Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '13

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl’a Haksız Eleştiriler

Muhteşem Yüzyıl’a Haksız Eleştiriler
 

Sarı Selim, muhteşem olmuş


Ece Er,  gündemi en meşgul eden dizi sence hangisi? Ben cevap vermeden siz verdiniz değil mi? Muhteşem Yüzyıl…

Öyle çok konuşuldu, yazıldı çizildi ki hakkında sağır sultan duydu Muhteşem Yüzyıl’ı. Türkiye’nin en çok izlenen ve tartışılan dizilerinden birincisi olan Muhteşem Yüzyıl’a rakip olmak için ‘’motor!’’ diyen Fatih dizisi bakalım bu koltuğu ne derece sallayabilecek?

Sadece yurt sınırlarında seyrediliş oranı değil, yurtdışı satışları da göz kamaştırıyor. Sanki gerçek bir fetih söz konusu gibi  ‘’Muhteşem Yüzyıl’’ Uzakdoğu’ya açıldı. Önce Balkanlar ve Ortadoğu’nun dizi tarafından istilası ardından Rusya’ya sıçradı, sonrasındaysa İtalya’ya satılan ilk Türk dizisi olma başarısını da yaşadı. ‘’Muhteşem Yüzyıl’’, Slovenya, Litvanya ve Moldova’nın ardından yayınlandığı ülkelere Çin’i de ekledi.

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Tuncel Kurtiz, Deniz Çakır, Selma Ergeç, Pelin Karahan, Burak Özçivit, Mehmet Günsur ve Ozan Güven’in oynadığı dizi nüfusu yaklaşık 1.35 milyar olan Çin’de de ekrana gelecek.40 ülkede yayınlanan ve 210 milyon kişi tarafından takip edilen dizi, CCTV’de izleyicisiyle buluşacak.

Muhteşem Yüzyıl’ın ‘’Hürrem Sultan’’ı sevdiren oyuncusu Meryem Uzerli’nin yaptığı anlaşmada yer alan 1 milyon dolarlık cezai şart ve oyuncunun Tim’s Production’dan izinsiz 5 yıl boyunca(ön hazırlıkları dahil Muhteşem Yüzyıl yayın süresi olarak planlanmıştır) Türkiye’de iş yapamayacağı ortaya çıktı ama şimdilerde Kıvanç Tatlıtuğ ile şubat ayında yeni bir diziye başlayacağı söyleniyor.Uzerli ise sadece tatil amaçlı geleceğini belirtti. Kısmet olursa güzel oyuncuyu tekrar ekranlarda izlemek isteriz. Uzerli'nin 2011 yılında geldiği Türkiye'deki işlerinden 2,5 yıl içinde 4 milyon TL kazandığı öne sürüldü. Ünlü oyuncu, Muhteşem Yüzyıl'dan 100 bölümlük performansı karşılığında 1,5 milyon dolar (2 milyon 800 bin TL) aldı. Uzerli'nin ,Elidor'un reklam filmi için de 600 bin dolar karşılığında (1 milyon 120 bin TL) imza attığı öğrenildi. Asıl önemli olan ise ‘’bir aşk doğdu’’ ki seyircisi yerine kimseleri koyamadı. Burada edindiği hayran kitlesi Meryem Uzerli’ye ömür boyu yeter.

Aslında Meryem Uzerli’nin diziden kendi isteği ile ayrılması, seyirci kaybına neden olacak gibi görünse de ona da bir çare bulundu Hürrem olarak Vahide Perçin(Gördüm) ekranda salınma provası yaptı. Çok eleştirilen yeni Hürrem ile sanatçı rolüne 1-0 mağlup başladı. Meryem Uzerli’nin genç, güzel, diri görüntüsü karşısına olgun görüntüsü ile dikilen Vahide Perçin, seyirci tarafından başarısız bulundu. Ne yönden başarısızdı? Kimse bana rol kabiliyeti demesin, bunun doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Bence Hürrem erken ekranda salındı.

Eğer sezon finaline yüzünün bir detayı ile veda edilebilseydi, Meryem’in genç görüntüsü biraz hafızalardan silinseydi ve ondan sonra sezon başında ekrana gelseydi bu kadar patırtı kopmazdı. Ayrıca bir iki botoks müdahalesi de gerekirdi. ‘’Olmaz!!!’’ diyenlerinizi duyuyorum ama şimdi botoks kasa değil, deri ile kas arasına zerk ediliyor bu da kişinin bütün mimiklerini korumasını sağlıyor. Hani şu ‘’güzelliğimi genlerime borçluyum!’’ hikayesini anlatanların yarısından çoğu da bu metod ile yüzündeki çizgileri dokunulmamış gibi siliyor. Zaten dizi de hızla geçen 10 sene geçtikten sonra Hürremin 20 lı yaşlardaki tazelik ve güzelliğinde kalması beklenemez. Bu da seyircinin diziye kaldığı yerden devam etmesini sağlar gibime geliyor.

Vahide Perçin, güzel hatlara sahip bir kadın, ama Meryem Uzerli ayrıca da genç bir oyuncu. İkisinin arasında kıyası azaltmak için biraz müdahale edilse iyi olurdu. Tarihten de bildiğimize göre Hürrem de, çok güzel bir kadın değilmiş ama çok akıllı bir kadın olduğu ve aklı ile Kanuni'yi bağladığı anlatılıyor. Muhteşem Yüzyıl’ın bu sezon ki Hürrem Sultan imajı da bu yöne doğru kayacak ve entrikaları kadar, aklı ile de hem Kanuni’yi, hem sarayı hem de devleti yönetecek.

Muhteşem Yüzyıl’da Şehzade Mehmet öldü, Hatice Sultan intihar etti, Hürrem, saraya yüz nakli olmuş halde döndü.  Oyuncu, Meryem Uzerli fanları tarafından alabildiğine topa tutuldu. Hemen belirteyim ki, Vahide Perçin’in oyunculuğuna ya da kişiliğine yönelik bir eleştirim kesinlikle yok. Ayrıca onun görünüşüne, yaşına takılıp eleştiride bulunanlara da katılmıyorum. Sezonun ilk ışıkları ile ekrana düşen yaşlı görünen Meryem Uzerli, gittikçe zinde, ince ve güzel hale geldi. Zaten görüntü olarak Hürrem de Süleyman’dan çok genç tutuldu bunca zamandır. Ama birkaç dokunuş da yeni Hürrem’i gençleştirecektir.Vahide Perçin’in yerine tanınmış veya tanınmamış bir başka yüz de gelse, izleyici ister istemez kıyaslama yapacaktı. Meryem Uzerli’den başkasını içine sindiremeyecekti.

Tarihte yeri olmayan ve dizide de tam netliğe pek kavuşturulamayan, oyalama taktikli bir kurguyla kaçırılan Hürrem’in, tarihi gerçekler dâhilinde öldürülmesi mümkün değil yani bu dizi Hürrem Sultan ile devam edecek. Çünkü Hürrem’in ölmesi için daha Şehzade Mustafa’nın boğazlanması ve Şehzade Cihangir’in de ölmesi lazım, bu da 10 yıllık bir gerçek zaman dilimine denk düşüyor. O süreçte de ekrana gelmesi gereken yaşanmış pek çok tarihi olay var.

Ayrıca bu sezon ekrana Mihrimah’la Rüstem’in öne çıkışı gelecek, bu da tarihi akışla alakalı yani zaten Hürrem belki de her bölümde ekrana gelmeyecek ama entrikaları her bölümde kendini hissettirecek.

Senaryoda yer alan Nigar tarihte hiç olmamıştı ve vakti geldi Nigar gitti. Hatice Sultan’ın intiharı, Şah Sultan’ın Merkez Efendi Cemaati’ne katılma isteği( gerçek hayatlarını yazmıştım meraklısı Lütfi Paşa yazımda bulur), Bali Bey’in akıncılığa at sürmesi (tarihte birden fazla Bali Bey var) ve Şehzade Mehmet’in çiçeğe yenilmesiyle dizinin kurgusu Meryem Uzerli’nin gidişinden etkilendi sanmayın, tarihe de bu olaylar var. Dizinin temelinin Hürrem üstüne kuran izleyici bundan sonra tarihin gerçeklerinin yüzüne vurulması ile kendine getirilecek. Tabi ki bu da dizinin daha yakından tarihi izlemesinden dolayı olacak. 1543 Şehzade Mehmet ( Gürbey İleri), 1553 şehzade Mustafa (Mehmet Günsur), 1553 Şehzade Cihangir, 1558Hürrem Sultan (Vahide Perçin), 1561 Beyazit  (Berk Hakman),1566 Kanuni (Halit Ergenç),  1581 Mahidevran (Nur Fettahoğlu) birer birer hayata gözlerni yumacak.

Pargalı İbrahim Paşa’dan başlayan boğazlatma dönemi Mustafa’yı, Bayezid’i,erkek torunları bir bir diziden koparacak. Akın akın atlarla savaşa gidecek, çekilen palalar kana doymadan kınına sokulmayacak bu da aşk hikayesinin geri plana düşmesine kendiliğinden sebep olacak.  Bu arada yeni sezona bir çok ünlü ve başarılı oyuncu Muhteşem Yüzyıl’da yer alacak. Sarı Seilm (Aras Bulut İyemli), Şehzade Mustafa’nın oğlu ( Emre Zincidi), Şehzade Mustafa’nın eşi (  Gökçe Bahadır) Hürrem’i kimin oynadığını unutturacak kadar güçlü bir kadronun halkaları olacak ve bizler Hürrem’i  kimin oynadığı ile ilgilenmeye bile fırsat bulamayacağız. Yine Muhteşem bir kadro ile ekrandaki başköşesine kurulacak Muhteşem Yüzyıl...

Hayatta muhteşem olmak dileği ile…

www.televizyongazetesi.com

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..