Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '12

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl hani bitecekti?

Muhteşem Yüzyıl hani bitecekti?
 

Bence çok yakışacak


Muhteşem Yüzyıl bitti! Bitecek! Derken yeni transferler ile adından söz ettirmeye devam ediyor.'Muhteşem Yüzyıl' dizisine bomba transfer! Geçen sezon başrolünü Hakan Yılmaz ile paylaştığı "Yahşi Cazibe" dizisinin final bölümünde oynamadığı için eleştiri oklarına hedef olan Aslıhan Gürbüz, sürpriz bir rolle ekrana dönüyor. Gürbüz üç senedir gündemden düşmeyen "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin kadrosuna katıldı. Muhasebe okuduktan sonra Konya Selçuk Üniversitesi Konservatuar Tiyatro Bölümünü bitirmiştir. Bir Bulut Olsam dizisinde ünlendi. Bir zamanlar yayınlanmakta olan Yahşi Cazibe dizisinde Azerbaycanlı karakter Cazibe'yi canlandırdı. Dizinin yapım şirketi bir süredir Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Şah Sultan rolü için oyuncu arıyordu. Çok sayıda oyuncuyla görüşen şirket sonunda Gürbüz'de karar kıldı. Dizi ekibi şimdi de Gürbüz'ün kız kardeşi Esmahan Sultan karakteri için ona benzeyen güzel bir oyuncu daha arıyor. Aslıhan Gürbüz, Muhteşem Yüzyıl dizisinde de oldukça başarılı olacağını düşünüyorum.

Şimdi başka bir konuya geçeceğim. Araştırmacı Güven Aykan, 'Muhteşem Yüzyıl'ın batılı kaynaklar esas alınarak kurgulandığını ileri sürdü. Evet, doğrudur! Ben de Pargalı, Taşlıcalı, Matrakçı ile ilgili yazılarımda bu konulara değinmiştim.  Adanalı tarih felsefecisi ve araştırmacı Güven Aykan, tartışma konusu olan televizyon dizisi 'Muhteşem Yüzyıl'ın batılı kaynaklar esas alınarak kurgulandığını ileri sürerek, "Dizi de olsa tarihimiz yanlış anlatılıyor. Çünkü çarpıtılmış batılı kaynaklara göre senaryo yazılıyor" dedi. Güven Aykan, düzenlediği basın toplantısında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu ve harem hayatından kesitlerin yansıtıldığı 'Muhteşem Yüzyıl' dizisini eleştirdi.

Senarist ve tarih danışmanlarının, araştırmalarını Osmanlı kaynaklarından yapmadığını öne seren Aykan, "Dizide dine düşkünlüğüyle bilinen Kanuni Sultan Süleyman namaz kılmıyor. Matrakçı Nasuh meyhaneden çıkmıyor. Osmanlı'ya çok hizmeti olan Pargalı İbrahim Paşa kadın düşkünü ve hain olarak gösteriliyor" dedi.Osmanlı dönemine ait birçok kayıt ve belgenin Dolma Bahçe ve Topkapı Sarayı'nda bulunduğunu anlatan Aykan, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Senaristler ve dizinin tarihçileri bu belgeler yerine batılı kaynakları esas almıştır. Bizim kayıtlarımızda sultanın Hatice adında bir kız kardeşi yok. Batılı kaynaklarda bu böyle biliniyor. Tarihçi, silahşor, matematikçi, coğrafyacı, hattat ve ressam olan Matrakçı Nasuh, dizide meyhaneden çıkmıyor. Bu kadar işle uğraşan, önemli bir insanın, izleyiciye bu şekilde yansıtılması üzücü. Yine 'Pargalı İbrahim Paşa' karakteri meyhaneden çıkmayan, kadın ilişkilerine düşkün ve hain birisidir. Hester Donaldson Jenkins'in 1911 yılında yayınladığı 'Pargalı İbrahim Paşa' kitabında da paşa bu şekilde yansıtılır. İbrahim Paşa'nın Osmanlı'ya çok hizmeti olmuştur ve hain değildir. Paşayla ilgili kayıtlar Topkapı Sarayı'nda da mevcuttur. Dizi de olsa tarihimiz yanlış anlatılıyor. Biz, her şeye çabuk kapılan bir toplum olduğumuz için, tarihin çarptırılması, yanlış anlatılmasına karşı çıkıyorum ve konunun tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, bunu da tarih bilgisi olmayan senarist ve siyasiler yerine, bu alanda araştırmaları olan, ordinaryüs tarihçilerin yapmasından yanayım." Diye fikir beyan etti. İyi de gündem değişmişken neden basın toplantısı yaptı? Anlam veremedim! Bence madem öyle düşünüyor neden bilgilerini yazılı olarak duyurmuyor da basın yoluyla ses getirmeye çalışıyor. Hazır insanlar Tarih hakkında bilgilenmeye çabalarken hemen harekete geçmesi gerekmekte.

Konu hazır buraya gelmişken ben de bilgi paylaşmak istiyorum. M. Çağatay Uluçay’ın Padişahların Kadınları Ve Kızları adlı kitabından biraz bilgi vermek isterim. Hatice Sultan ile ilgili bilgileri Pargalı İbrahim Paşa adlı yazımda anlatmış olduğum için Hatice Sultan satırlarımda yer bulamayacak. Kusuruma bakmasın!

Kanuni’nin babası Yavuz Sultan Selim’in kızlarına bir bakalım:

Beyhan Sultan:Doğum ve ölüm tarihleri bilinmiyor. Fatih Paşa ile evlendi. Çocuklarından sadece Esmahan Sultan biliniyor. Varlığını belirten ise babası Yavuz Sultan Selim’in sağlığını soran ve teşekkürünü arz eden bir mektuptur. Bunun dışında kendisi hakkında hiç bir yerde bir başka yazıya rastlanmamaktadır. Ölümünün 1559 yılından önce olduğu sanılmaktadır.

Fatma Sultan:Yavuz Sultan Selim’in kızı, Kara Ahmet Paşa’nın zevcesi olarak bahsedilmektedir. Sanılanı aynen yazıyorum; ilk evliliğini Antalya Sancak Beyi Mustafa Paşa adlı bir zat ile evli idi. Kocasının cinsi sapkınlığını ve kendini ihmal ettiğini babası Yavuz Sultan Selim’e şikayet ettiği hakkında söylentiler bulunaktadır. Bu şikayet üzerine Mustafa Paşa’dan boşandı ve ikinci evliliğini Kara Ahmet Paşa ile yaptı.  Çocukları ve ölümü hakkında bir kayıt bulunmamaktadır. Abdülkadir Erdoğan, Fatma Sultan’ın üçüncü evliliğini Hadım İbrahim Paşa ile yaptığını, bu evliliğin ‘’ahiret kardeşliği’’ anlamını taşıdığını bildirmektedir. Fatma Sultan’ın Topkapı’da bir cami yaptırmıştır.

Hafsa Sultan:Yavuz Sultan Selim’in kızlarından biridir. Enderun’dan yetişen İskender Paşa ile evlenmiştir. İskender Paşa, Eğriboz ve Gelibolu sancak beyliği yanı sıra derya kaptanı, vezir görevlerini de yerine getirmiştir. 1515 yılında idam edildi. Hafsa Sultan başka evlilik yapmamıştır. 1538 yılında hayata gözlerini yumdu. Mezarı Selimiye’de şehzadeler türbesindedir.

Hatice Sultan:hakkında yazılanları Pargalı İbrahim Paşa yazımda bilgi vermiştim.

Şah Sultan:Vesikalarda adı Şahi Sultan, Devlet-şahi, Şehzadeşahi şekillerinde geçmektedir. Daha sonra vezir-i azam olacak Lütfi Bey ile sancakbeyi iken evlendi. Bu evlilikte Şah Sultan mutlu olmadı. Lütfi Paşa’nın katı ve sert mizacı Şah Sultanı çok derinden etkiledi. (Hatta bir fahişenin kadınlık organını ceza olarak diktirdiği yönünde yazılanlar da var. Bu ancak gaddar olarak adlandırılır.) bu olaydan dolayı Paşa’ya kızan Şah Sultan’a Lütfi Paşa’nın hançer çektiği deyazılmış. Olay sonrası Lütfi Paşa saraydan zorba yöntemlere başvurularak atılmıştır.  Durumu öğrenen Kanuni, olaya üzüntüsünden Lütfi Paşa’nın vezirlikten azledilmesini ve kız kardeşinden boşanmasını sağladı. Kanuni döneminde gerçekleşen bu olay için diziye yeni transferler yapılıyor. Çünkü boşanma davası oldukça uzun sürmüş ve sonunda da boşanma gerçekleşmiştir. Sanırım senaristler bu konulara dikkat çekmek istiyor. Bu evlilikten Esmahan Sultan dünyaya gelmiştir. Fakat Lütfi Paşa’nın Ahmed Bey, Abdi Bey ve Mahmut Bey isimli oğullarının anneleri bilinmemektedir. Şah Sultan bu korkunç evlilikten sonra evlenmeyip, Merkez Efendiden izin almış, dervişlerin arasına karışmıştır. Mevlevihane Kapısı dışındaki tekkeyi yaptırmıştır. 1528 yılında Davutpaşa’da bir cami, 1556 yılında Eyüp’de bir cami, bir medrese ve Silivrikapı’da bir okul yaptırmıştır. Ağabeyi Kanuni’nin kendine hediye ettiği Dimetoka’daki yerleri de bu yapılara vakf etmiştir. 1572 yılında hayata gözlerini yummuş ve babasının yanına kızı Esmhan Sultan ile gömülmüştür.

Hanım Hatun:adının geçtiği vesikalarda Sultanzade, Şehzade Sultan adları ile anılır. Vezir Çoban Mustafa Paşa ile evlenmiştir. Dedesi 2. Bayezid, babası Yavuz ve ağabeyi Kanuni tarafından Hanım Sultan’a oldukça yüklü mallar kalmıştır. Bu malları kocası ile birlikte yaptırdığı camiye vakf etmiştir.

Gördüğünüz gibi Yavuz Sultan Selim’in kızları ordu gibi. Dolayısı ile de Muhteşem Yüzyıl’a Aslıhan Gürbüz’den başka kız kardeşler de alınacak ve sanırım dizi planlandığı gibi 4 sene sürecek. Tabi daha başka engeller ile karşılaşmazsa.

Hayatta hiçbir engeliniz olmaması dileği ile…

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..