Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Minyatürcü (The Miniaturist)

    İngiliz yazar Jessie Burton’un kitabı Minyatürcü,  Petronella Oortman'ın bebeklerinin Rijksmuseum'daki sergilenen evinden ilham alınarak yazılmış ve 2013 yılının en çok satan kitapları arasında yerini almıştır.

   2017 yılında BBC tarafından iki bölümlük bir mini dizi olarak uyarlanmış ve dizinin başrolünde Anya Taylor-Joy yer almıştır. Postmodern dünyadan 17.yy Amsterdam’ına gidiyoruz. Nella Oortman 18  yaşındadır ve geleneksel olarak ailesinin borçlarını ve kardeşlerine ne olacak klişesini yaşatmak için kendini feda eden, kendisinden büyük ama yakışıklı olan Johannes Brandt ile evlendirilir ve Amsterdam’a gider.

   Eve girdiği andan itibaren bir gizem seyirciyi sarar ve Johannes’in kızkardeşi Marin’in dostça olmayan tutumunu görürüz. Haklı bir sebebi varmış gibi görünen Marin, en başta izleyiciye ve okuyucuya itici gibi görünse de ilerleyen zamanlarda açığa çıkacak olan gerçeklerle, ona karşı olan bakış açımız değişecektir.

   Johannes, Nella’yı daha sıcak karşılasa da evliliklerine dair hiçbir iz taşımamaktadır. Aralarında olan bu soğukluk, Nella’yı huzursuz etse de Johannes’in hediyesi Nella’nın heyecanlanmasına sebep olmuştur. Minyatür bir ev hediye eden Johannes, evin içine istediğini yaptırabileceğini söyler ve bir minyatürcü ile yolunun kesişmesine vesile olur. Gelen paketler ise, içerdikleri gizemli mesajlar ve ürkütücü gerçeklikleri ile Nella’nın bambaşka sırları keşfetmesine yol açacaktır.

    Her ne kadar Amsterdam’a gelişi ile sosyal sınıfı ve çevresi değişse de  ya da alışkın olmadığı gerçeklerle yüzleşmesine sebep olsa da Nella’nın üstlendiği sorumluluk izleyici ve okuyucuya cesaret verir nitelikte. Alışkın olmadığı bir yük taşıyan genç kadın, yıllarca oturmuş düzeni sırtlanır ve tam bir cesaret örneği göstererek topluma ve düzene karşı çıkarak kendi doğrusunu yaratır.

   Dönemin özelliklerine tamamen zıt olan çarpık ilişkiler, gizlenen gerçekler ve kadınların ön planda olması teması muhteşem bir şekilde ortaya çıkarılmış ve çağdaş dönem ile uyumlu bir eser ortaya konulmuştur.

Unutmayalım ki "Her kadın kendi kaderinin mimarıdır."  

 
Toplam blog
: 57
: 280
Kayıt tarihi
: 18.07.15
 
 

1992 yılı İstanbul doğumlu. İlkokulu İstanbul'da okudu, ortaokulu ve liseyi Edirne'de bitirdi. Kara..