Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '08

 
Kategori
Haber
 

Merkez bankası İstanbul'a.. İstanbul nereye?..

Merkez bankası İstanbul'a.. İstanbul nereye?..
 

Sayın Başbakan son noktayı koydu: Merkez Bankası merkez olarak İstanbul'a taşınacak. Bir ara kente göçü 'vize' koyarak engelleme düşüncesini de açıklayan Sayın R.Tayyip Erdoğan, böylelike ülkemizin banka yapılanmasındaki amiral gemisinin rotasını belirlemiş oldu. Çok tartışılmıştı yine tartışılacak. Uğurlu olsun diyerek başlayalım. Umarım çalışanların aile düzenleri, örneğin çocuklarının okul durumları, sosyal hakları ve yaşam koşulları gözetilir.

Her ülke için sembol varlıklardan simge değerlerdendir; merkez bankaları. Parasının reytingi olan Amerika ve Alman merkez bankalarının pozisyonu örneğin, okyanuslar ve kıtalar arası seçenekli yatırım araçları arasındaki dengeye de etki eder; zamanında yapılan ve yapılmayan 'müdahaleler', genel de gelişmekte olan ülkelerin borç yükü üzerinden yerkürenin kaderini belirler.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da bizim için o oranda değerli ve önemlidir. Enflasyonla mücadele ve para politikasının örgütsel araçlarının illaki başındadır, onun için paranın dümenidir, kapitalizmin kaptanıdır! Son yıllarda fiyat istikarınına odaklanan Merkez Bankası, gerçekte etkisi derinde, görkemi çekirdeğinde bir yapıttır ve şu hergün kullandığımız bazen bulunca şükrettiğimiz bulamayınca hayıflandığımız ve ama paylaşmayı da biraz unuttuğumuz paramızın arkasındaki güçtür bir yerde.. Ve nerede olursa olsun o bizimdir!

Biraz da nükte yapalım: İstanbul'a gelince. İşte o, tam bir bilmece. Ülkenin gelir dağılımı uçurumları yedi tepesini emmiş ve rekabet ortamında kırılandan geriye kalan yan sanayi ile geçici iş formasyonunu tarımdan sanayiye aktarmış ama bir yandan da katma değeri büyük yapılanmalara ev sahipliği yapan bir finans kenti olarak inadına yaşamış bir kenttir. Ancak, "üstüne para versen ben, baba memleketime yerleşmem." Çünkü haneme şu düşer: infial uyandıran bir yoksulluğun denizinde tiksindirici servet adacıkları! Yaşamaya değil değiştirmeye gelmek isterim şehrimi; hani o değerli sanatçı Edip Akbayram'ın, "bekle bizi..." dediği Dersaadeti!

Artık Borsanın hemşehrisi oluyor Merkez bankamız, bu kararla. Dilerim ekonomimiz sosyal yanıyla da yücelir, insanlar göç etmek gurbet ellerde ekmek aramak durumunda kalmazlar.

Bu Hükümetin eleştirdiğim yığınla uygulması var, oldu, olacak gibi... Ancak paradan altı sıfır atılması örneğin başarımdır. Başarıya odaklanmanın ve performans içinde kamu-özel iş çarklarının çevrilmesinin sapma gösterilmeden devamı yaşamsal önemdedir. Bunun asla unutulmamasını dilerim. Yine dilerim ki borçtan arınıla ve IMF'de Türkiye'ye yerleşik olmaktan kurutularak buradaki ekibi anavatanına yerleşe...

Son olarak: alınan karar Halk bankasını ve Vakıfbank'ı da kapsıyormuş. Bu kuruluşlar ise özelleştirmenin kapsama alanında. Ancak, varlık satış ve hisse devri yönetmeleri bir yana bunların satışının eşanlı olmamasına ve bu nedenle birbirlerinin değerini aşağıya çekmemesine dikkat edilmelidir. Niyete uygun eylemi önermekteyim ben. Yoksa, takdir tabii siyasi otoritenindir.

Onun doğruluğunu yanlışlığını artık bundan sonra beraberce göreceğiz.
 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..