Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Meyve veren ağaç taşlanır :)

Meyve veren ağaç taşlanır :)
 

Günümüzde, işyerlerinde yaşanan yoğun rekabet ortamının etkisiyle her yıl yüzlerce kişi uzmanlara depresyon, işe gitme isteksizliği, sebepsiz korku ve kendine güven duygusunun azalması gibi şikayetlerle başvurmaktadır.

Yıldırma (mobbing) nedir? Mobbing terimini insan davranışlarında ilk defa kullanan Heinz Leymann, 1984’te İsveç’teki işyerlerinde görülen benzer davranışların bir çeşit "işyeri terörü"olduğuna dikkat çekmiştir. Bu terörü ise şöyle tanımlamıştır : "Bir ya da birkaç kişinin tek bir kişiye sistemli olarak yönelttikleri etik dışı iletişim ile düşmanca davranışlarda bulunulmasıdır”(Leymann, 1990).

Yıldırma, işyerinde belirli kişileri hedef alan bir ya da daha fazla kişi tarafından gerçekleştirilen sistematik bir dizi duygusal saldırı ve yıpratma hareketidir. Haksız yere suçlama, ima, kinaye, dedikodu yoluyla itibarı sarsma, küçük düşürme, taciz, duygusal istismar uygulayarak, bir kişiyi, işyerinin dışına çıkmaya zorlayan kötü niyetli bir girişimdir. Bu girişimler, doğrudan veya dolaylı, açıkça veya örtülü olabilir.

"Mobbing"yapılan kişi, savunmasız ve yardım alamaz bir duruma itilir. Bu eylemler uzun bir süre boyunca sıklıkla uygulanır. Bu sendromu yaşayanlar, sonunda kendi istekleriyle veya zorunlu olarak istifa etmekte, kovulmakta veya erken emekliliğe zorlanmaktadırlar. Bu yıldırmadır (mobbing), duygusal taciz yoluyla işyerinden ihraç edilme. Ne yazık ki kurbanlar, hatalıymış ya da kendi çöküşlerini kendileri hazırlamış gibi gösterilmektedirler.

Yıldırma nasıl oluşur?

Yıldırma duygusal bir saldırıdır. Kişinin saygınlığına, güvenilirliğine, mesleki yeterliliğine yönelik davranışlar mevcuttur. Hedef alınan kişinin çalışma arkadaşları ve üstleri ile iletişimi engellenir, anlamsız işler verilir, iş yükü artırılır, kişi ile konuşulmaz, "yokmuş"gibi davranılır, asılsız dedikodu yapılır, mesleki yetersizliği ile alay edilir, topluluk önünde onu kırıcı davranışlarda bulunulur, aşırı tepkiler verilir (kapıyı çarpmak, dosya fırlatmak…gibi), kişiye kapasitesinin altında iş verilir ya da hiç iş verilmez, mimikleri, yürüyüşü, sesiyle eğlenilir, politik veya dinsel görüşleri küçümsenir, özel hayatı ile ilgili imalarda bulunulur, dışlanır, sürekli sorgulanır, cinsel imalarda bulunulur. Sistematik ve sürekli uygulanması nedeni ile kişi kusurlu duruma düşürülür ve bu duruma boyun eğmeye zorlanır. İşyerinde kadınlara karşı cinsel yakıştırmalar, müstehcen fıkralar, karşı tarafta utanma duygusu uyandıracak yaklaşımlar da birer yıldırma davranışıdır.

 
Toplam blog
: 10
: 699
Kayıt tarihi
: 25.02.07
 
 

Kahve sohbetini çok severim. Evde olmayı; gezmek kadar severim. Kahveyi, kırmızıyı, güneşi, papaty..