Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '08

 
Kategori
Gönüllülük
 

Mimar Sinan ve Gönüllülük...

Mimar Sinan ve Gönüllülük...
 

Mimar Sinan'ın Dünya üzerindeki tek resmi.


Mimar Sinan’ a, MSGSÜ’ nde okuduğumdan ötürü zaten hayrandım. Mezun olduktan sonra okuduğum bölüme paralel bir iş yapmadığım için manevi olarak hep bir borç hissettim ve bu borcu ödemek için tesadüfen internette tanıştığım Sinan’ a Saygı Projesi’ ne katıldım. Çekül Vakfı’ na gelip proje koordinatörü Sevgili Ahmet Sezgin’ le tanıştığım günü unutmam mümkün değil. Özellikle vakıf binasının her katını büyük bir keyifle gezdirdiği ve bana “siz, bizim için önemlisiniz” hissiyatını yaşattığı için kendisini hep takdir etmişimdir.

Gönüllü olmak; maddi kazanç kaygısı duymaksızın yapılan, insani duyguların ağırlığını her an hissettirdiği bir olgudur bana göre. Bu düşünceden yola çıkarsak eğer, kimsenin herhangi bir alanda gönüllü olmayacağını düşünemiyorum. Yetenekleriniz doğrultusunda gönüllü olarak yaptığınız en ufacık şey bile o kadar değerli ki; bunun hazzı ne ölçülür ne de kelimelerle ifade edilebilir, bu duyguyu tatmak için gerçekten o işin kıyısından, köşesinden tutmanız gerekmektedir. Zaten, insan bu işe dokunmaya görsün, hep daha fazlasını yapmak istiyor.

Çekül Vakfı ve biz gönüllülerin tek amacı; Mimar Sinan’ın yaptığı eserlere sahip çıkmak, korumak, tanıtmak ve yaşatmak. Böylesine değerli ve eşsiz bir insanın bizim topraklarımızda yaşamış ve ölmüş olması, herkese nasip olmayacak bir lütuf. Bu nedenle elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda neler yaptığımıza gelince; İstanbul ve Trakya gezi haritalarımızdaki rotalar sayesinde talep eden kişilere Sinan eserlerini gezdiriyoruz, tanıtıyoruz. Belli aralıklarla Mimar Sinan’la ilgili yarışmalar düzenliyoruz. Gönüllüler olarak, gerek internet gerekse belirli dönemlerde yaptığımız fikir alışverişi toplantıları ile sürekli iletişim halindeyiz. İnternet sitemizdeki işleri de paylaşmış durumdayız, yeteneklerimiz doğrultusunda sürekli destek veriyoruz. Yeni projelerde kim müsait ise görevi o alıyor ya da paylaşıyor. Herkes yeniliğe çok açık ve sürekli araştırma halinde. Gönüllülerimiz arasında üniversite öğrencilerinin yanı sıra mühendis, mimar, satış destek uzmanı, mali işler yöneticisi, satın alma uzmanı gibi farklı sektörlerden kişiler de yer alıyor.

Fotoğraf yarışmamızın Ayasofya’da sergilenmesinden hemen sonra Kayseri / Ağırnas’ taki Mimar Sinan’ı Anma Haftası’ ndaydık. Gönüllülerimizden Suat Umurhan bir gün önceden gidip sergi hazırlığını tamamladı. 9 Nisan Çarşamba sabahı Seçil Yakan, Buse Elveriş, Tuğba Öz, Görkem Kızılkayak, Çekül Vakfı’ndan Şirin Şıngın ve yarışma birincilerimiz ile erken saatte Ağırnas’ a vardık. Tören; Belediye Başkanları’nın, Mimarlar Odası’nın, Sayın Prof. Dr. Metin Sözen’ in, Y.M. Oktay Ekinci’ nin konuşmalarıyla tamamlandı. Sergi açılışı büyük bir coşkuyla yapıldı ve ardından Sayın Prof. Dr. Metin Sözen yirmibir adet fotoğrafı basın eşliğinde tek tek tanıttı.

Çekül Vakfı’nın katkılarıyla restorasyonu gerçekleşen Mimar Sinan Evi’ni gezdik, fotoğraf çektik, bilgi aldık. Köyleri dolaştık ve sıcak Anadolu kadınının eşsizliğine bir kez daha tanık olduk. Öyle güzel ağırladıklar ki bizi o gün hiç bitsin istemedik, meğer her yıl böyle ağırlıyorlarmış, daha önceki yıllarda gelen arkadaşımızla neredeyse hasret giderdiler.

Mimar Sinan’a verdikleri öneme, saygıya, değere ne kadar yaraşır bir toplum olduklarına kanaat getirdik ve teyzelerimize ilgilerinden dolayı teşekkür ederek gezimize devam ettik.

Belediye Sarayı’nda öğle yemeğimizi mis gibi tandır ekmeği eşliğinde yedik, yöresel meyve şuruplarından içtik ve hatta önümüzdeki yıl yeniden görüşmek için sözleştik.

Gezimize Kayseri’ye geçerek devam ettik; Gesi Bağları, Kurşunlu Camii, Hanut Camii, Kale Çarşı’sı, Erciyes Dağı gibi Kayseri’ nin görülmesi gereken yerlerini de görerek gönül rahatlığı ile İstanbul’ a döndük. Bu arada değinmeden edemeyeceğim, elbette pastırma ve mantı da aldık.

Her zaman duyguları kelimelerle anlatamıyorsunuz, hep biraz eksik kalıyor.. İşte bu yaşadığımız da aynen böyle, herkesin mutlaka hayatında buna benzer bir şeyi tam anlamıyla anlaması için yaşaması gerekiyor.

Sevgili Çekül Vakfı, iyi ki varsın ve iyi ki koruduğun değerler bize eşdeğer.

Beraber yaşlanmak dileği ile…

 
Toplam blog
: 20
: 2010
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

İstanbul'da yaşıyorum. Mimari Restorasyon mezunuyum. Uzun zamandır doğal, tarihsel ve kültürel ko..