Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

MOZART VE VERDI ANILDI

İDOB, DOĞUM GÜNÜNDE MOZART, ÖLÜM GÜNÜNDE DE VERDI’Yİ ANDI

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, iki büyük besteci; Wolfgang Amadeus Mozart’ı doğum günü, Giuseppe Verdi’yi ise ölüm yıldönümü dolayısıyla bir anma konsere programı seyirci karşısına çıkıtı.

29 0cak’ta AKM’de ve tekrarı 2 Şubat’ta da Kadıköy Süreyya Operası’nda izlenen “Doğum ve Ölüm / Mozart ve Verdi” Konserleri ile seyircileri ile buluştu.

“Die Entführung aus dem Serail” (Saraydan Kız Kaçırma), “Così Fan Tutte” (Bütün Kadınlar Böyledir), “Le Nozze di Figaro” (Figaro'nun Düğünü) ve “Idomeneo” operalarından aryaların seslendirildiği 2 konserde bu sanatçıya saygı duruşu ve anma gerçekleştirildi.

7 Ocak 1756 tarihinde dünyaya gelen Wolfgang Amadeus Mozart, klasik dönemin en etkili ve üretken bestecilerinden biriydi. Senfonik, oda müziği, opera olmak üzere, 600'den fazla eser besteleyen ve nadir rastlanan bir müzik dehası olarak bilinmektedir.

Aynı konserde anılacak olan ve 27 Ocak 1901 tarihinde hayata veda eden Giuseppe Verdi, sanat çevrelerince en büyük İtalyan opera bestecisi olarak kabul edilir. Verdi'nin yarattığı opera eserleri, günümüz dünya opera repertuvarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Verdi’nin çok ünlü “Macbeth”, “Un Ballo in Maschera” (Maskeli Balo), “Rigoletto” ve “Aida” operalarından bazı aryalar konser programında yer aldı.

Konserde; Göktuğ Alpaşar, Perihan Nayır Artan, Ceren Aydın, Berk Dalkılıç, Murat Güney ve Barbora Hitay solist olarak yer alırken solistlere piyanoda Fügen Yiğitgil eşlik etmiş oldu konserin programı şu şekilde idi:

W.A.MOZART: Die Entführung aus dem Serail Pedrillo 'Frisch zum Kampfe, frisch zum Streite' Berk DALKILIÇ

 

W.A.MOZART: Così Fan Tutte Fiordiligi 'Temerari… Come scoglio immoto resta' Ceren AYDIN

 

W.A.MOZART: Le Nozze di Figaro Il Conte di Almaviva 'Hai già vinta la causa!' Murat GÜNEY

 

W.A.MOZART: Le Nozze di Figaro Don Bartolo 'La vendetta, oh la vendetta!' Göktuğ ALPAŞAR

 

W.A.MOZART: Idomeneo 'Ch'io mi scordi di te? ... Non temer, amato bene' (K.505, Konzertarie) Barbora HİTAY

 

 

G.VERDI: Macbeth Macbeth, Banco 'Due vaticini compiuti or sono...' Murat GÜNEY, Göktuğ ALPAŞAR

 

 

G. VERDI: Un Ballo in Maschera Amelia 'Morrò, ma prima in grazia' Perihan N. ARTAN

 

 

G.VERDI: Rigoletto Gilda,Rigoletto 'Parla, siam soli… Sì, vendetta!' Ceren AYDIN, Murat GÜNEY

 

 

G.VERDI: Aida Aida, Amonasro 'Ciel! mio padre!...' Perihan N.ARTAN, Murat GÜNEY

 

 

G.VERDI: Rigoletto Gilda, Maddalena, Il Duca di Mantova, Rigoletto 'Bella figlia dell'amore' Ceren AYDIN, Barbora HİTAY, Berk DALKILIÇ, Murat GÜNEY

 

Ben dinleyici olarak 29 Ocak 2022 Cumartesi Saat 18:00- Atatürk Kültür Merkezi-Çok Amaçlı Salon’daki konsere gidemedim, bunun yerine 2 Şubat 2022 Çarşamba Saat 20:00- Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’ndeki tekrar konserini izleme fırsatım oldu. Piyanist Fügen Yiğitgil eşliğindeki solist sanatçıların, konser koşullarındaki kısmen mizansenli yorumları seyircinin olumlu tepkileri ile bol alkış aldı. Tüm solistler son derece başarılı idi. Bu pandemi ortamında böyle bir başarıyı yürekten alkışlıyorum. Sanatçılarımızın Mozart ve Verdi operalarından arya ve ansambllar dinlerken, İDOB ve Şehir Operamızda yıllar önce bu temsilleri izlemiş biri olarak, o günler aklıma geldi. Bu sahnelerden kimler gelip geçti! Örneğin G.VERDI’nin Rigoletto operasında Gilda ile Rigoletto’nun 'Parla, siam soli… Sì, vendetta!' adlı düetini, Ceren AYDIN ile Murat GÜNEY’den dinlerken, o izlemiş olduğum temsiller aklıma geldi. Örneğin, ilk olarak İstanbul Şehir Operası’nda 1966’da izlediğim Rigoletto’da Özcan Sevgen, Mete Uğur, Gilda’da Oya Atay, Alis Manukyan, sonradan Suna Korad, Dük’te Erol Uras gözümün önünden geçerken, çok duygulandım ve göz yaşlarımı tutamadım.

Konserin final sahnesinde sunulan G.VERDI’nin Rigoletto operasından, Gilda, Maddalena, Il Duca di Mantova ve Rigoletto’nun kuarteti olan 'Bella figlia dell'amore' şarkısında soprano Ceren AYDIN, mezzo soprano Barbora HİTAY, tenor Berk DALKILIÇ ile bariton Murat GÜNEY’in performanslarını son derece beğendim.

Başta piyanist Fügen Yiğitgil olmak üzere tüm sanatçıları yürekten kutluyorum.

 

 

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..