Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '18

 
Kategori
TV Programları
 

Mehmet- Bir Cihan Fatihi/ İshak Paşa- Kaan Çakır

Mehmet- Bir Cihan Fatihi/ İshak Paşa- Kaan Çakır
 

Salı gecesine yeni bir solukla gelen Mehmet-Bir Cihan Fatihi dizisinde önemli gelişmeler olacak. Karakterlerin gerçek hayattan senaryoya aktarımında tabi ki bazı değişiklikler olacaktır. Eğer tarihi birebir ekranlara taşımaya başlarsak onun adı "dizi" değil "belgesel" olur. Her ne kadar tarihe sadık kalınmaya çalışılıyorsa da ister istemez izlenirliği arttırmak için bazı güncellemeler yapılıyor. İsterseniz hem diziye hem de tarihe şöyle bir bakalım:

Kaan Çakır
1 Şubat 1977 İstanbul doğumlu.  1995 İstanbul Üniversitesi  Devlet konservatuarında okudu.  1993 yılından beri dizi, sinema, tiyatro eserlerinde izleyici ile buluşuyor.

İshak Paşa:
15. Yüzyıl devlet adamı. Aslen Rum olup, Enderûn'da Müslüman olarak yetiştirilen İshak Bey, Sultan İkinci Murâd Han zamânında hazînedârlıktan vezirliğe yükseldi. İstanbul'un fethi sırasında Anadolu beylerbeyiydi.

Fetihten sonra iki sene kadar sadâret vekilliği yaptı ve 1455'te bu görevini Mahmûd Paşaya devretti. 1469 ve 1472 yıllarında Fatih Sultan Dönemi , 1481- 1482 yıllarında 2. Beyazıt’ın sadrazamlığını ve devlet adamlığı görevlerini sürdürmüştür. Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor. Rum Mehmet Paşa yerine göreve gelmiştir.

Bu sıralarda Anadolu'da başkaldıran Karaman ve Germiyanoğullarının hareketi bastırıldı. İshak Paşa 1470 yılında Karamanlılardan bir kısmını İstanbul'a getirmiştir. İstanbul'a getirilen Karamanlılar Aksaray kasabasından olduğu için İstanbul'da ikamet ettirildikleri semte Aksaray ismi verilmiştir. İshak Paşa 1472 yılında görevinden alındı. İshak Paşa'nın yerine Veli Mahmud Paşa getirildi.

İshak paşa II. Bayezit'in büyük destekçisiydi. II. Bayezit tahta geçince Karamanlı Mehmed Paşa'nın yerine İshak Paşayı tekrar sadrazam ilan etti ve 1481 ve 1482 yılları arasında sadrazamlık görevini yaptıktan sonra, II. Bayezid çevresinde zararlı gördüğü kişileri uzaklaştırma kararı aldı ve İshak Paşayıda görevinden azletti. İshak Paşa'nın yerine Koca Davut Paşa getirildi.

İshak Paşa İnegöl'de bir cami yaptırmıştır. İstanbul Ahırkapı civarında İshak Paşa adına bulunan bir de cami vardır.

İshak Paşa 1497 yılında Selânik'te eceli ile vefat etmiştir. 

İshak Paşanın İnegöl'de medresesi, İstanbul Ahırkapı civârında bir câmisi vardır. Câminin etrâfındaki mahalle kendi adı ile anılmaktadır.

Bunlar dışında Selânik'te bir imâret ve başka hayratlar da yaptırmıştır.

Hayatta adınızı kalıcı kılmanız dileği ile... 

eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6

https://www.facebook.com/eceeryazilari

https://www.facebook.com/dizisin

https://www.facebook.com/EceERFanClub

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..