Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '12

 
Kategori
İzmir
 

Mezarlık fırsatçıları

Mezarlık fırsatçıları
 

Ada-parsel kayıtları karıştırılan Kokluca’da kaçak duruma düşen mezarlar yeni bir sektör yarattı


 

Kokluca Mezarlığı’nda ada ve parsel kayıtlarının güncellenmesi sırasında yaşanan hata nedeniyle bazı mezarların kaçak durumuna düşmesi kayıtları düzeltebileceğini söyleyen dolandırıcıların ortaya çıkmasına neden oldu. Şikâyet üzerine savcılık konuyu araştırırken, Büyükşehir Belediyesi’nde de idari soruşturma başlatıldı. 

A.Buğra TOKMAKOĞLU / Ege Telgraf

İzmir’in en eski mezarlıklarından biri olan ve sadece üst gömü yapılmasına izin verilen Altındağ Kokluca Mezarlığı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ada-pafta kayıtlarının güncellenmesi sırasında birtakım hatalar meydana geldi. Ada kayıtlarının güncellenme işlemi yapılırken bazı numaralar değişirken; tarihi Osmanlı mezarları ile yeni dönemde üst gömü yapılan bazı mezarlar evrak üzerinde karıştırıldı.

Telefonla öğrendi

Olay 1969 yılında ölen amcasının mezarına 2009 yılında babasını defneden vatandaşa Büyükşehir Belediyesi yetkilisi olduğunu söyleyen birinin araması üzerine ortaya çıktı. İsmini vermek istemeyen şikâyetçi vatandaş, Büyükşehir Belediyesi yetkilisi olduğunu belirten biri tarafından babası ve amcasının mezarının kaçak olduğunu ve 4 bin lira karşılığında bu durumun çözülebileceği; aksi takdirde ise yıkım işlemi uygulanacağını telefonla öğrenince şoke oldu.

İzin alarak gömü yaptı

Mezarlığın bir bölümünün 1.dereceden sit alanı olduğu için tüm yasal işlemleri yerine getirerek babasını defnettiğini ifade eden vatandaş yaşananlara tepki gösterdi. Mezarlıklar Müdürlüğü’ne giderek başına gelenleri anlattığını ve hemen ardından savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen kişi sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Babamın mezar taşını yaptırdığımız mezar ustası aracılığıyla telefonumu öğrenmişler. Bazı Osmanlı mezarlarının evrak üzerinde karıştırıldığı ve bizim mezarın kaçak olduğunu söylediler. Benden 4 bin lira para talep edildi. Parayı vermeyeceğimi söyleyip soluğu mezarlıklar müdürlüğünde aldım. Yetkililer birtakım karışıklıklar meydana geldiğini belirtti. Polise gidip ifade verdikten sonra savcılık vasıtasıyla suç duyurusunda bulundum. Sonucu bekliyorum.”

Dolandırıcılar türedi

Mezarlık çevresinde kayıtlarda yaşanan karışıklıktan haberi olan ve vatandaşların iletişim bilgilerine ulaşarak para talep eden çok sayıda dolandırıcının ortaya çıkması üzerine mağduriyetler yaşanabileceğine dikkat çekildi. Yine üst gömü yapılması yasak olan bazı Eski Osmanlı mezarlarına kayıt karışıklığından yararlanılarak gömü yapıldığı iddiaları üzerine çok yönlü soruşturma başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilileri belediye tarafından mezarlık kayıt sisteminde yapılan güncelleme sırasında bazı aksaklıklar meydana geldiğini kabul ederek olayın idari soruşturma kapsamında müfettişlerce incelendiği, vatandaşların şikâyetleri neticesinde kayıtlarda oynandığı iddiası ile bağlantılı olarak Cumhuriyet Savcılığınca da ayrı bir soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.

 

 

 

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..