Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '08

 
Kategori
Kültürler
 

Meandros- Menderes- Güllübahçe (Meandros evinin açılışı)

Meandros- Menderes- Güllübahçe (Meandros evinin açılışı)
 

Menderes nehrinin Ege'yle kucaklaştığı yerin tarihsel adı Meandros olarak biliniyor ve üç bin yıllık tarihiyle,mitolojisiyle, çok önem taşıyor.

Menderes nehri, Denizli, Uşak ve Aydın İlini geçerek, Söke ilçesinden sonra denizle kuçaklaşana kadar, kıvrım kıvrım akararak, bir gelin gibi salınarak yüzden fazla belediyenin sınırlarından geçiyor.

Ne yazık ki, bu belediyelerin çoğunun kanalizasyonu, evsel atıklar, fabrikaların zehirli atıkları, Menderes nehrine karışıyor. Menderes Nehri bu kirliliği taşıyamaz duruma gelmiştir.

Menderes nehrinin kirlenmesi, doğal yapıyı, kültürel ve tarihsel yapıyı da bozar duruma gelmiştir.

Menderes nehri deltası çok önemli bir tarihsel dokunun içindedir. Mitolojideki efsaneleriyle ünlü Meandros, - Büyük Menderes- aynı zamanda bu topraklara da büyük bir bereket getirmiştir.

Didim, Milet, Prienne,Heraklia, Bafa Gölü, bu kültürel ve tarihi doku içinde yer almaktadır. Doğal yapının korunması konusunda duyarlı kuruluşlar bir araya gelerek, dikkati bu bölgeye çekerek, festival düzenlemeye karar vermişlerdir.

Bu konuda, Aydın Valiliği, Söke ve Didim Beldiyeleri, Çekül vakfı bu konudaki girişimlere katkılarıyla destek vermektedirler.

27Haziran- 27 Temmuz arasındaki festival boyunca yapılan etkinlikler bu bölgeye bir canlılk bir gizem, mitolojilerden taşan bir tad getirmiştir.

Bu festivallere Didim açısından baktığımızda, Didim Belediyesinin kültürel etkinliklere verdiği önem nedeniyle, Didim'i hakettiği şekilde ön plana çıkarmıştır.

Turizmin sadece, kum, güneş olmadığı, kültür Turizminin de önemli olduğunu, bu festivaller gösterdi.

Bu festival kapsamında dün, Söke'nin şirin beldesi Güllübahçedeydik. Festivale ilgi yoğundu. Mülki amirler, Belediye başkanları oradaydı. Didim Belediyesi, tüm desteğiyle festivaldeydi. Güllübahçe belediyesinin verdiği, çekül vakfının projelendirdiği, Meandros evinin açılışı yapıldı.

Güllübahçe şirin bir belde. Büyük Menderes Deltasının verimli topraklarından paylarını almaya çalışıyorlar. Festival süresince beldelerinin ilgi alanı olmasından da mutlu gözüküyorlar.

Bu festival zaman içinde , Menderes nehri kenarındaki belediyelerin nehri kirletmemesi, fabrikaların atıklarını nehre atmaması, yanlış gübreleme ve ilaçlamaların önüne geçmek için çok uyarıcı bir etkisi olacaktır. Çevre insanı bu konuda daha duyarlı hale gelecektir.

Doğal yapıyı koruma konusundaki bu duyarlılığın en iyi örneğini, Söke'nin Avşar köyü vermiştir. Leyleklerin korunması için eko dengeyi sağlayıcı çalışmalar yaparak, leylekleri korudukları için" Leylek dostu Avşar köyü" olarak anılmayı haketmişlerdir...

Çevremizi, doğal yapıyı, tarihsel doku ve kültürleri korumamız ve saygılı olmamız dileğiyle....

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..