Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '21

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Mehmet Kapçak resim sergisi

"PAN'IN TENEFFÜSÜ ILIK OKŞAMAKTA YÜZÜ" Mehmet Kapçak'ın  resim sergisinin adı

Pandemi izin verirse  30 Nisan 2021 tarihinde Mehmet Kpçak'ın Behçet Necatigil'in "Kır Şarkısı" adlı şiirinden esinlenerek koyduğu "Pan'n Teneffüsü Ilık Okşamakta Yüzü" adlı sergisi BRHD 1970 Tuğrul Velidedeoğlu Sanat Galerisi'nde açılacak.

Prof.Dr. Hasan Pekmezci'nin "Mehmet Kapçak ve Keçi Betimlemeleri", sanat Yazarı ve Ressam Abidin Celal Binzet'in "Seçici Bir Doğa Soyutlamasının Peşinde Mehmet Kapçak" ve  Sanat Eğitimcisi, şair Olca Şeşeoğulları'nın "Kontrast Armoninin Gücü ve Mehmet Kapçak" adlı yazılarıyla Kapçak'ın çalışmaları değerlendirile dursun; sağlam temelli bir sanat eğitiminden geçerken, İstanbul Öğretmen Okulu Resim Semineri'nde Selahattin Taran, Hamdi Dicle ve Hidayet Gülen'den aldığı temel sanat eğitiminden sonra, Şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim Ana Bilim Dalı olan, dönemin  İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Grafik Bölümü'nde Prof. Süleyman Saim Tekcan, Prof. Ramiz Aydın, Prof Tevfik Karakaya ve Osman Zeki Çakaloz'un sanat eğitinden beslenerek mezuniyetinden sonra Mardin Kız Öğretmen Okulu'ndaki başarılı resim öğretmenliğnden ardında TRT'de  prodüktör olarak başarılı bir meslek yaşmı sürdüren Hasan Çakır, Kapçak'ın çalışmalarıyla ilgili Şunları dile getiriyor:

"Ormanların Büyük Düşmanı Keçidir" diyordu ders kitaplarımız. Ders kitaplarında yer alan bilgileri tartışmasız doğru sayıyorduk o zamanlar. Bu görüşün tepeden tırnağa yanlış olduğunu çok sonraları öğrendik.

Ormanın da doğanın da en büyük düşmanı insanmış. İnsanımızın neredeyse "Milli Düşman" ilan ettiği keçi, kadim uygarlıkların hemen hemen hepsinde insanın arkadaşı, can yoldaşı olmuş... şimdilerde olduğu gibi eti, sütü hatta boku baş tacı  edilmiş.

Mehmet Kapçak'ın resimlerine baktığımda haksızlığa uğramış keçilerin masumiyetini görürüm hep. Hüzünlü ama sevecen... Kadre uğramış, ötekileştirilmiş, dışlanmış insanları temsil ediyorlar sanki. Mehmet'in hiçbir keçisi "Günah keçisi" değil. Hepsi yerine göre masumiyeti, sevgiyi , dostluğu. barışı simgeliyor... Hem de çok sesli tek bir figürle.

Ağırlıklı olarak profilden görüntülenmiş keçi formlarıyla tekrara düşmeden yüzlerce kompozisyon yaratmak kolay başarılabilecek iş değil. Kapçak bunu başarıyor hem de kuyumcu titizliğiyle... Geleneksel bezeme sanatlarında gördüğümüz dokuları büyük bir ustalık ve incelikle modern pentüre yediriyor, özgün resim dilini oluşturuyor. Eserlerindeki binbir keçi figürü Kapçak'ın o nazik, saygılı, sevgi dolu kişiliğini, bitmez tükenmez enerjisini simgeliyor.

Mehmet Kapçak 1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İlk öğrenimini Mazıdağı Merkez İlkokulu'nda tamamladı. İlk öğreniminin ardından ; girdiği üç aşamalı sınav ile Dicle İlköğretmen Okulu'nda yatılı okumaya hak kazandı. Resim öğretmenleri Tevfik Karakaya ve Necati Özbay'ın öğrencisi oldu.

Öğretmen okullarının güzel uygulamalarından biri olan yeteneğe yönlendirme uygulamalarından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geşçerken not ortlamalarının yükskliği ve resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1967 yılında İstanbul Öğretmen okulu'na geçiş yaptı. Sanat eğitimcileri Selahattin Hünü Taran ile Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu.

1970 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Kapçak, Şimdiki Adıyla Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğimi Resim Bölümü olan İstanbul Atatğrk Eğitim Enstitüsü'nde   üç yıl boyunca resim eğitimi gördü.  Resim  bölümünü Prof. Ramiz Aydın, Prof Tevfik Karakaya ve Süleyman Saim Tekcan ile Prof İsmail Avcı  atölyelernden bölüm birincisi olarak mezun olan sanatçı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Lisans tamamladı.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı dönemin orta okul ve liselerinde  sanat eğitimciliğinin yanısıra müdür yardımcılığı, müdürlük, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile özel  okullarda genel müdürlük görevlerinde bulundu.

Mazıdağı Atatürk Anıtı'nın tasarımını dönemin kaymakamı Refik Ali Uçarcı ile birlite 1977 yılında yaptı.

1972 yılından 1980 yılına kadar sanat eğitimciliğinin yaanısra TRT ve Hürriyet Haber Ajansı (Hha) muhabirliği görevlerinde de bulunan sanatçı,  altı yıl Diyarbakır Güzel Sanatlar Galerisi seçici kurul  üyeliğinde bulundu. TBMM Mustafa Necati Kütür Evi başta olmak üzere sergi açtığı sanat galerilerinin koleksiyonlarında ve özel koleksiyonlarda eserleri  bulunan Kapçak, yirmi kişisel sergi ile katıldığı sekiz sanat yarışmasında biri juri özel ödülü olmak üzere yedi sergilemesi bulunmaktadır

Sanatçı Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar derneği ile Uluslararası SAKÜDER'n üyesidir.

 

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..