Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

uzm fizyoterapist mehmet ünal

http://blog.milliyet.com.tr/manuelterapi

13 Mayıs '21

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Mikrobiyom ve Alerji

Mikrobiyom, Alerjiler ve Probiyotik-Prebiyotik Kullanımı

İnsan vücudu son derece esnektir ve aşırı sıcaklıklar, değişen beslenme biçimleri ve ara sıra gelişen enfeksiyonlar gibi özel koşullara dayanabilir. Mikrobiyom insan sağlığını destekler ve o kadar önemlidir ki onsuz yaşayamayız.

Mikrobiyomdaki bir dengesizlik, alerjilerin, alerjik cilt rahatsızlıklarının, gıda aşırı duyarlılığının, astımın ve bağışıklık sisteminin diğer birçok bozukluğununu tetikler.

Bu yazıda mikrobiyom, bağışıklık sistemi ve alerji gelişimi arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Sağlıklı ve çeşitli bir mikrobiyom

Esnek ve çeşitli bir mikrobiyom, bağışıklık sistemi ve fiziksel işleyişin birçok yönü için kritik öneme sahiptir. Bağırsak mikrobiyomu, çoğu kolonda bulunan 'dost' mikroorganizmalardan oluşur. Ayrıca daha küçük popülasyonlar ince bağırsakta, ağızda, ciltte ve safra kesesinde bulunur. Bu, toplamda yaklaşık 100.000 milyar hücreyi ve 10.000'den fazla farklı mikroorganizmayı ilgilendirir.

Bu muazzam tür ve gen çeşitliliği, insan ve mikrobiyomların ortak sisteminin her ikisinin de sağlıklı olması koşuluyla, çevresel faktörlere son derece esnek bir şekilde yanıt vermesini sağlar.

Mikrobiyomdaki disbiyoz alerjik şikayetlere yol açar. Mikrobiyom, dinamik ve esnek dengesini kaybedebilir. Örneğin antibiyotik kullanımı, belirli bakteri türlerini seçici olarak bütünden uzaklaştırabilir ve bağırsak florası olan ekosisteme kalıcı olarak zarar verebilir. Özellikle bebeklik döneminde, bağışıklık sisteminin halen oluşmakta olduğu evrede, antibiyotik kullanımı sağlık üzerinde ömür boyu etkisi olabilir.

Bebeklerde antibiyotik kullanımının bağırsak mikrobiyomunu kalıcı olarak değiştirdiği açıktır. Bebeklerde antibiyotik kullanımı ile gıda alerjisinin bir sonucu olarak astım, egzama, saman nezlesi, anafilaktik reaksiyonlar ve bağırsak şikayetleri gibi alerjik şikayetleri arasında bağlantılar bulunmuştur.

Alerjik şikayetleri olan kişilerin bağırsak florasının sağlıklı bireylerden farklı olduğu da tespit edilmiştir. Örneğin, atopik egzaması olan kişilerin sistemlerinde egzamasız insanlara göre daha fazla Clostridia ve daha az bifidobakteri bulunur. Bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliği azalırsa egzama riski de artar.

Alerji tedavisi ve önlenmesi için probiyotikler

Bağışıklık sistemini destekleyen probiyotikler alerjik reaksiyonların azaltılmasına yardımcı olur. Ek olarak, probiyotikler bağırsakların bütünlüğünü iyileştirir ve besinlerin sindirilmesine yardımcı olarak gıda intoleranslarına ve alerjilere karşı yararlı bir etkiye sahiptir.

Bir meta-analiz, bebeklerde probiyotik desteğinin inek sütü alerjisinin tedavisinde yararlı olduğunu göstermektedi. Sıklıkla bilimsel olarak araştırılan Lactobacillus rhamnosus GG suşu en iyi sonuçları gösterir.

Annenin mikrobiyomunu optimize ederek anne, sağlıklı bir mikrobiyom bileşimini doğmamış bebeğine aktarabilir. Doğum öncesi takviye kullanımı alerjik şikayetlerin önleyici tedavisi için en iyi yöntem gibi görünmektedir.

Alerjiler aşırı geçirgen bir bağırsaktan kaynaklanır

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişen alerjiler, aşırı geçirgen bağırsaktan kaynaklanabilir. Mikrobiyomdaki kalıcı değişiklikler alerjik semptomlara yol açabilir, ancak bilimsel araştırmalarda diyabet ve obezite gibi diğer durumlarla ilişkiler de bulunmuştur. Probiyotikler, bebeklerde mikrobiyomun ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin gelişimini desteklemede rol oynayabilir, bu da yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha az gıda intoleransına ve gıda alerjisine yol açar. Yetişkinler ayrıca alerjileri tedavi etmek için probiyotiklerin bağışıklık destekleyici işlevlerinden de yararlanabilir.

Prebiyotikler ve probiyotiklerin her biri, baraj mikrobiyomunu kendi yollarıyla etkiler. Prebiyotikleri veya probiyotikleri ne zaman kullanacağınızı biliyor musunuz?

Yüksek kaliteli bir probiyotik veya prebiyotik takviyenin kalite özelliklerini biliyor musunuz? Çünkü özellikle probiyotiklerde kalite ne kadar yüksekse, terapötik etkinlik de o kadar yüksek olur.

Probiyotik veya prebiyotik mi kullanıyorsunuz?

Bağırsak mikrobiyomunu optimize etmek için genellikle 2-4 haftalık prebiyotiklerle başlanması ve ardından bir probiyotik kürü yapılması önerilir. Prebiyotiklerle başlayarak, zaten mevcut olan bağırsak mikrobiyomu dengelenir ve kütle olarak artar. Bağırsak mikrobiyomu güçlendirildiğinde, bir dizi probiyotik mikrobiyal dengeyi optimize edebilir.

Probiyotikler ve prebiyotikler birlikte, mikrobiyom ve konakçı arasındaki dinamik işbirliğini destekler. Mikrobiyom optimizasyonu dışındaki terapötik uygulamalarda probiyotikler ve prebiyotikler de ayrı ayrı kullanılabilir.

Yüksek kaliteli bir probiyotiği nasıl tanırsınız?

Probiyotiklerle kalite ne kadar yüksekse, terapötik etkinlik de o kadar yüksek olur. Seçiminizde sizi desteklemek için, yüksek kaliteli bir probiyotiğin en önemli kalite özelliklerini aşağıda bulacaksınız.

Miktar kalitedir

Her şeyden önce, yüksek dozda canlı suşlara sahip ve raf ömrünün sonunda yaşama garantisi olan bir ürün seçmek önemlidir. Bu, yutulma anında bakterilerin hala canlı ve aktif olmasını sağlamanın tek yoludur. En az 1 milyar canlı mikroorganizma içeren bir ürün seçmek gerekir (genellikle 1x10 olarak, 9 CFU, koloni oluşturucu birim). Ancak, söylendiği gibi, miktar niteliktir, dolayısıyla daha fazlası her zaman daha iyidir.

Az sayıda katkı maddesi ve iyi paketlenmiş

İkinci olarak, bitkiler, vitaminler veya mineraller içermeyen probiyotikleri seçmeniz önerilir. Probiyotik bakteri hücreleri, özellikle depolama süresi ve ilk rehidrasyon aşamasında katkı maddelerine duyarlıdır. Ürünü oksidatif hasara karşı korumak için bazı üreticiler probiyotik ürünlere C vitamini eklemektedir. Bununla birlikte, bu yalnızca ürünün depolama sırasında suya ve oksijene maruz kalması durumunda faydalıdır. Ürün yeterince hava ve nem geçirmez şekilde paketlenmişse, hiçbir faydası yoktur ve hatta probiyotik suşların canlılığı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Çevresel etkilere karşı iyi korunan bir ürünün raf ömrü daha uzundur. Probiyotiğin optimum raf ömrü için, mümkün olduğunca az katkı içeren ve neme, ışığa, havaya ve diğer çevresel etkilere karşı mümkün olduğunca koruyan ambalajlara sahip bir ürün seçilir.

Sindirim sularına dayanıklı

Bakteri hücreleri sadece kolonda etkilidir ve oraya ulaşmak için sindirim sisteminden geçmeleri gerekir. Bakterilerin bu yolculukta hayatta kalabilmek için mide asidine ve safraya dirençli olması gerekir. Bu nedenle mide asidi ve safraya dirençli bakteriler içeren bir ürün seçin. Sabah kahvaltıdan önce bir probiyotik alındığında, mide boşalması en hızlıdır ve mide asiditesi geçiş için en elverişlidir.

En uygun prebiyotikler hangileridir?

En yaygın kullanılan prebiyotikler fruktooligosakkaritler (FOS) ve galaktooligosakkaritlerdir (GOS). Birçok çalışma, bu prebiyotik liflerin yararlı etkisini kanıtlamaktadır. Özellikle kolon mikrobiyomundaki laktobasil ve bifidobakteriler lifi fermente eder ve bu nedenle sağlık üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

FOS hindibadan gelir

FOS, 36.000'den fazla bitkide bulunan bir polisakkarit olan inülinden üretilir. Özellikle hindiba inülin açısından zengindir. Poli- ve oligosakaritlerin farklı zincir uzunlukları aralığı mikrobiyom için yararlı olduğu için sıklıkla bir inülin ve FOS karışımı kullanılır.

GOS, laktozdan yapılmıştır

GOS genellikle enzimatik olarak laktozdan üretilir, bu da son ürünün yüksek laktoz konsantrasyonları içerebileceği ve bu nedenle büyük bir grup (laktoz intoleransı) için uygun olmadığı anlamına gelir.

Uygulamada bilgi

Optimal bir mikrobiyom için, prebiyotikler kullanarak başlayın ve ardından bir probiyotik tedavi uygulayın. En yaygın kullanılan prebiyotik FOS'tur ve genellikle inülin ile birleştirilir. Kaliteli bir probiyotik, ürüne mümkün olduğunca az katkı maddesi ile sindirim sularına dirençli minimum 1 milyar canlı bakteri içerir.

 
Toplam blog
: 89
: 144
Kayıt tarihi
: 18.05.13
 
 

Omurga Sağlığı Merkezi Uzman fizyoterapist Mehmet ÜNAL Medipol üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabi..