Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '13

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mehmet Ali Doğan "Sınırlanmış Alanlar" Adlı Sergisi ile Soyut Sanat Galerisi'nde

Mehmet Ali Doğan "Sınırlanmış Alanlar" Adlı Sergisi ile Soyut Sanat Galerisi'nde
 

Sergide yer alan "isimsiz" adlı çalışmalarından


 Kalabalık bir sanatçı ve sanatseverin katılımı gerçekleşti

Mehmet Ali Doğan "Sınırlanmış Alanlar" Adlı Sergisi ile Soyut Sanat Galerisi’nde İzleciyle Buluştu.

Sergi 22 Şubat  13 Mart 2013 tarihleri arasında

 

Tuvalin boyaya doymuşluğu hissini uyandıran çalışmalarının izleyicideki doyuruculuğu  çalışmaların boyutlarına da yansımış. 180x200 cm. boyutunda altı, 140x180 cm iki olmak üzere yirmi beş çalışması yer alıyor sergide.

 

 Her sanatçı gibi sanatının yol haritasını çizerken başlangıç noktasının "Desen"e bağlılık yemini edercesine figüratif çalışmalarla başladığı bilinen ve bu sergi için yaklaşık 200 çalışma üreten Mehmet Ali Doğan’ın ilk resimlerinde figürün özel bir yeri olduğu bilinmektedir.

 

Sağlam temelli sanat eğitimi almış olmanın avantajı ile yıllarca da sanat eğitimciliğinin vermiş olduğu deneyim ile Galeri Soyut’ta yer alan çalışmalarında ritim, denge ve genel anlamda plastik ögelerin yerli yerine oturmuşluğu, ustaca kurgulanmış yüzeylerde bütün resimlerin ortak kurgu elemanı olan renk şeritleri, gerek hareket ve gerekse yapısal denge elemanları olarak yatay dikey ve diyagonal unsurlar plastik zenginlik oluşturmaktadırlar.

 

Usta kurgusu renk şeritlerinin biçimsel kontrastı olarak görünen; zaman zaman üçgensel, zaman zaman da dörtgensel bölgelerin uzantısı olan doğrusal ince şerit ya da şeritler çalışmaların olmazsa olmazı ögeler. Hele hele bir rengin ton zenginliğini o rengin kontrastı olan renk ile konturlanması, çalışmaların tonal zenginliğini alabildiğine artıradursun; enstrumantal zenginliğin yönetimsel zorluğu ile doğru orantılı olan plastik öge zengiliği barındıran çalışmaların kurgucusu Mehmet Ali Doğan, orkestra şefliği rolmodelliğini üstlenmişliğin hazzını izleyiciye tattırıyor.

 

Birbirileri ile gerek sıcak soğuk, gerekse kontrast ve alansal dağılım dengesi olarak tertemiz, palette halledilmiş renklerin tuvalle doyasıya buluşması ve renklere doymuş tuvallerin izleyiciye sunum dizaynı görülmeye değer.

Resim çalışmalarının yanı sıra özgün baskı ve duvar resmi uygulamalarına da önem veren sanatçı; BRHD’nin yönetim kurulu başkanlığını, Ankara’da kurucusu olduğu Doğan Sanat Evi’nde sanat eğitimciliğini sürdürmektedir.

. Bugüne kadar, Kadın ve Şeritli Mekan, Siyam Serisi, Anadolu Uygarlıkları Çeşitlemeler Serisi, Kastamonu Serisi, Yer-Gök-Deniz Serisi ve Sınırlanmış Alanlar Serisi ile dönemler halinde resimler üretti.  Yer yer  serigrafi baskı tekniğinden yararlanan sanatçı, ‘’Ben baskı tekniğinin pentür etkisini tuval yüzeyinde  oluşturma gayretindeyim ve her ürettiğim resim belli aşamalardan; yoğun, doymuş boya tabakasından oluşmaktadır, bu da teknik açıdan üretimde  uzun bir süreç  gerektirmektedir’’ diyen Doğan’ın yoğun çalışma temposu ve tükenmeyen enerjisinin kaynağı doğrusu merak edilebilir…

Bu kaynak, Mehmet Ali Doğan'ın insanlarla iletişiminde doğru kullandığı; bedensel, sosyolojik ve psikolojik enstrumanların akorduna verilen yanıtların yarattığı motivasyondur.

Sevgili Doğan; bu ülkenin sizin gibilere gereksinimi var. Sanata katkılarınız ile enerjiniz hiç tükenmesin.

http://www.mehmetalidogan.com.tr/anasayfa.php/

 

 

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..