Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '09

 
Kategori
Yazılım
 

Mechanical Desktop

Mechanical Desktop
 

www.demilaa.com.tr.


Daha önceki anlattığım derslerden de hatırlarsanız, Autodesk firmasının daha birçok çizim ve modelleme programları mevcuttur. Bunlardan Mechanical Desktop programından bahsetmek istiyorum sizlere kısaca.

3B tasarımı AutoCAD ortamında yapmayı tercih eden mekanik tasarımcılara yönelik olarak sunulan Autodesk Mechanical Desktop 6, 3B katı modellemeyle serbest form yüzey ve 2B/3B tel çerçeve modellemeyi birleştirmektedir. Autodesk Mechanical Desktop, yeni sürümüyle birlikte, geliştirilmiş tasarım ve detaylandırma, geliştirilmiş iş akışı ve şirket standartlarıyla uygunluk ve entegre STEP çevirici gibi özellikler sunmaktadır.

Mekanik imalat süreci, tasarımın yanında, işbirliği ve ticaret ayaklarından da oluşur. Ürünün tasarlanması, imal edilmesi, bu süreçte farklı tasarım takımları arasında işbirliği ve en sonunda ürünün pazara sunulması... Her bir aşamanın gerektirdiği araçlar farklı olmakla birlikte, bunların aynı ortamda ya da entegre kullanılması önem kazanmaktadır. Autodesk, küçük ve orta-ölçekli imalatçıların tasarım, işbirliği ve ticaret konularında karşılaştıkları gereksinimlere yönelik ve bunları birleştiren yeni imalat çözümlerini kullanıcılara sunuyor. Bunlar arasında, 2B mekanik çizim ve detaylandırma konusunda çalışan makina mühendisleri ve teknik ressamlara yönelik AutoCAD Mechanical 6 ve 2B ve 3B tasarımı birleştiren, AutoCAD tabanlı katı modelleme çözümü Autodesk Mechanical Desktop yer almaktadır. Autodesk’in 2B mekanik tasarımdan başlayan, 3B tasarıma giden çözümleri, kullanıcıların ürünlerini pazara hızlı bir şekilde sunmalarını sağlamaktadır. Makina mühendisleri ve teknik ressamlar, bu çözümler ile verimliliklerini artıracaklardır.

Mechanical Desktop 6, oluşturulan üç boyutlu modellerin teknik resimlerinin otomatik olarak alınmasını sağlıyor. Modelden üst, yan, perspektif, kesit, yarı kesit, ofset kesit, izometrik kesit, hizalanmış kesit, detay, kısmi kesit, radyal kesit, kırıklı ve kullanıcı tanımlı görünüşler alınabiliyor. Kesit görünüşlerinde taramaların düzenlenmesi, AutoCAD 2002’nin gelişkin tarama özelliklerinin kullanılması ve izometrik kesit görünüşlerinde taramaların görüntülenmesi de olanaklıdır. Model ile imalat resmi arasındaki çift yönlü ilişki sayesinde, modelde yapılan değişiklikler çizime, çizimde yapılan değişiklikler de modele otomatik olarak yansıyor. Tek bir parçanın görünüşleri alınabildiği gibi, montaj modellerin de görünüşleri aynı şekilde alınabiliyor. Böylece montajı oluşturan parçaların hepsi, imalat resminde görünüyor. Bunun yanında, Mechanical Desktop 6, çemberler, yaylar, paralel doğrular ve doğru parçaları için parametrik olan merkez çizgileri atamayı da olanaklı kılıyor.

MDT’ye giriş bölümünde, bazı temel terimleri tanımlayacağız. Bunlar sık sık karşımıza çıkacak terimlerdir. Montaj Modelleme (Assembly Modeling): Montaj modellerin yaratıldığı ve düzenlendiği ortamdır. Desktop Browser’da “Model”, “Scene” ve “Drawing” bölümleri bulunur. Parça Modelleme (Part Modeling): Sadece tek bir parçanın tasarlandığı ortamdır. Desktop Browser’da “Model” ve “Drawing” bölümleri bulunur. Parça Tanımı (Part Definition): Parçanın veri tabanı tanımıdır; parçayı yaratmak için gerekli tüm bilgileri içerir. Parça Örneği (Part Instance): Parça tanımının bir kopyasıdır. Bir parçanın çizimde tek bir tanımı vardır; fakat istenildiği kadar parça örneği yaratılır.

Mechanical Desktop 6, AutoCAD 2002 tabanlıdır. Çizim alanı, menüler, araç çubukları ve komut satırı gibi birçok özellik AutoCAD 2002 ile benzerdir. Bunlara ek olarak “Mechanical Desktop Today” ve Desktop Browser pencereleri sunulmuştur.

MDT açıldığında, ilk olarak karşınıza “Mechanical Desktop Today” penceresi gelir. “Mechanical Desktop Today” ara yüzü, AutoCAD 2002’nin Internet tabanlı tasarım araçlarını, mekanik alanda çalışan kullanıcılara sunmaktadır. “Mechanical Desktop Today” penceresi, çizimlerin kolayca açılması, yeni bir çizime başlanması ya da Autodesk Point A sitesinden gerekli standart parçaların, sembollerin çizime yerleştirilmesi, proje yönetiminin sağlanması, tasarımcılar arasında işbirliğinin ve veri paylaşımının gerçekleştirilmesi için birçok araç sunmaktadır. “Mechanical Desktop Today” penceresindeki servisler (services) şunlardır:

• Autodesk Point A and Bulletin Board: Autodesk Point A sitesine bağlanır ve sitenin içeriğini, ayrıca da “Bulletin Board” (İlan Tahtası) denilen pencereyi görüntüler. Bu “ilan tahtası” özelleştirilebilir yapısıyla kullanıcıların istedikleri Web sayfalarını görüntülemeleri için kullanılır. CAD yöneticileri, “ilan tahtasını” kendi tasarım takımları ile iletişim, kütüphanelere ve standartlara ya da şirket ağı içerisinde diğer dosyalara ulaşmak amacıyla kullanabilirler. İstenen düzenlemeler için pencerenin üst sağ köşesindeki “Edit” düğmesine basın.
• Bulletin Board (İlan Tahtası)
• Autodesk Point A
• None (My Drawings Only): Sadece çizimler görüntülenir.

Desktop Browser, katı ve montaj modellerin listelendiği ve bunların değişik özelliklerinin ikonlar ile gösterildiği bir penceredir. Desktop Browser ile; a. Parçaların, montajların, sahnelerin ve teknik çizim görünüşlerinin yapısı görülür; b. Unsur, parça ya da görünüş silme gibi işlemlerin diğer nesneleri nasıl etkiledikleri görülür; c. Nesnelerin görünürlüğü kontrol edilir; d. Parça, montaj ve görünüşler düzenlenir ve güncellenir; e. Çizimde bulunan nesneler silinir, isimleri ve yerleri değiştirilir ve düzenlenebilir; f. Montaj parçalarının ya da parça unsurlarının sıralaması değiştirilir. g. Montajların yapıları yeniden düzenlenir. Dikkat edilirse, Desktop Browser’de değişik bölümler bulunur. Bunlar “Model” (modelleme), “Scene” (sahneler) ve “Drawing”dir (teknik çizim). Dolayısıyla her bir bölümde Desktop Browser’den ulaşılacak bilgiler ve komutlar değişir. Desktop Browser’de beyaz arka plan üzerine gelip, farenin sağ tuşuna bastığınızda, bir dizi komut listelenir: Buradaki özelliklere menülerden ya da araç çubuklarından da ulaşılabilir. Dolayısıyla, buradaki birçok komutu ilgili bölümde ayrıntılı olarak tanıtacağız. Sadece “Browser Filter”den bahsedelim: Browser Filter (Filtreleme): Yeni bir diyalog kutusu açılır ve Desktop Browser penceresinde görüntülenmesi istenmeyen ikonlar/özellikler işaretlenir.

Desktop Browser’in en altında ise, Desktop Browser komutlarının ikonları yer alır.

Bunlar :

Part Filter ON/OFF: ON ile Desktop Browser’de parçaların sadece unsurları görünür; montaj ile ilgili olan tüm özellikler gizlenir (filtrelenir).

Assembly Filter ON/OFF: ON ile Desktop Browser’de montajı oluşturan parçalar ve bunların montaj ile ilgili özellikleri görüntülenir, parça özellikleri (unsurlar) gizlenir (filtrelenir).

Options: Bu ikon ile “Mechanical Options” diyalog kutusu açılır. Burada MDT ayarları yapılır ve seçenekleri seçilir.

Catalog: Montaj kataloğu (Assembly Catalog) diyalog kutusu açılır.

Visibility: Çizimde bulunan nesnelerin görünürlüğünü ayarlayan diyalog kutusu açılır.

Update Part: Parça güncellenir.

Update Assembly: Montaj güncellenir.

Desktop Browser’in çizim ekranında yerleşimi ile ilgili seçenekler de vardır. Eğer, parça/ montajların bulunduğu beyaz arka planlı bölümün dışında her hangi bir yerde, tabii Desktop Browser üzerinde iken, farenin sağ tuşuna basarsanız, bu konudaki seçenekler görüntülenir. “Allow Docking” seçili değilse, Browser çizim ekranında serbest bir şekilde konumlandırılabilir. “Auto Hide” altındaki seçenekler ile Browser otomatik olarak gizlenir; fare ile üzerine geldiğinizde görünür.

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..