Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '10

 
Kategori
Futbol
 

Mesut vatan haini mi?

Mesut vatan haini mi?
 

Mesut Özil


Mesut Özilin'in Alman milli takımını seçmesi Türkiye'de çok yankı bulmuştu. Özellikle'de kendini bilmez milliyetçiler sözlükler'de forum sitelerin'de yazabilecekleri her yerde Mesut'u hiç anlamadan, sorgulamadan çoktan vatan haini etmişlerdi bile. Peki bazı entellektüel geçinen spor yazarları onlar bile, Mesut'un bu tercihini anlayabilmişler miydi? Hayır anlamak istememişlerdi. Kim bilir belki işlerine gelmemiştir. Ne de olsa karalanan İnsanların yazılarının okunduğu ülke Türkiye.

Mesut Zonguldak'tan Almanya'ya göç etmiş bir ailenin çocuğuydu. Almanya'da doğmuş, orada emeklemeye ve yürümeye başlamış, orada konuşmayı öğrenmiş, oranın okullarında öğrenim görmüş, oranın havasını solumuş, oranın yemeklerini yemiş, ve en önemlisi orada futbola başlamış. Peki Mesut neden bunları Türkiye'de değilde Almanya'da yaşadı? Çünkü Mesut'un ailesi ve buna benzer yüzbinlerce insan, ülkedeki ekonomik ve siyasal sebeplerden dolayı, daha iyi bi hayat yaşamak uğruna Almanya , Belçika , Holanda gibi ülkerelere göç ettiler. Ne için daha iyi bi yaşam için. Göç edenler kendilerinden çok çocukları için, biz çalışalım yeterki çocuklarımız daha iyi şartlarda büyüsün diye, vatanlarından çok uzaklarda hayata tutunmayı göze aldılar. Belirli milliyetçi grupların örneğin; nazilerin hedefi oldular. 3. sınıf insan muamalesi gördüler. En eğitimlisi bile bulaşıkçı oldu, temizlikçi oldu. Ama 3. kuşak Almanyada'ki Türkler'in arasından sanatçı, manken, futbolcu, yazar, polis vb. önemli mevkilerde vatandaşlarımızI görmeye, duymaya başladık. İşte Mesut'ta sadece bunlardan biriydi. Ve gün geldi milli takım için seçim yapması gerekiyodu. Bi tarafta kendisine hayat veren Almanya, diğer tarafta ise kendisine sadece kimlik veren Türkiye. Empati yapalım siz olsaydınız hangisini seçerdiniz ? Bende büyük ihtimal Mesut gibi karar verirdim. Peki sadece tek neden bumu? Hayır tabikide değil.1. si bugün Real madrid forması giyen Mesut , sizce Türk milli takım formasını giyseydi, bugün orada olabilirmiydi? Hayır sanmam. Peki Arda Turan Alman milli takımında olmuş olsaydı, Galatasaray'da olurmuydu? Hayır bence olmazdı. Yani demek istediğim referans anlamında da Alman milli takımı Türkiye'ye göre çok daha cazip bi tercih. Ve şunuda iyi bilmek gerekir futbolda milliyetçilik yoktur. Aynı zamanda tercihlerin oyunudur futbol. Ama bunu ayırt edemeyenler insanları karalamakta nedense çok istekli oluyorlar. Bu yazıyı yazmamın sebebi de Mesut'un bugün yapmış olduğu bi konuşmasından dolayı çıktı. Mesut diyorki; eğer Türk milli takımına gol atarsam vatan haini olmaktan korkuyorum. Ne kadar yazık dimi futbol bir oyun ve bunu kavrayamayan beyinler yüzünden, Mesut kendi içinde şüphe ile yaşıyor.

Şimdi sormak isterim Mesut'a vatan haini diyen iftira hainlerine, siz bi anlık Mesut olun kendinizi onun yerine koyun. Türkiye'den Almanya'ya göç etmek zorunda kalmış, orda doğduğunuzu, orda büyüdüğünüzü, orada futbola başladığınızı, orada futbolcu olduğunuzu düşünün. Ve hangi milli takımda oynamam gerekiyor diye karar verseydiniz, size sadece kimlik veren bi ülkeyimi, yoksa size hayat veren bi ülkeyimi seçerdiniz . Futbolda her turnuvaya katılan başarılar yakalıyan bi ülkeyimi, yoksa daha futbol kültürü bile olmayan bi ülkeyimi seçerdiniz.?

Son sözüm şudur'ki Mesut'u rahat bırakın beyler, bırakın atsın bize o golü, belki o gol bize neden bu hala geldiğimizi, neden Mesut'un bizim değilde o formayı giydiğini söyliycek.

 
Toplam blog
: 6
: 665
Kayıt tarihi
: 21.10.08
 
 

İstanbuldan 21 yıllık Ferit Gaziosmanpaşa' da yaşıyorum. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü 1. sı..