Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Mengen'de Özel Gün Yemekleri

Mengen'de Özel Gün Yemekleri
 

Mengen'de Dini Bayram ve Özel Gün Ritüelleri


Öncelikle herkese merhaba :) Uzun zamandır yapmak istediğim, fakat bir türlü vakit ayırıp gerçekleştiremediğim bloguma nihayet kavuştum. Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu biri olarak paylaşmak istediğim birçok konu var elbet. Fakat tabiki bu yaklaşımlar bilimsel nitelikte olacak (hocalarımdan birinin okuma ihtimaline karşı :). Tarih ve yemek benim en büyük ilgi alanım. Umarım yazılarımla bir nebze olsun sizin de ilginizi çekmeyi başarırım.

İlk yazıma geçtiğimiz Ramazan ayı ile ilgili olarak başlamak istiyorum. Toplumumuzda genel olarak Ramazan ve Ramazan Bayramı kutlamalarını anlatmaktansa daha yöresel bir tercih yaptım. Türkiye'de yemek denince akla ilk gelen yer olan Bolu-Mengen'in ritüellerini ele almak istedim. Bakalım bu yemekleri ve aşçılarıyla meşhur bölgemizde neler oluyor?

Birçok yerin aksine Mengen'de Türk halk kültürü hala yaşatılmaktadır. Coğrafi özellikleri gereği dar ve kapalı bir yapıya sahip olması bu durumu kolaylaştırmıştır. Mengen halk mutfağı, eski Türk mutfağının bir devamı olarak Batı Karadeniz bölgesinin coğrafi özellikleri, İslamiyetin getirdiği dini yapı ile ekonomik koşulların el verdiği ölçüde Saray mutfağının şekillenmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Mengen'de özellikle dini bayramlar büyük şenliklerle kutlanır. Recep ayının ilk gecesi Regaip Kandili'dir. Bu zamanda kadınlar sabah erkenden kalkar, büyük teknelerde hamur yoğururlar. Çok sayıda bazlamaç ya da gözleme açılır. Ekmeklerin bazıları yağlanırken bazıları ise sade olarak bırakılır. Evin genç kızları ya da gelinleri pişen ekmekleri ikişer ikişer ayırarak köydeki evlere dağıtırlar. Buna "Namaz Ekmeği" denir. Diğer kandillerde ise helva kavrulur, bazen de ekmek yapılıp evlere dağıtılır.

Özellikle Ramazan ayında Mengen'de yapılan ritüeller vardır. Bunlardan bir tanesi İmam Nöbeti'dir. Köydeki evler sırayla 30 gün boyunca iftar yemeği hazırlar. Herkes toplu olarak yemek yer. İmam akşam ezanını iftardan önce o evde okur, namaz birlikte kılınır. Yemekler yer sofrasında yenir. Genelde iftar yemeği çorba ile başlar. Etli bir yemek, bamya ya da soğanlı yumurta ile devam eder. Pilav, börek, hoşaf, salata mutlaka sofrada yer alır.

Arife günü her evde kara helva (un kararıncaya kadar kavrulur, şeker ile tatlandırılır.) yapılması adettendir. Bayram sabahı evin kızları  ve gelinleri köy ortasındaki çeşmeye giderler. Bu suyun şifalı olduğu düşünülür. Bayram yemekleri arasında toygarlı ya da mercimek çorbası, etli ve sebzeli bir yemek,pilavi hoşaf, börek ve salata bulunur.

Tüm Anadolu'da coşkuyla beklenen Ramazan ve Ramazan ayını bu senede geride bıraktık. Bolu Mengen'in Ramzan  ritüellerini inceledik, adetlerine kısaca değindik.Başlangıç olarak benim için keyifli bir paylaşımdı. Umarım sizlerde beğenerek merakla okursunuz. 

 
Toplam blog
: 3
: 601
Kayıt tarihi
: 28.06.17
 
 

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunuyum. Şu anda yüksek lisansım iç..