Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Moskova donuyor

Moskova donuyor
 

Kremlin Palace


Rusya' nın T.C vatandaşlarına 30 güne kadar turistlik gezileri için vizeleri kaldırmasından sonra uzun yıllardır hayallerimde olan Rusya' ya gitmeye karar verdim. St. Petersburg ve Moskova' yı bir arada görmek istiyordum. Fakat aradaki mesafe ancak uçakla katedilecek kadar uzun. Bu sebeple 4 gün için Moskova' ya gitmeye karar verdim.

Hangi mevsimde gitmek doğrudur bilemedim. Ama Antalya' ya kışın gitmek nasıl garipse Moskova' ya da yazın gitmek doğru değildir diye düşünerek Ocak ayında yolculuğumu yapmaya karar verdim. 2013 yılındaki seyahatimde ortalama sıcaklık -7/-15 derece arasıydı. Fotoğraf çekmek, uzun uzadıya yürümek zor oldu. Yine de başkenti karlar içinde görmek ve vodkayla içimi ısıtmanın keyfi bambaşkaydı.

Ülkenin para birimi ruble. İstanbul' da havalimanında dahi ruble bulmak da zorlandık. Komisyon oranının yüksek olması sebebiyle en sağlıklısı Taksim, Kapalçarşı gibi yerlerden dövizinizi önceden almak. Kremlin' e yakın bir hostel de 2 kişilik double odanın fiyatı 7000 rubleden başlıyor. Kaldığım hostel pek iyi değildi. Ama Kızıl Meydan' a 5 dakiaklık yürüme mesafesindeydi. Soğuk havada yürümek veya taksi tutmak pek mantıklı değil. Yollar ve kaldırımlar devamlı tuzlanıyor. Her sokakta kar araçları var. Trafik bir şekilde ilerliyor.

Thy her gün Atatürk Havalimanı-Moskova Vnukova seferi yapıyor. Ortalama fiyat gidiş-dönüş ortalama 280 euro. Havalimanına vardığımda aereoflat diye geçen trenler hemen terminalin önünden kalkıyor ve yolcuları metroya bağlıyor. 25-30 dakikalık bir yolculukla Kievskaya tren ve metro istasyonuna vardım. Metro ücreti de dahil 350 rublelik ödeme yaptım. Metroya ulaştığınızda her yere ulaşmak kolay. Okhotny durağı tam Kremlin' in karşısında. Alt geçit hem Kızıl Meydan' a hem de yeraltı alışveriş merkezine bağlanır. Moskova' nın Avrupa' nın en iyi metro ağlarından birine sahip olduğu söylenir. Metro durakları da  mimarisi gereği görülmeye değer.İşin ilginç yanı metrolar alt geçide bağlanıyor. Bu şekilde hiç dışarı adım atmıyorsunuz. Yerin 3 kat altına inen Okhotni Riyad alışverişmerkezinde Sbarro, Kentucky gibi fastfood noktalarında dahi başta Efes olmak üzere bira satışı var. Herkes alkol kullanıyor. Kahve içilen yerler de bar gibi alkol standı var. Ayrıca çok sayıda giyim mağazası da içerir.

Rusya hakkında okuduğunuz yazıların çoğunda güvenlik sebebiyle dikkatili olunması gerektiği yazılır. Fakat herkes çok cana yakın. İngilizce bilmeyen insanlar bile yol tarifi konusunda yardımcı oluyorlar. Tolstoy, Dostoyevski, Gogol gibi değerlere sahip bir ülkeden de bu beklenir.

St.Petesburg 1917 Bolşevik ihtilaline kadar çarın başkenti olmuştur. Lenin' le beraber başkent Moskova' ya taşındı. Adım başı müze yer alır. Kızıl Meydan Gum Avm, Kremlin Sarayı, buz apteni pisti, Lenin Mozalalesi, halk arasında Kremlin diye bilinen meşhur Aziz Basil Katedrali ve müzeleriyle bir bütün. sadece bu alanda doya doya 2 gün harcanabilir.Kentin bale,opera yanısıra gece hayatını da düşünürseniz akşam vakitleri de sıkılmazsınız.

Benim gittiğim dönemde maalesef Lenin mozalesi bakımdaydı. St. Basil Katedaraline giriş 250 ruble. Fakat içerisinde görülmeye değer pek birşey yok. Kremlin sarayı ise farklı. Girişin bir bölümü 750 ruble (askeri müze), kalan kısımlar 350 ruble. Kathedraller ve sergiler dahil. Zaten içerisinde devlet darileri de olduğu için içeride hayat devam ediyor. Kremlin' in bir yanında sönmeyen ateş ve bilinmeyen askerin anıtı yer alır. Askerlerin değişim törenini izlemek keyif veriyor.

Saray' ın yan tarafında Kırmızı renkli şık bir yapı olan tarih müzesi yer alır. Giriş 250 ruble. Vaktiniz varsa gezilebilir. Kremlin çok geniş. Karşısını  dikey olarak sokaklar keser. Mağazaların, resturantlar, müzeler ve tiyaronun yer aldığı yer aldığı Tverskaya (Aslında tüm sokaklarda bunlar var), kafe ve otellerin bulunduğu Bol. Nkiskaya ve Arbat caddeleri var. Novy Arbat ve ve Arbat diye ikiye ayrılan cadde mutlaka görmeye değer. Arbat' da sokak sanatçıları, dövmeciler, kafeler ve çok sayıda hediyelik eşya dükkanı var. Novy Arbat tarafındaysa gece klupleri, büyük restuarantlar ve mağazalar yer alır. Sokak üzerinde karşıdan karşıya geçen insana rastlamadım. Herkes metrolara bağlı alt geçitleri kullanıyor. ALt geçitlerde  büfelere ve hediyelik eşya satan dükkanlara rastlanır.

Ülkede sigara fiyatları gayet uygun. Winston gibi sigaraların paketi 35 ruble, malboro gibi sigaralar ise 50-60 ruble civarı. Çok sayıda vodka var. 150 rubleden 1500 rubleye kadar çeşit çeşit.

Şehirda gece hayatı canlı. Kitay Gorod tarafında çok sayıda pub ve club var. Fakat girişlerde face control' e takılma ihtimaliniz var. Avrupa' da erkek arkadaşlarınla istediğin yere girebilirsin. Burada da serbest. Ama kapı görevlisi size giremezseniz diyebiliyor. Biz Propaganda adlı klube gittik. Tekno müzik sabah  06:00 'ya kadar devam etti. Herkes çok rahat. Alkol ortalama fiyat. Vokda meyva suyu 140 ruble.

Metro 01:00' e kadar açık. Tek yön 28 ruble. Makinalardan alabilirsiniz. Ücret sabit. Metro çok düzenli ve çok hatlı olmasına rağmen en büyük sorun Kiril alfabesi. Bir de halkın çok azı İngilizce konuşuyor. Elde harita göstererk yolumuzu bulabildik. Gece eğlenceden dönüşte taksi tutabilirsiniz. Biz Kitay Gorod' dan Kızıl Meydan' a 350 rubleye geldik. Resmi taksi kullanmadık. Herkes Lada tarzı araçlarla taksilik yapan araçları kulanıyor. Taksimetre yok. Pazarlık usulu işlem yapılıyor. Zaten Azeri-Özbek-Dağıstanlı şöförlere denk gelebilirsiniz. Biz sabah 06:30  da dönerken Dağıstanlı şöförümüz sayesinde İbrahim Tatlıses Aramam Sormam bir daha şarkısını dinleyerek geldik.

Bir günümüzü Gorki Parkı' nı gezerek harcadık. Gördüğüm en iyi parklardan biri. Devasa bir buz pisti var. Yüzlerce insan patenle kayıyor. Canlı müzik ve kafeler var. SSCB döneminden kalma uzay mekiği park da sergileniyor. Snowboard yapılacak küçük bir pist de var. Hediyelik eşya satıcılarıyla beraber park çok kalabalık ve keyifli. Hemen yakınında sanat galerisi ve Kurtarıcı İsa Kathedrali yer alır. Kathedrale giriş ücretsiz.

Dönmeye yakın soğuğa alışmaya başlamıştım. Fakat tanıştığım bir Rus yazın gelirsek çok daha iyi gece hayatıyla karşılacağımızı söyledi. Striptiz klupleri, rahatbarlarıyla özel gece hayatına sahip Moskova' ya bir de yazın uğramak gerekli. Biz de gece hayatının renklerini gördük ama yazın bir başka oluyormuş.

 

Gezi rehberi: http://emirergin.blogspot.com 

 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..