Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mevlana' yı Anma ve Şeb-i Aruz Törenleri

Mevlana' yı Anma ve Şeb-i Aruz Törenleri
 

"Paranı ver, gönlünü ver, canını ver
Ama Sırrını verme!
Günlerini say, kazancını say, büyüklerini say
Ama Yerinde sayma!
İşini beğen, aşını beğen, eşini beğen
Ama Kendini beğenme!
Emek ver, kulak ver, bilgi ver
Ama Sakın boş verme!
Fidan büyüt, çocuk eğit, yoksul besle
Ama Kin besleme!
Davet et, hayret et, ülfet et, affet
Ama İhanet etme!
Kitap oku, meslek oku, dünyayı oku
Ama Lanet okuma!
Sınıfını geç, hayatını seç, rakibini geç
Ama Gülüp geçme!
Gönül al, dost al, yoldaş al
Ama Beddua alma!
Yaklaş, tanış, konuş, uzaklaş
Ama Uşaklaşma!
Doğrul, sayrıl, evril, devril
Ama Eğilme!
Hislen, tasalan, seslen, uslan
Ama Paslanma!
İtil, ütül, atıl, katıl
Ama Satılma!"(Mevlana)

Mevlana'nın 734. Vuslat Yıldönümü

Yaşadığı dönemi aşarak tarihe yön verdiği gibi, günümüze de ışık tutan büyük şair ve düşünürlerimizden olan Mevlana, düşünce ve felsefesine bugün de gereksinim duyduğumuz önemli bir kişiliktir.

Mevlana 13. Yüzyıl'da , Anadolu'da gönül birliğine dayalı bir Türklük bilincinin oluşumuna katkıda bulunmuş; insanı derinden etkileyen felsefesi, büyük bir hızla yayılmıştır.

Tanrı ve insana duyduğu engin sevgiyi sanatla besleyip geliştiren Mevlana felsefesi, "İslamiyeti Türk ruhuna uyduran büyük bir reformist" olan düşünce insanını, tüm dünyaya tanıtmıştır..

Yaşamın acılarına tatlı ve yumuşak bir dünya görüşüyle bakmayı öğreten Mevlana, şiirlerinin ve müziğinin duygulu sesiyle, yaşadığı yüzyıldan sonra da insanları etkilemiş, geniş kitleleri ulusal birliğe çağırmıştır.

Mevlana, tüm insanlığı kucaklayan düşünceleri, evrensel iletileri ve öğretisiyle yaşadığı çağı aşarak günümüze ulaşmış gönül insanımızdır.

Geniş kitleleri derinden etkileyen sanatı, şiiri ve düşünceleriyle manevi dünyamızı zenginleştiren Mevlana, gönüllerdeki unutulmaz yerini almıştır.

Kültürümüzün temel ögelerinden olan Mevlana, kişiliği, yaşamı, felsefesi, dünya görüşü ve iletileriyle, ulusal kimliğinden sıyrılarak evrensel nitelik kazanmıştır.

Günümüzün değerlerini yüzyıllar önce dile getiren ve insanlığa çağrıda bulunan Mevlana, engin hoşgörüsü ve sevgisiyle, dünyada hayranlık uyandırmış yüce bir kişiliktir.

Tanrı'ya yüce bir sevgiyle bağlanan, içindeki Tanrı ve insan sevgisini en güzel biçimde dile getiren Mevlana'nın düşünceleri ve iletileri, bugün de önemini korumaktadır.

Mevlana, insanı her şeyin üstünde tutarak ona büyük değer vermiş, "Kim olursan ol, gel" çağrısıyla, hiçbir ayırım gözetmeksizin tüm insanları sevgiyle kucaklamıştır.

Yaşam felsefesini; sevgi, hoşgörü, doğruluk, dürüstlük, iyilik gibi değerler, kısacası güzel ahlak üzerine kuran Mevlana, insanlara mutlu ve huzurlu yaşamın yolunu göstermiştir

Mevlana'nın engin hoşgörüsünün ve barışçı felsefesinin iyi anlaşılması ve benimsenmesi durumunda; dünyamızın en önemli gereksinimi olan, evrensel barışa ulaşılabileceği bir gerçektir.

Mutlu ve huzurlu bir ortamda insanca yaşamak, sevgi, kardeşlik ve hoşgörü gibi değerlerin benimsendiği, ayrımcılık ve şiddetin önlendiği, barışın egemen olduğu bir dünyada olanaklıdır.

Mevlana, toplumsal birliğin ve mutluluğun anahtarı olarak insan sevgisini göstermiştir. İnsanı her şeyin üstünde tutarak ona büyük değer veren, hoşgörü, doğruluk, güzellik ve iyiliği öğütleyen Mevlana'nın çağrısı tüm dünyada yankı bulmuştur.

Yaşamı, düşünceleri ve dünya görüşü ile geniş kitlelere ışık tutan Mevlana, Tanrı'ya ve insana duyduğu sevgiyi en güzel ve yalın biçimde anlatmıştır.

UNESCO'nun, Mevlana'nın 800. doğum yıldönümü olan 2007 yılında tüm üye ülkelerde anılması kararı alması, bu büyük düşün ve gönül insanımızın felsefesinin ulusal sınırları aştığının, birçok düşünürü etkilediğinin önemli göstergesidir.

Düzenlenecek etkinlikler, Mevlana'nın engin hoşgörüsünün ve barışçı felsefesinin iyi anlaşılmasına ve benimsenmesine katkıda bulunacaktır

734. Vuslat Yıldönümü’ nde( Şeb-i Aruz) tüm insanları birlik ve dayanışmaya çağıran iletilerinin doğru anlaşılması umudunu kalbimizde taşıyarak:
“Gel, gel, ne olursan ol yine gel/ İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol, yine gel/ Bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir/ Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel..." çağrısında bulunan Mevlana'yı saygıyla anıyoruz.

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..