Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
Okunma Sayısı
15550
 

Mezgit Balığı Hakkında

Mezgit Balığı Hakkında
 

Kahve renginde parlak bir deriye sahiptir.Ağızlar büyükçedir.Sıcak sevimli bir görüntü verirler.


Balıkçılar tarafından umumiyetle trolle, olta ile vede gırgır ile de avlanan, eti beyaz ve çok lezzetli olan, tavuk etine benzediğinden dolayı Tavuk balığı diye de bilinen bir dip balığıdır. Yurdumuzdaki tüketimi daha ziyade taze olmakla beraber, Avrupa'da ise konserve ve tuzlanmış olarak da tüketilmektedir.

Bayağı mezgit, sarı mezgit olarak bilinen en önemli çeşitleridir. Bu balıklarda çok sakin vede sitrezsiz balıklardandır.
Ilıman ve oldukça soğuk denizlerde, 30-300 m arasındaki derinliklerde yaşayan, gezici balıklardır. Anavatanları Atlas Okyanusudur. Yurdumuzda ise bütün denizlerde bulunur. Kış aylarında kuvvetli akıntı sebebiyle Karadeniz'den Marmara'ya sürüler halinde göç ederler. İnce uzun gövdeli bir balık olan mezgitin boyu çeşitlerine göre 20-50 cm arasında değişir. Ağırlığı 1-2 kilogramı bulanları vardır. Gözleri iricedir. Bilinen dört türü vardır. Renkleri türlere göre değişiklik göstermekle beraber umumiyetle sırtları sarımsı kahverenkte olup renkler çok parlaktır. Geniş ağızlı olup, ağzındaki dişleri kuvetlidir. Dişi mezgitler erkeklerine nazaran daha iri olup, vücut kalınlıkları da erkeklerinkinden fazladır.

Ocak ayında Sivri adasında istavrit avlarken ağımızdan 5 adet Mezgit çıkmıştır. Bunlardan dişi olanının ağırlığı 2 kilo 800 gram gelmiştir.

Mezgitler, Hamsi balıkları gibi sürüler halinde yaşar. Deniz dibine yakın ve deniz dibinin çamurlu veya kumlu olduğu yerlerde besinlerini ararlar. Denizdeki küçük balık ve diğer kabuklu deniz hayvanlarıyla beslenirler. Üremeleri, kasım-mayıs ayları arasında 30 m derinlikteki sularda bıraktıkları yumurtalarla olur. Bir dişi mezgit, yaklaşık olarak 200.000 yumurta yumurtlar. Beslenmek için daha derinlere inen küçük mezgit sürüleri beslenme dönemlerinin sonunda tekrar toplanarak yine büyük sürüler halinde yaz mevsiminde tekrar sığ denizlere dönerler. İdeal avlanma mevsimi kış mevsimidir.

Balıkçılar tarafından umumiyetle trolle avlanır. Amatör balıkçılar oltayla da avlamaktadırlar. Eti, beyaz, yumuşak ve çok lezzetlidir. Bilhassa Tava, Buğulama şeklinde tüketilmesi çok lezzetli olmaktadır.Trol ile yapılan avcılığında bu kaliteli balığın çok küçük boyda olanlarıda yakalanmaktadır. Bu nedenle bu balığında gelecek yakın bir zamanda soyunun tükeneceği ortadadır. Günde bir trol motoru ortalama 30 - 50 kasa arasında mezgit avlamaktadır. Şu ana kadar Tarım Köy işleri Bakanlığı bu mevzuda bir kota koymamıştır.


Kaynak : nuri deniz ( balıkçı reisi )

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 238
Toplam yorum
: 12
Toplam mesaj
: 8
Ort. okunma sayısı
: 1907
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabe..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster