Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '07

     
    Kategori
    Üniversiteler
     

    Meslek yüksek okulları

    MESLEK YÜKSEKOKULLARININ CAZİBESİNİN ARTIRILMASI İÇİN ASKERLİK AVANTAJI SAĞLANMASI

    Prof.Dr.Kenan ÇELİK

    (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Müdürü)

    Ülke ve bölge ekonomisi için nitelikli ara eleman çok önemlidir. Bugün AB ülkeleri, ABD, Japonya, Kanada gibi ülkeler ara eleman yetiştirmek üzere mesleki ve teknik eğitime önem vermektedir. AB ile müzakereler sürecinde ara eleman ihtiyacı ve bunların istihdam zorunluluğu mutlaka gündeme gelecektir.

    Ancak, ara eleman yetiştirmek üzere yeniden yapılandırılan Meslek Yüksekokullarının da eğitimin diğer kesimlerinde olduğu gibi, kendine has sorunları vardır. Bu sorunların çözülmesi için yapılanların yeterli olmadığı gözlenmektedir. Meslek yüksekokullarına öğrenciler öncelikle ilgili meslek liselerinden sınavsız olarak alınmaktadır. Ayrıca, ÖSS ile de tercih yapılarak öğrenci gelebilmektedir. ÖSS ile gelen öğrenciler ek kontenjan uygulamaları ile alınmaktadır. Ancak bu okulların cazibesi her geçen gün azalmaktadır. Kayıt yaptırmış bir öğrenci öğreniminin herhangi bir aşamasında okulundan kolaylıkla kaydını sildirebilmektedir. Çünkü, kaybedeceği fazla bir şey yoktur. İlk girişte kontenjanlar tam doldurulsa bile, zamanla kayıt sildirmeler sonucu önemli miktarda öğrenci sayıları azalmaktadır.

    Bu yazıda Meslek Yüksekokullarının onlarca sorunundan sadece bir tanesine değineceğim. Bu sorun askerlik sorunudur.

    Bilindiği gibi şu anda 4 yıllık üniversite mezunları yedek subay olarak 12 ay, kısa dönem er veya erbaş olarak 6 ay süre ile askerlik yapmaktadır. Yedek subaylıkta 3 ay yedek subaylığa hazırlık vardır. Kalan 9 ayda ise maaş alınarak askerlik yapılmaktadır. Okuma yazma bilmeyenler, ilköğretim mezunları, lise ve dengi okul mezunları ise 15 ay er veya erbaş olarak askerlik yapmaktadırlar.

    Meslek Yüksekokulu mezunları da aynen okuma yazma bilmeyenler, ilköğretim mezunları, lise ve dengi okul mezunları gibi 15 ay askerlik yapmaktadırlar. 4 yıllık üniversiteleri bitirenler askerlik konusunda yukarıda belirtilen avantajlara sahiptirler. Ancak 2 yıllık üniversiteyi bitirenler hiçbir avantaja sahip değildirler ve okuma yazma bilmeyenlerle aynı statüye tabidirler.

    Yanlış anlaşılmasın. Her Türk genci gerektiğinde, vatanı ve milleti için ömür boyu askerlik yapmaya, vatanı ve milleti için ölmeye hazırdır. Askerliğini yapmış olanlar da gerektiğinde tekrar askere gitmeye, savaşmaya ve ölmeye hazırdır. Bu durum herkes için geçerlidir. 4 yıllık üniversite mezunu için de, 2 yıllık üniversite mezunu için de, lise mezunu veya okuma yazma bilmeyen için de.

    Eğer 4 yıllık üniversite mezunlarına askerlik yaparken bazı avantajlar veya farklılıklar tanınıyorsa, 2 yıllık üniversite mezunlarına da en az yarısı kadar avantaj veya ayrıcalık sağlanmalıdır.

    Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü yaptığım süre içerisinde tüm erkek öğrencilerin bu konuda üzgün olduklarını ancak dertlerini anlatamadıklarını gördüm. Onların bu haklı isteklerini gündeme taşımak bizlerin görevidir. 2 yıllık Meslek Yüksekokullarını bitiren öğrencilere az da olsa bir avantaj sağlayarak gönüllerini almak gerekmektedir. Gönüllerini alırken, ülkemiz için de bazı yararlar ortaya çıkacaktır.

    Bu nedenlerden dolayı önerim iki madde halinde toplanabilir:

    (a) Eğer 4 yıllık üniversite mezunları 6 ay kısa dönem er veya erbaş olarak askerlik yapıyorsa, 2 yıllık Meslek Yüksekokulu mezunları 9 ay kısa dönem er veya erbaş olarak askerlik yapmalıdır.

    (b) Eğer 4 yıllık üniversite bitirenler 12 ay yedek subaylık yapıyorsa, rütbesini takıyorsa ve maaşını alıyorsa, 2 yıllık üniversite mezunları da aynı süre ile YEDEK ASTSUBAYLIK yapmalı, kendine göre rütbesini takmalı ve 4 yıllık üniversite mezunlarının en az yarısı kadar da maaş almalıdır.


    Böylece; bir kere, askerlik avantajı meslek yüksekokullarına talebi artıracaktır. Bu talep artışı, kapanma aşamasına gelmiş, çok az öğrenci ile eğitim yapan meslek liselerine de talebi artıracaktır. Orta dereceli okullarda yapılan anketler, çok başarılı olan öğrenciler hariç, diğerlerinin askerlik nedeniyle, özellikle de yedek astsubaylık yapmak için meslek liselerini tercih edebileceğini gösteriyor. Ayrıca, Meslek Yüksekokulundan kayıt sildiren erkek öğrencilere “askerlik avantajı olsaydı kaydını sildirir miydin?” sorusu yöneltildiğinde ise söz birliği yapmışçasına “sildirmezdim” cevabı alınmaktadır. Hatta “çok çalışıp mutlaka okulu bitirirdim” cevabı da alınmaktadır.

    Bu statü değişikliğinin hem eğitim öğretimin kalitesine, hem de Türk Silahlı Kuvvetlerine yararı vardır.

    Bir kere mezun olur olmaz askere yedek astsubay olarak gideceğini bilen öğrenci, derslerine daha fazla çalışır ve öğrenerek okulunu bitirir. Kayıt sildirmez, devamsızlık yapmaz.

    Türk silahlı kuvvetlerinin zaten teknik ve diğer ara elemanlara ihtiyacı vardır. Makine, ısıtma, soğutma, elektronik haberleşme, elektrik, bilgisayar, büro yönetimi ve sekreterlik, muhasebe vb. program mezunu teknikerleri istihdam edebilir ve yararını da görür. İş hayatı öncesi, bu elemanların daha iyi yetişmesi için önemli bir staj imkanı da sağlar.

    Meslek liselerine talebi nasıl artırabiliriz diye çaba harcanmaktadır. İşte benim yaptığım sadece bir öneri ile talebi artırabilmek mümkündür.

    Meslek liselerine talep ne derece fazla olursa, Meslek Yüksekokullarına da kaliteli öğrenci gelme oranı da o derece fazla olacaktır. Böylece Meslek Yüksekokulları, toplama çıkarma bilmeyen öğrencilere sahip olma izlenimini de silecektir. Öğrenciler meslek liselerinde okurken dereceye girip, not ortalamasını yüksek tutup, yüksek okullara girebilmek için çok çalışacaklardır. Bunu gönüllü yapacaklar ve bilgi düzeyleri de fazla olacaktır.

    Talep artışıyla AB üyelik sürecinde de son derece önemli olan ara eleman ihtiyaca daha iyi karşılanacaktır ve Fakültelere girmek için üniversite kapılarında biriken öğrenciler de böylece azaltılabilecektir. En önemlisi de ekonomi için nitelikli ara elemanlar yetiştirilecektir. Onların sayesinde ekonomide verimlilik düzeyi artacaktır.

    kenancelik@kenancelik.com

     
    Toplam blog
    : 1
    : 13287
    Kayıt tarihi
    : 03.12.07
     
     

    1964 Trabzon doğumluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümünde, İktisadi Gelişme ve Ulusl..