanık olmadığından emin olun" uyarısında bulunuyor.

Böyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Mangal keyfinizin içine limon sıkmış oldum.

Sizler de ben misali yok arkadaş ne olursa olsun ben bu keyiften vazgeçmem diyenlerden iseniz biraz daha kulak verin bana...

En azından zararın bir yerlerinden dönme şansını yakalayalım....

Izgara süresini azaltın. Eti ızgaraya koymadan önce, mikrodalgada ya da fırında bir süre pişirin.

Et suyunun ateşe düşerek kanserojen etki yapabilen duman üretmesini engelleyin. Bunun için, ızgaranızı bazı yerlerinde delikler açtığınız alüminyum ile kaplayabilirsiniz. Odun ateşi de diğer ateşlere göre kısmen daha güvenli.

Asla kararmış ya da yanık et yemeyin.

Pişmesi daha kısa zaman tutan, şiş kebap gibi küçük parçalı etleri tercih edin.

Yağsız et, daha az damlar, daha az duman çıkarır. Mangal etlerindeki yağları iyice temizleyin. Kümes hayvanlarının etlerinde deri kalmadığına emin olun.

En iyi sosis, yenilmeyen sosistir. Paketlenmiş et ürünlerinden uzak durun.

Isı kaynağı ile etleri koyduğunuz ızgara zemini arasında en az 15 santimetre mesafe bulunsun.

Hem sağlıklı hem de keyifli mangal sefaları yaşamanız arzusuyla...

Arzuliden....

 
Toplam blog
: 77
: 2768
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Her şey ya da hiçbir şey... Ben misali gailesi olanlar, bir arzunuz varsa yaşamdan arzuliden arzular..