Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '07

 
Kategori
Özel Günler
 

Mir'âc ve Mir'âc kandili

Mi’rac, İslam âlimlerinin çoğunluklu olarak itibar ettiği görüşe göre, hicretten yaklaşık bir buçuk yıl kadar önceki süreç içinde recep ayının 26 sını 27 sine bağlayan gecede gerçekleşmiştir. Kur’an-ı Kerîm’de bu olay “ isrâ ” kelimesiyle anlatılır. İsrâ sözlükte, geceleyin yürümek anlamına gelir. Kur’ân-ı Kerim’de İsrâ adlı bir sure de bulunmaktadır. Mi’rac ise “ Uruc” kökünden türetilen bir kelime olup “ yükseğe çıkmak ” anlamına gelmektedir.

Mi’rac-ı Nebi olarak bilinen olay ise Peygamberimizin o gecede “ Burak” adlı bir binite bindirilerek Mekke’deki Mescidü’l Haram’dan alınıp Kudüs’teki Beyt-i Makdis’e götürülmesi ve buradan da manevi bir merdivenle kendisine açılan gök katlarında çeşitli peygamberlerle görüştürülmesi ve sonra yine kendilerine Sidre-i Münteha ve Beyt-i Mâmur’un gösterilmesi, buradan “refref” adlı özel bir vasıta ile Cenâb-ı Hakk’a yaklaştırılarak ilahi sırlara mazhar edilmesi olayıdır.

Beş vakit namaz bu gece farz kılınmıştır. Bakara suresinin son ayetleri bu gece vahiy edilmiş ve bu ayetlerde Müslümanlar müjdelenerek sıkıntılarının sona ereceği, Allah’a ortak koşmamaları durumunda Müslümanların cenneti göreceği bildirilmiştir. Ayrıca İsrâ Suresinin 22–39. ayetlerinde bildirilen 12 esas yine bu gece tebliğ edilmiştir. Ayetler de ; “ Allah’tan başkasına kulluk etmeyin. Ana- Babaya iyi davranın. Hısıma, yoksula, yolda kalmışa hakkını verin. Cimri ve israfçı olmayın. Evlatlarınızı yoksulluk korkusuyla öldürmeyin. Fuhuş ve zinaya yaklaşmayın. Cana kıymayın. Yetimin malına doğru olmayan bir surette yaklaşmayın. Ahdi yerine getirin. Ölçü ve tartıda doğruluğa dikkat edin. Hakkında bilgi sahibi olmadığınız şeyin ardına düşmeyin. Yeryüzünde gurur ve kibirle yürümeyin, büyüklük taslamayın.” Buyrulmaktadır.”

Geceyi, kaza namazı borcu olanlar bu kazaları kılarak, olmayanlar nafile namaz kılarak, Kur’ân okuyarak veya dinleyerek, dua ederek, istiğfar ederek, zikir ve tefekkürde bulunarak, dini sohbetler yaparak değerlendirmek mümkündür.

Yararlandığım kaynak; Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi, Kaynak Kitap, ( Akaid- İbadet- Ahlak- Siyer ) Marifet Yayınları. Müellifleri; Dr. Sâim Kılavuz, Dr. Âkif Köten, Dr. Osman Çetin, Dr. Hüseyin Algül

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..