Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Milyarder sayısı bakımından Avrupa ve dünyada kaçıncı sıradayız?

Milyarder sayısı bakımından Avrupa ve dünyada kaçıncı sıradayız?
 

Bir ülkede milyarder sayısının artması, o ülkenin zenginleştiğini göstermez.

Tam tersine, o ülkedeki gelir dağılımının bozukluğunu ve ataletsiz paylaşımın bir göstergesidir.

Sosyal adaletin uygulandığı ülkelerde, bu tür milyarder sayısı daha azdır. O da kapitalist sistemin gereğidir.

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar misali, milyarder sayımız ne olmuş dünyada kaçıncı sıradayız? Gibi soruların cevabına şöyle bir bakalım.

Türkiye, milyarder sayısı bakımından, Avrupa'da Almanya'nın ardından ikinci sırada yer almış. Yani bir İngiltere, bir İtalya, bir Fransa bizden gerilerde!. İspanya’yı hiç saymıyorum.

Forbes Dergisinin hazırlayıp bilgiye sunduğu, dünyanın en zenginleri listesine göre Türkiye, bizi mutlu edecek(!) bir yerde…

Türkiye, servet miktarı bakımından olmasa da sayı olarak Avrupa ülkelerini sollamış. Forbes'in listesine göre, milyarder sayımız 35'den 44'e yükselmiş.

Milyarder sayısı bakımından; Türkiye, Almanya'nın ardından Avrupa'da ikinci sırada kendine yer edinirken, tüm dünyada da saygın bir yere sahip(!)

Evet, Türkiye milyarder sayısı bakından dünyada yedinci sırada yer alıyor.

Dünyaya şöyle bir bakacak olursak,

Bill Gates, Warren Buffett, Larry Ellison, Charles Koch ve David Koch gibi dünyanın en zengin ilk 10 isminin yer aldığı ABD, bu sene de birinciliği elden bırakmamış.

Forbes listesinde ABD'den 442 milyarder yer alırken, ABD'yi sırasıyla Çin (122), Rusya (110), Hindistan (60), Almanya (58), Brezilya (56) izlemiş.

Sıra kimde dersiniz?

Tabi ki bizde!

Türkiye, 44 milyarderiyle dünya 7. olurken Avrupa'da Almanya'nın ardından geliyor.

Türkiye, şu ülkeleri geride bırakmış durumda: İspanya (19), İtalya (23), Fransa (24), Yunanistan (3), Danimarka (6), Romanya (1), Portekiz (3), Polonya (4), Hollanda (6), İrlanda (5), İsviçre (13), İsveç (14), İngiltere (37), Ukrayna (10), Çek Cumhuriyeti (4), Belçika (2), Avusturalya (8).

Forbes Türkiye'nin en zenginler listesinde 3.4 milyar dolarlık servetiyle ilk sırada yer alan Ferit Şahenk, dünya listesinde yaptığı sıçramayla 464'üncü sıradan 395'inci sıraya yükselmiş. Semahat Sevim Arsel 423, Hüsnü Özyeğin 437, Murat Ülker 437, Filiz Şahenk 458, Rahmi Koç 490'ıncı sıradan listeye girmişler. Şarık Tara 503, Ali Ağaoğlu ise 527'nci olmuş.

Dünya’ birinci sırada kim var dersiniz?

Lübnan asıllı, Osmanlı Torunu, Meksikalı teknoloji devi Carlos Slim 73 milyar dolarlık kişisel servetiyle bu yıl da dünyanın en zengin insanı…

Carlos  Slim'i 67 milyar dolarla Microsoft'un patronu Bill Gates izliyor.

Listedeki sürpriz isim olarak gösterilen İspanyol perakende devi Zara'nın patronu Amancio Ortega, 57 milyar dolarlık servetiyle  2000 yılından bu yana ilk üç arasında yer alan Amerikalı Warren Buffet'i geride bırakarak üçüncülüğe oturmuş.

Ne kadar güzel değil mi?

Milyarder sayımız bu kadar artmışken ve dünya listelerinde tap onda yer alırken, iktidar bununla niçin övünmüyor?(!)

Neyse…

Çenem yorulmasa da, klavyenin tuşlarına basan parmak uçlarım ağrıdı(!)

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..