Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '16

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Muğla Devrim Gazetesi 19 Ekim yıldönümü

Devrim nerede başlar? Devrim eylemde, söylemde başlar. Devrim  Muğla’nın tarihi.  57.yıla  mı girdi? Evrim geçirdi. Devrim Muğla’da hayat geçirdi.

Devrim Gazetesi’nin Muğla’daki öncüleri, sahipleri, yolu Devrim’den geçen herkesi. Okuyucularını,  kadrosunu  ilk başta kutlarım, sevgiyle yad ederim.

Muğla Devrim Gazetesi’nin yöneticileri. Geçen yıl  Melda Türkeş’i kaybettik. 14 Ekim’di.  Dedim ki, Melda Hanım  yönetici özellikleri taşıyordu. Gazeteye gelmiyordu,  pek.  Ancak yerini hep laik ve çağdaş, üretken  duruşu ile dolduruyordu.

Muğla Devrim Gazetesi’ne giren  her şey,  herkes başlı başına bir haber konusudur. Çünkü Devrim ekoldür.

En çok üstünde durduğum şey. Demokrasiyle güçlenmiş bir Muğla var ise  demokratik tavırlarımızı, gazetemizi, toplumumuzu göz önüne  alarak ezbere değil,  geleceğe bilinçle taşıyacak adımları, kararları, hedefleri şimdiden oluşturmak. Bir potansiyel yaratmak amaçlarımız ve hedefimizdir..

Kimse Ünal Türkeş’in tarih yazdığı Muğla’yı bu denli geçmişten geleceğe aktaramıyor. Hep yanı başımızda belge, bilgi hazinesi duruyor.

O nedenle Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Gazi  Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde açacağı Ünal Türkeş “Kent kültürü ve arşivi” Muğla’da birikecek yıllara ışık tutacak değerde büyük bir arşiv, bellektir.

Tam bu noktada en çekince duyduğum şey ve önerim ,  Gazi Mustafa Kemal Kültür Merkezi’ndeki Kütüphaneye  bu işin önemini kavrayan, kent belleğini özümseyen,  bu değerleri toplayıp geleceğe arşivleyecek , koruyacak bir uzman atanması en  büyük temennimdir..

Ünal Türkeş Turgutreis doğumluyum dese de. Ben kabul etmiyorum, Ünal Türkeş Yerkesik kökenlidir.

Yanan bir meşaledir, dedim  onun için. Yöremizden yetişmiş büyük bir tarihçi. Gazeteci yazar, araştırmacı. Bir devrin tarihsel belgeseli, canlı tanığı.

Devrim’le başlayan tutkular hayatımızın içinde yer aldı. Yazın dünyası, basın dünyası. Muğla  halkına olan içtenlik. En önemlisi sorumluluk.

Devrim Gazetesi Muğla kamuoyuna sorumluluk duyguları ile bağlıdır.  Siyasi, sosyal, kültürel, haber, yaşam tarzları ile bağlıdır. Devrim  Gazetesi yaşamıyla Muğlalıdır. Duygularını köklerinden  dallarına dek salar.

Gazeteye gittiğimde en çok hoşuma giden şey camında  asılan o günkü gazeteyi gelip geçen insanların ilgiyle durup,  okuması.

Bir gün bunu  fotoğraflaştıracağım.

Muğla Devrim Gazetesi’ni  el birliğince , bilinçle hep birlikte tutmaya devam edeceğiz.   Belki de  unutulan pek çok şey var. Mesela, Muğla Kültür Şenliklerinin Ünal Türkeş’in Gazetesi’nde  adımları atılmıştır. Oktay Ekinci, Erman Şahin, Ünal Türkeş gibi isimlerle. Aziz Nesin’e, İlhan Selçuk’a tanıklık eder.

Muğla Mimarlar Odası’nın o dönem görkemli çalışmaları Devrim Gazetesi’nde arşiv oluşturmaktadır. O dönemin gazeteleri çıksın o coşku , o Muğla orada tarih olarak karşımıza çıkar. 

Muğla Üniversitesi’nin kurulma aşamaları, kuruluşu baştan sona o dönem gazetede sayfa haberleri yer tutmaktadır.

Pek çok şey sayabilirim o döneme tanık.

Türk Yunan dostluklarını, o panelleri Kayaköy’e tarih yazar. Stratonikeia’ya gider uzanır.

Muğla çevre mücadelelerini eşsiz kültür ve tarih değerleri ile. Sarıgerme’de politika çevre ile çelişkiye düşerse,  gazetede haber alır.

Yine Muğla’da İnsan Hakları Derneği’nin o dönemlerdeki muhteşem çalışmaları ve dev kadroları arşivleri, gazete açıldığında karşımıza çıkar.

Devrim Gazetesi’ne gerçekten duyguluyum.  Çok şeyi anımsatır, geleceğe olayları, duyguları biriktirir.

Güliz, Nazife, Ekrem ve Altar sizlere teşekkür ve sevgilerimi iletiyorum. Birlikte keyifli  çalışıyorum.

Kutlu olsun, geleceğe bilinçli ellerde var olsun. Kutlu olsun Devrim’in Gazetemin yaşı, yeni yılı.

Yarım asrı geçti daha nice günlere, yıllara birlikte…Birlikte diyorum…

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..