Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '11

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl Dizisi neden çok tartışılıyor?

Muhteşem Yüzyıl Dizisi neden çok tartışılıyor?
 

Son yıllarda çekilen televizyon dizileri arasında en fazla tartışma yaratan dizilerden biri bence  "Muhteşem Yüzyıl" dır.

 Benimde dizinin yadırgadığım, komik bulduğum sahneleri olmadı değil.

 Hatta bunu daha önce bir blogda yazmıştım.

 http://blog.milliyet.com.tr/muhtesem-yuzyil-dizisindeki-bazi-komik-sahneler/Blog/?BlogNo=284805

 Ne var ki Dizinin bize öğrettiği bir şeyler de var. Onu da başka bir blogda yazmıştım.

 http://blog.milliyet.com.tr/muhtesem-yuzyil-dizisi-ve-hurrem-sultan-in-bize-ogrettikleri/Blog/?BlogNo=326065

 Ama hata yok mu?

 O da var. Hataları da Beyaz Showda izledik.

 http://www.youtube.com/watch?v=RHfDjRdHisQ

Gerçi o videoda, hatalar komik olsun diye eklenmiş.

Neyse dizinin her şeyi tartışılıyor. En son geçen haftaki şu sahnesi de tatışılmaya başlandı.

 http://www.youtube.com/watch?v=UDGduLy1g3U

 Bu videoda Mohaç Meydan Muharebesi canlandırılmaya çalışılmıştı.

 Oysa 17 dakika süren canlandırma sahnesi için, 500 bin dolar para harcanmıştı.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu (Türk Tarih Kurumu eski Başkanı): “Padişahın başında siyah bir sarık vardı. Sanki Karadeniz folklor ekibinin başlığı gibi duruyordu o sarık. Padişahın asla böyle siyah sarığı olmadı. O sarıkların hepsi 19. yüzyıla ait. Bir de savaşa çıkmadan önce oturmuşlar ‘merkez çekilir, sağdan soldan saldırılır, bu eski gelenektir. Bunu Macarlar muhakkak bilir bunun için böyle yapmayalım. Kollardan biri çekilsin, sonra sarsın’ diye taktikler veriyorlardı. Böyle bir taktik Osmanlı’da hiçbir zaman olmamıştır” demiş.

Belki dediği gibi olsa daha iyi olurdu. Sorun değil ki. İzleyen neyin ne olduğunu anladı yine de. .

 Yavuz Bahadıroğlu (Tarihçi-yazar): Mohaç Meydan Muharebesi  canlandırması için “Çok komikti gerçekten çok çocuksuydu. Öyle bir ordu düzeni yok Osmanlı’da.. Önden deliler sınıfı gider arkasından Akıncı'lar gider, arkasından Süvari'ler, yayalar(ortamı temizlemek) için, Sipahi'ler önde arkasında Yeniçeri'ler... Dizide ise kimin nerede olduğu nereye gittiği belli değil, karmakarışık. Böyle bombardıman diye verdikleri iki çata patla olmaz, tarihi film böyle yapılmaz. Bu dizi film insanları oyalayıp, kandırıyorlar. Bunlar dizi diye kandırıyorlar. Tarihi gerçeklere tamamıyla zıt şeyler var. Kıyafetler o dönemin değil, kılıçlar aynı şekilde özellikle de ordu düzeni allak bullak. Ya bizimle oynuyorlar ya da kendilerini eğlendiriyorlar. O dönemde kabzası daha farklı kılıçlar kullanıyorlardı, kalkanlar da farklıydı. Savaş kıyafetleri ve donanımı farklıydı. 500 bin dolara yazık oldu” demiş.

Oysa bilinen bir şeyler var, bir defa Türkiye’de silah, kostüm alt yapısı yok. Burada kullanılan atlar bile bile dışarıdan getirilmiş. O kadar atı bir araya toplamak bile kolay bir iş değil ki.

O kadar para harcanıyor, emek harcanıyor, işte gelinen nokta bu ülkemizde. Tartışma, eleştiri tabiî ki olmalı, onlar olmadan olmaz, ama görünen bir şey var ki, bizler toplum olarak tahammül edemiyoruz ve de ağır tartışmalara giriyoruz.

Ama unuttuğumuz bir şey var, Muhteşem Yüzyıl bir belgesel değil bir televizyon dizisidir ve  bir kurgudur ve tam gerçeği yansıtmayabilir. Belgesel olmadığı için bu tartışmaların bence boş ve anlamı yoktur.  Bana göre diziyle ilgili tek hata, Kanuni'nin aşklarının ön plana çıkarılmasıdır. Bu tür diziler, yönetmenin, sanat yönetmeninin, danışmanlarının önerilerine göre çekilir. Yine unutulan bir şey var, Kanuni Sultan Süleyman padişah da olsa, tarihe yön veren biri de olsa neticede bir insan ve her insan gibi zaafları acizlikleri olabilir. Tarihçi değilim ama, normalde bir dizidir çekilen, izleyene neyin ne olduğunu anlayabiliyor. Bence bu tür diziler ülkem insanının olmayan tarih merakını körükleyebilir. Yukarıdaki blogda belirttiğim gibi, bazı şeyleri izleyenlere öğretebilir. Bir de bu yönden bakmak lazım.

 

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..