Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '11

 
Kategori
Blog
 

MİLLİYET BLOG SİTESİ FAALİYET RAPORU! (32 kısım tekmili birden)

MİLLİYET BLOG SİTESİ FAALİYET RAPORU! (32 kısım tekmili birden)
 

Kapıkule’den ötesi bizi zerrece ilgilendirmediğinden Dünyayı tanımıyoruz, hoş; doğup büyüdüğümüz güzel ülkemizi tanıdığımız da pek söylenemez! Bir “merak yoksunluğu” ki, sormayın gitsin!


Soru sormaya ise bayılıyoruz… Verilen yanıtları pek dinlemesek de bu huyumuzdan vazgeçmiş değiliz!


Kısaca “MB” dediğimiz bu güzel sitede de durum farklı değil. 6 senelik mazisi ve oldukça zengin bir arşivi olan bu sitede de bitmiyor soru bombardımanı:


“Bloglar niye yeterince okunmuyor?”


“Daha çok okunmak için neler yapmak lazım?”


“’Enler’ bölümünde niye (hep) aynı isimler var; bizim başımız kel mi?”


“Üye sayısı arttıkça yayına verilen (günde) yazı sayısı niye düşüyor?”


“Aktif üye sayısı niye 300’den fazla değil?”


“Bazı üyeler torpilli mi? ‘Güvenilir üyelik’ ne demek?”


Sorular, sorular, sorular…


Biraz incelense, araştırılsa her türlü sorunun yanıtı bulunacak ama alışmışız biz hazırlopa! Hem “söyleyeceklerim, paylaşacaklarım var” diyerek bu siteye üye olacaksın, hem de üye olduğun siteyi merak etmeyeceksin! Araştırma, inceleme zahmetini göze alamayacaksın.


Sizi kırmayalım tabii… Ne oranda doyurucu olur bilemeyiz ama eskilerden günümüze doğru kısa bir yolculuk yapalım isterseniz…


MİLLİYET BLOG FAALİYET RAPORU 2007:


2006 senesinin ikinci yarısından itibaren üye kabul eden site, sene sonunda 1000 üye barajını aşar.


Ocak 2007’de üye sayısı 1100, günde yayına verilen yazı sayısı ise 220 ilâ, 250 arasındadır. Bu da ayda ortalama “7 100” yazıya tekabül etmektedir…


Üyeler ilk günlerdeki sessizliklerini bozmuş, birbirlerine yorum ve mesaj yazar hale gelmişlerdir…


Yazılardan kaynaklanan bir” polemik” gözlenmez ve henüz site içinde bir “gruplaşma” yoktur. “Selamlar, sevgiler, klavyene kurban olayımlar” havada uçuşur.


Yegâne şikâyet konusu:“Günde birden fazla yazı gönderen üyelerin ana sayfayı daha çok kullanma ve diğer üyelerin bu sayfada daha az süre yararlanmalarına sebep olan tutumlarıdır.”


(Not: Bu arada bu satırların yazarı Şubat 2007’de siteye üye olmuştur.)


Mart 2007’de, MB idaresi üyelerin “okunma oranlarını” sayfalarında yayınlar. Okunma oranları yüksek olan üyeler “aldırmaz” görünürler ama düşük olan üyeler “hiç de lüzumu yoktu” diye karşılarlar bu yeni uygulamayı. Ufaktan, ufaktan bir hareketlenme başlamıştır sitede.


2007 senesinin “En aktif ve en çok tıklanan üyesi,” Süleyman Ekim Hocamızdır. 2006 senesini ayda 44 yazıyla geçiştiren değerli Hocamız, 2007 senesinde atağa kalkarak tam “1463” adet blog yazar!


Dile kolay; ayda “121”, günde ise “4” blog demektir bu!


MİLLİYET BLOG FAALİYET RAPORU 2008:


Üye sayısı sene başında 2 000’i, sene sonunda da 3.000’i çoktan geçmiştir ama günde yayına verilen 185 yazı ortalaması bir önceki seneye göre oldukça düşüktür!


MB idaresinin “haftanın bloğunu” belirleme ve ödüllendirme tasarısı büyük tepki çeker! “Bizler burada paylaşmaya geldik, yarıştırmaya değil” itirazları sonucunda idare bu tasarıdan vaz geçer.


Bu arada “gruplaşmalar” ve “polemikler” de başlamıştır. Şiddetli tartışmalar yaşanır.


Adını unuttuğum bir jinekolog üye, bir günde, evet sadece bir günde 200’den fazla(mesleki içerikli) yazı yayına verir ve ortalıktan kaybolur! İnsanı doğacağına da, doğuracağına da pişman etmiştir ama bu bir rekordur ve henüz kırılamamıştır!


Üyelerinin büyük çoğunluğu “memur statüsünde” çalışan ve “beyaz yakalılardan” oluşan bu sitede sabah 8, akşam 17 mesaisi vardır. Saat 17’den sonra sitede in, cin top oynar. “Güvenilir” statüsündeki üyelerin yazıları (saat 17’den sonra) otomatik olarak yayınlanırken diğer üyeler sabahı beklemek zorundadırlar. Yazı ve yorumlar mesai saatlerinde yazılmaktadır ve bu durum gayet “normal” karşılanmaktadır!


Gece saat 24’ten sonra “Günün en çok okunan bloğu yarışmaları” yapılır. Güvenilir üyeler arasında yapılan bu yarışmalar oldukça çekişmeli geçer.


Birden fazla yazı yazanların sadece ilk 3 yazısı ana sayfada görünecek diye yeni bir kanun çıkar!


(Not: Bu satırların yazarı da Temmuz 2008’de güvenilir üye olur ve çok sevinir.)


Evet; 2008 senesinin “En aktif ve en çok tıklanan” üyesi yine Süleyman Ekim Hocamızdır. MB genelinde yaşanan düşüş Hocamızı etkilemez. Hocamız vites büyültmüştür ve toplamda (2008 senesinde) 2036 adet blog yazmıştır. Dile kolay; ayda “169”, günde ise “5,6” blogtur bu!


MİLLİYET BLOG FAALİYET RAPORU 2009:


İdarenin “Bir tıkla üye olun” söylemleri yanıtsız kalmaz ve üye sayısı hızla artarak 2009 sonunda 5 binleri bulur. Oysa “aktif üye sayısı” (300) hâlâ yerinde saymaktadır. Üye sayısı artmasına rağmen günde yayına verilen blog sayısında bir artış gözlenmez. 2009 senesi de günlük “185” ortalamayla geçirilir.


Gruplaşmalar ve tartışmalar artar! İdareye gönderilen “şikâyet” mailleri rekor seviyeye ulaşır!


Güvenilir olmayan üyelerin yazdığı yazılar, yorumlar ve yorum yanıtları az 3 gün gözaltına alınarak sorgulanır! “Atı alan Üsküdar’ı geçtikten” sonra serbest bırakılırlar! Ama bu meyanda “Ülen kardeşim ben sana yorum yazmıştım, niye yayınlamıyon len ödlek! Yüreğin mi yetmiyor yoksam!” didişmeleri de yaşanır üyeler arasında ama pek de önemli değildir tabii!


2009 senesi, Blog kategorisinin “ kötü yola düşmüş kenar mahalle dilberi” muamelesi görmeye başladığı senedir! Ama ne tezattır ki, en çok yorum ve tık bu kategoride alınmaktadır! E milletin de başı kel değildir! Kıvrak dönüşler başlar! En sadık müdavimler “O kategoride yazmıyorum ve o kategoride çıkan yazıları okumuyorum ayol” diyenler arasından çıkar! (Allah’ın sopası yoktur.)


“Yankılanan düm tek tek sesleri Hadise yaratacak” başlığı atanlar malı götürür ama 2007 senesinde yazılan “Yunan tanrılarının isimleri” başlıklı yazının yanına bile ulaşamazlar! “Porno sitesi dehşeti” başlıklı yazı ise “şerefli” ikinciliğini 2009 senesinde de sürdürür!


Süleyman Ekim Hocama gelince… En aktif ve en çok tıklanan üye elbette odur! 2009 senesinde vitesi üçleyip tam 2538 blog yazmıştır. Dile kolay; ayda “211”, günde ise “7” blog demektir bu! Ama öte yandan “en çok tıklananlarda “ bir rakibi vardır! “Melekleri” sayesinde “tılsımlı” sözcükleri bulan Sabiha Rana Hanımefendi artık ensesindedir!


MİLLİYET BLOG FAALİYET RAPORU 2010:


Sitenin üzerine “ölü toprağı” serpilmiştir ama bu durum üye akışını engellemez ve 2010 senesinin sonlarına doğru üye sayısı 6 bini çoktan geçmiş ve 7 bine merdiven dayamıştır! Günde yayına verilen “140” blog (ayda 4200 yani) pek de iç açıcı değildir.

Allah’tan 2009 senesinde “şiyirlere” müsaade çıkmıştır ve günde en az 40 şiyir yayınlanmaktadır. Ve Allah’tan “tefrika” öyküler de sitede gezinir ve bir türlü (şükür ki) bitmek bilmezler! Yapılan ince hesaplara göre her 46 üyeye günde bir blog düşmektedir!


2010 senesinde son darbeyi ise milliyet com.tr idaresi vurur! Adını sanını ve ne zaman üye olduklarını bile bilmediğimiz ve duymadığımız blog “üyeleri” milliyet com.tr’de köşe yazarı olurlar! Ve başlar “yaprak dökümü”… Aktif üye sayısı 300’lerden 200’e iniverir bir anda! MB idaresinin “küsüp giden veya artık yazmayan” üyelerin yazılarını “editörden seçkiler” bölümünde sıkça yayımlamaları ve gönül alma çabaları bile çare olmaz!


Batılıların dediği gibi “Türk gibi” başlanmıştır bu işe ama… Her neyse!


2010 senesi elbette değerli üye Sabiha Rana Hanımın senesidir. “Meleklerinin” bulup buluşturduğu ve “Google Teyzeyi” tav eden “sihirli” sözcükler sayesinde “en çok tıklananlarda “ birinciliğe yerleşmiş ve hiç şüphesiz “medarı iftiharımız” olmuşlardır kendileri! “En aktiflerde” ise Süleyman Ekim Hocamızın bariz üstünlüğü vardır! 2010 senesinde Hocamız tam “3487” blog yazmış! Dile kolay! Ayda “290”, günde ise “ 9,6” blog!

MİLLİYET BLOG FAALİYET RAPORU 2011:


7 000. üye 2011 senesine nasip oldu, çok şükür! Bazı üye arkadaşlar bu konuda “duygusal” yazılar bile yazdılar amma ortada gözle görülen ve elle tutulan bir” kısırlık” hali de vardı yani! 1 000 üyeli iken 220/250 olan günlük blog sayısı (Şiir ve öykü olmadığı zamanlar yani) 7 000 üye sayısını aştığımız bu günlerde 130’lara düşüvermişti…


2011’de neler mi oldu?


Uğraştık işte bir şeylerle… Ve hâlâ da uğraşıyoruz. Sanırım bunun artık pek bir önemi yok!


Bu sene de (geçtiğimiz senelerde olduğu gibi) en “istikrarlımız” elbette Süleyman Ekim Hocamızdır.


Bu senenin ilk 7 ayında yazdığı blog sayısı 2 750’dir!


Ayda “392” blog! (Ki, rekordur bu.)


Dile kolay…


Günde “13” bloğa tekabül eder! (Ki çoğu ana sayfada yayınlanmıyor ve ben 2011 senesinde 13 blog bile yazamadım.)


“Süleyman Ekim” deyip geçmek haksızlık olur tabii… Kuruluşundan beri “Milliyet Blog sitesini (her yönüyle) temsil eden” bir üye… Siteye gelen okuru o karşılıyor “içerikli” bloglarıyla...


Bloglarında 60, 70 sözcükten (brüt olarak yani) fazlasını kullanmıyor!

Her satıra tek sözcük; inanın çok ama çok şeyler anlatıyor! Sayfayı "dikey" olarak kullandığından satırların ulaşamadığı sağ taraf "Haymana Ovası" gibi boş kalıyor ama ne gam! Bu tarzda bile bir "estetik" var bence!


Net sözcük olarak ise henüz 30 sözcüğü geçmiş değil! O kadar da tasarruflu yani! (Ayrıca Hoca olduğundan ‘tekrarları’ seviyor)


Ama şöyle veya böyle… Bugün sitemizde (günde) yayımlanan her 10 yazıdan biri Süleyman Ekim Hocamıza aittir!


Süleyman Ekim Hocamız isterse günde 65 blog bile yazabilir! İnanın onun için hiç sorun değil!


Ne diyelim; “klavyesine sağlık”, “emeğine sağlık”!


Ve umarım…


Milliyet Blog sitesiyle ilgili, merakınızı gıdıklayan tek bir soru kalmamıştır!


Dilim döndüğünce, klavyem elverdiğince anlatmaya çalıştım!


Sürçü lisan ettiysek af ola!

Güzel pazarlar efendim!

 
Toplam blog
: 312
: 1658
Kayıt tarihi
: 10.02.07
 
 

Önceleri konuşurdu insanlar, "yazmak", sonraların işi... Duygu ve düşüncelerimizin yanı sıra gözl..