Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '18

 
Kategori
Seçim
 

Miting Meydanları ile Seçim Sonuçları Arasındaki İlişki

Miting Meydanları ile Seçim Sonuçları Arasındaki İlişki
 

Miting meydanları ile seçim sonuçları arasında elbette bir ilişki vardır ve bu ilişki direk orantılı bir ilişkidir. Bu ilişki direk orantılı olmakla beraber bir düz çizgi ilişkisinden ziyade parabolik bir ilişkidir yani bire bir orantılı değildir. Cebirsel bir formül olarak bakarsak y= ax+c şeklinde değil, y=ax2+c yani y=ax(kare)+c şeklinde bir ilişkidir. Bundan şunu söylemek istiyorum, miting meydanlarındaki insan sayısı ve alkış miktarı bire bir, düz bir çizgi halinde seçimde alınacak oylara yansımaz, yine doğru orantılı ama bir eğri şeklinde yansır.

Bir zamanlar Osman Bölükbaşı diye bir siyasi lider vardı. Önceleri Millet Partisinin sonraları Cumhuriyetçi Köylü Milet Partisinin Başkanıydı. Hem Mecliste hem miting meydanlarında hem çok güzel hem çok esprili konuşurdu. Bir defasında Millet Meclisinde konuşurken, o zamanki iktidar partisi mebusları konuşmasından rahatsız olmuş ve meclis sıralarından yuuuh sesleri yükselmeye başlamıştı. Bölükbaşı konuşmasına devam ederken, yuh sesleri de artmaya ve yükselmeye devam edince, Bölükbaşı konuşmasını kesmiş ve “neden yuhluyorsunuz arkadaşlar, ben sadece sizin genel başkanınızın, falanca tarihte, falanca yerde yaptığı konuşmanın bir bölümü okuyorum” deyince, iktidar partisi milletvekilleri mosmor olmuştu.

Osman Bölükbaşı’nın miting yaptığı meydanlar hıncahınç dolar ve miting meydanlarında aldığı alkış ve olumlu tezahüratı hiçbir parti lideri alamazdı. Ama seçim sonuçları belli olduğu zaman görülürdü ki mitinge gelenlerin önemli bir kısmı Bölükbaşının partisine oy vermemiş.

Başka misaller de var. 1980 Darbesinde sonra yapılan ilk seçimde Turgut Özal’ın kurduğu ANAP’ın iktidar olacağını hiç kimse beklemiyordu. En kuvvetli aday, emekli general Turgut Sunalp’ın partisi Milliyetçi Demokrasi Partisi idi. Ama öyle anlaşılıyor ki seçimden bir gün önce darbe lideri Kenan Evren’in yaptığı TV konuşmasında açıkça Turgut Özal’a oy vermeyin, Turgut Sunalp’e oy verin demesi halkın teveccühünü bir anda Turgut Özal’a döndürmüş ve Özal tulum çıkarmıştı. Demirel’in dediği gibi siyasette 24 saat uzun bir zamandı.

Evet siyasette 24 saat uzun bir zamandır. Elbette miting meydanlarına katılım sayısı, alkış miktarı önemli göstergelerdir ama bunlara bakıp da “kesin biz kazandık veya falanca kazandı” diye sevinenlerin, 24 Haziran Pazar gecesi mosmor olmaları da gayet olasıdır. En iyisi temkinli olmak, aşırı heyecana kapılmamaktır.

 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..