Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Memur ve Emekliler 2012 yılında niçin zam alamayacaklar?

Memur ve Emekliler 2012 yılında niçin zam alamayacaklar?
 

BOŞUNA BEKLEMEYİN. SİZE BU SENE ZAM YOK. ÇÜNKÜ "USTALAR" İŞ BAŞINDA.


12 Eylül 2010 da yapılan referandumla kabul edilen Anayasa değişiklik paketindeki maddeden birisi memurlarla ilgiliydi.

İşte Anayasamızın 53 maddesi:

İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.

Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir.

Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler.

Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir.

Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun teşkiliçalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir.

Bu madde değişeli 15 ay oldu. Bu zamana kadar kanuni her hangi bir düzenleme yapılmadı.

Bu zamana kadar değişen Anayasa maddelerinden hangisi hakkında kanuni düzenleme yapıldı diyecek olursanız? İki tane çok önemli(!) madde ile ilgili düzenleme yapıldı.

Bu maddeler:

a) Anayasa Mahkemesinin üye yapısıyla ilgili düzenleme…

b) Hâkimler ve Savcılar yüksek Kurulu üyelerinin yapısı ve atanması ile ilgili maddeler.

Başka hiçbir maddeyle ilgili kanuni düzenlemeler yapılmadı.

Bu nedenledir ki, kadınlara ve çocuklara yönelik pozitif ayrımcılık bir türlü hayata geçirilemedi. Çalışanların birden fazla sendikaya üye olabilmelerini bir kenara bırakın, eski sendikalarından ayrılmaları için baskılar iyice arttı. Hele sendika ağaları postu meclise atınca, bu konu iyice unutturulmaya çalışıldı.

Anayasa değişikliğinden girdik, işçi sendikalarına kadar geldik. Oysa konumuz çok farklı. Konumuz Memur ve Emeklilerin alacağı maaş zammı.

Anayasamızın 53. maddesindeki düzenleme ile memurların toplu sözleşme ile maaş artışını alabilecekleri, kurulacak komisyon tarafından belirlenecek maaş zammı ve diğer sosyal hakların, yapılacak anlaşma ile sağlanabileceği anayasa maddesi. Eğer kurulacak komisyon ile memur sendikaları anlaşamazsa, o zaman devreye ‘Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ girecek ve bu kurulun kararı kesin olacak. Eskiden olduğu gibi Bakanlar Kurulu bir düzenleme yapamayacak. Bu yetki değiştirilen anayasa maddesi ile bakanlar kurulunun elinden alındı.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kimlerden, nasıl oluşturulacağı bile belli olmadığı ve memur sendikaları karşılarında muhatap bir hükümet yetkilisi bulamadığı için bu güne kadar toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanamadı.

Toplu görüşme yapılamayınca, her hangi bir uzlaşma veya Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı olmayınca milyonlarca çalışan ve emekli enflasyonun çift haneli rakamlara ulaştığı bir ortamda, 2012 zammını alamayacaklar.

Mevcut Anayasa'da artık Bakanlar Kurulu diye bir ifade yok. Dolayısıyla hükümet daha sonra farkı vermek üzere 15 Ocak'ta geçici zam uygulasa bile, bu geçici zam Anayasa'ya aykırı olacak. Eğer dava açılırsa hem memur hem emeklinin ocak zammı boşa düşecek.

Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşmenin 15 Ocak 2012 tarihine kadar yetişmemesi halinde bütçe kanunundaki yetkiyle Bakanlar Kurulu'nun memur ve emeklilere geçici zam yapacağını açıklasa da, bu anayasaya aykırı olur. Memur ve emeklilerin kaybından başka bir işe yaramaz!

Yapılması gereken, iktidarın bir an önce kanunu çıkartıp, memur sendikaları ile masaya oturmasıdır

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..