Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

MHP'nin ekonomik, tarım ve hayvancılık politikası

MHP'nin ekonomik, tarım ve hayvancılık politikası
 

MHP ‘nin Ekonomik Alanda yapacakları

-MHP’e yeni sanayi kentleri ve cazibe merkezleri oluşturarak işçisizliği çözdüğü gibi , mevcut metropol kentlere göçü de engellemeyi düşünmektedir. -Üretimi desteklerken ranttan ve faizden alınan getiriyi azaltmayı planlamaktadır. 

-Üretimden elde edilen getiri üzerindeki vergi ve SSK yükünü azaltarak , özellikle büyük sermaye karşısında rekabet şansı azalan küçük ve orta ölçekli işletmelerin kalkınmasının önündeki engeller kaldırılarak istihdam arttırılarak işsizliğin azaltılması yoluna gidilecektir. 

-Doğrudan yatırım yapan yerli ve yabancı girişimci ile elinde geçerli projesi olan olanlara devlet gerekli olan tüm kolaylıkları sağladığı gibi gerekirse projeye bedelsiz katkıda sunabilecektir. 

-Vergi mükellefleri tüm harcamalarını gider olarak gösterebileceklerdir. 

-Vergisini düzenli ve zamanında ödeyenlere özel vergi indirimi sağlanacaktır. 

-Devletin ekonomideki düzenleyici ve yapıcı rolü arttırılacaktır. 

-Teknoloji ağırlıklı ve katma değeri yüksek yatırımlara devlet vergi , kredi yatırım indirimi , enerji , arazi ve benzeri desteklerin yanı sıra bu tür yatırımlarda özel sektör kamu ortaklığı da sağlanabilecektir. 

-İstihdam ve ihracat artışı sağlayan doğrudan yatırımlara devlet vergi başta olmak üzere enerji ve girdi maliyetlerini düşürücü lojistik destekler sağlanacaktır. 

-Havadan rant sağlayan iletişim üzerindeki vergiler ile abonelerden alınan sabit ücretler kademeli olarak kaldırılacaktır. 

-Küçük ve orta ölçekli ticaret erbabının üretim istihdam artışına katkısını artırmak için , emeklilik döneminde ticari faaliyette bulunanlardan alınan sosyal güvenlik destekleme pirimi kaldırılacaktır. 

-Şoför esnafında mevcut aracını yenilemek istediğinde yeni araçtan KDV , ÖTV alınmayacaktır. Büyük marketlerin küçük esnafı ezmesinin önüne geçmek için asgari işyeri büyüklüğü sınırı ile satış yerlerinin yerleşim yerlerinin dışına taşınması sağlanacaktır. 

-Hilal kart projesi ile yoksul vatandaşlara asgari ücretin yarısı kadar ücret verilecektir. Asgari ücret net 825, 00 Tl olacaktır. -KOBİ’lerin vergi oranları azaltılarak yenileme ve donanım yatırımlarından KDV alınmayacaktır. 

-KOSGEB kaynaklarından faizsiz kredi sağlanacaktır. -TKB Türkiye Kalkınma Bankası KOBİ’lerin finansmanında etkili olarak kullanılacaktır. 

-Gelişmesi sürdürülen işletmeler ülke çapında yaygınlaştırılarak Finans çarşıları şeklinde yapılandırılmak suretiyle KOBİ’lerin büyümesinin sürekliliği sağlanacaktır. 

-KOBİ’lerin büyük işletmeler haline getirmek için Kredi Garanti Fonu (fonlama ve riske katılma)ile teminat sorunu çözülecek tir. 

Tarım ve Hayvancılık Alanında yapılacaklar. -MHP , Tarım , Hayvancılık ve Orman alanında üretimi artırmak için modern metodları yaygınlaştırmak amacıyla bu alanda okul bitirmiş insanlara da devlet olarak görevlendirmek suretiyle istihdam sağlamak istemektedir. 

-Tarımsal ve Hayvansal destekleme politikası toprağa ( araziye verilen destekleme yarine ürüne verilen destek)yönelik olmaktan çok , ürüne yönelik hale getirilerek tarımsal ve hayvansal ürünün artması istenmektedir. 

-Bu konuda faal olmasında yarar görülen birliklerin canlandırılması ve ıslahı ile piyasada Tarımsal ve Hayvansal ürünlerin fiyatlandırılması ve pazarlaması konusunda düzenleyici rol oynaması sağlanarak piyasada çiftçinin emeğini çalanların önüne geçilecektir. 

-Ayrıca özel destekleme programları ve politikaları ile çiftçinin ürettiği ürünlere fiyat garantisi ( çiftçinin ürünü pazara çıkmadan ürünün fiyatı garanti edilerek , çiftçinin hangi tarımsal ürünü ekmesi gerektiği konusunda yönlendirici olmak)getirilecektir. 

-Çiftçilerin üretimde kullandıkları girdiler üzerinden KDV ve ÖTV kaldırılarak girdilerin çiftçiler tarafından ucuza edinilmesi sağlanacaktır. 

-Sulanabilir arazi miktarı arttırılmak yoluyla , sulu tarım yapılan , tarım işletmelerinin sayısı arttırılacaktır. 

-Gerekli hayvansal desteğin verilmemesi sonucu hayvan sayısının azalması nedeniyle yapılan, hayvan ithalatının önüne geçmek için besi ve süt hayvancığını geliştirerek , yerli üretimin arttırılmasında ki destek ilk hamlede 2 milyar TL düzeyine çıkarılacaktır. 

-Mayınlı araziler temizlendikten sonra tarımsal amaçlı yoksul çiftçiye dağıtılacaktır. 

-Köylünün ürünün uluslar arası piyasa da rahat Pazar bulması için , Tarımsal ürün ve sanayi mallarının ihracatını kolaylaştıracak pazarlama ve ihracat desteği sağlanacaktır. 

-Hayvancılıkta Et Balık Kurumu piyasayı düzenlediği gibi, et ve süt üretiminin desteklenmesini de sağlayacaktır. 

-Hazine arazileri üzerinde halen çiftçilik yapanların tarımsal üretimde bulunmalarını kolaylaştırmak için Hazine ile uyuşmazlıkları giderilerek bütün arazilerin kullanıcılara uzun süreliğine kiralanması sağlanacaktır. 

Sonuç olarak, MHP ekonomik politikalarda Devlet korumacılığını belli ölçülerde artırmayı istemektedir. Özellikle yabancı global sermaye karşısında gerileyen yerli sermaye miktarını oransal anlamda arttırmaya çalışırken , ülkenin önemli tesislerini ele geçiren yabancı sermayenin kar transferi ve rant edinme yoluyla ( 2003 yılından bu yana 56 milyar dolar)ülke kaynaklarını dışarıya taşımasının önüne geçmek istemektedir. Yabancı sermaye girişine olumlu bulmakla beraber mevcut tesisleri satın almalarını değil , doğrudan yatırım yapmak isteyenlere sıcak bakmaktadır. MHP yerli sermayeden yana tercihini koymaktadır. Tarımda ve Hayvancılıkta bir miktar AKP öncesi politikalara dönme söz konusu olsa bile , Tarımda ve Hayvancılıkta kendi kendine yeten Türkiye’ yi tekrar oluşturma amacı vardır. Türkiye kendi çiftçisine vermediği tarımsal desteği yabancı çiftçilere ithalat nedeniyle satın alım parası olarak ödemektedir. 

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..