Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '18

 
Kategori
İnançlar
 

Mitlerin Kahramanları

Mitlerdeki kahramanlar olağanüstü özelliklere sahip tanrısal varlıklardır. Bu tanrısal olağanüstü güçlerin yaptıklarının kutsallığını veya doğaüstü olma özelliğini gözler önüne sererek kâinatın topyekün bir yokluk veya "kaos" denilen bir "kargaşa" halinden nasıl bildik ve tanıdık "evren" düzenine (kozmos) dönüştüğünü anlatır.
 
Kaos: Kargaşa
 
Kozmos: Evren
 
Mitler bu olağanüstü güçlerin yaptıklarının tasvir edildiği öykülerdir. Mitlere göre insan ve evren bugünkü durumunu olağanüstü tanrısal varlıkların söz konusu müdehaleleriyle edinmiştir. 
 
Mitlerin temel karakterleri veya kahramanı insanoğlu değildir. Ancak mitleri gerçekleştiren tanrısal, olağanüstü karakter veya kahraman insan tavır ve davranışları sergiler. Mitlerin yaşadıkları kültürlerde gerçek bir hikaye olduğuna inanılır. 
 
Hem gerçek hem de kutsal kabul edilen bir öykünün anlattıkları, onlara gerçek ve kutsal olarak inananlar tarafından örnek alınıp takip edilmesi gereken bir model olarak düşünülür. Dahası gerçek ve kutsal olan bu inanış ve davranış biçimleri sosyal bir ferman niteliğine bürünerek o sosyal ve toplumsal yapıdaki davranış ve düşünüş biçimlerini etkileyip yönlendirici bir konuma yükselir. İnsan, miti bilmekle nesnelerin kökenini bilir, bu nedenle de, nesnelere egemen olmayı ve onları istediği gibi yönlendirip kullanmayı bu bilgiyle başarabileceğine inanır. Bu bilgi, dıştan ve soyut bir bilgi olmayıp mitin bir tören havası içinde anlatılması veya kanıtını oluşturduğu törenin gerçekleştirilmesiyle, tören biçiminde yaşanan bir bilgi söz konusudur. 
 
Öteden beri, mitlerin dini bir sistemin parçası olarak ritüelin hareketle anlattığı şeyleri kelimelerle anlatır. hem mitler hem de ritüellerin birlik bareberlik ruhunu yüceltmek ve sağlamak gibi işlevlere sahip oldukları düşüncesi oldukça eskidir. Mitler, yaşadıkları bir toplum içinde çoğunlukla ritüel olarak uygulama şeklnde törenlerde anlatılarak canlandırılır. 
 
Ritüel/Rit: Din, tapınma, büyü veya erginlenme ve geçiş törenleriyle ilgili geleneksel işlem. 
 
Tören: Birçok ritin herhangi bir vesileyle bir araya gelmesi sonucu kurallara uygun bir biçimde, dinsel ya da toplumsal amaçlar için düzenlenen toplantı. 
 
KAYNAK
Çobanoğlu, Ö., Yıldırım, N., Tökel, D.A., Tekin, G., Doğan, M.C. (2013), Türk Edebiyatının Mitolojik Kaynakları. Ankara: Anadolu Üniversitesi.
 
 
Toplam blog
: 26
: 7020
Kayıt tarihi
: 22.02.14
 
 

Merhaba, ben Gökçe Özcan kısa ve öz kendimi anlatmak isterim. Anlatmak diyorum, çünkü insan tanım..