Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '12

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl’ın akıbeti nedir?

Muhteşem Yüzyıl’ın akıbeti nedir?
 

Her şey homurtu ile başladı, her yerde, her platformda tartışıldı ve Başbakan’ın hiddeti ile de ipi çekildi. Aslında bu konu hakkında eşitli yazılarımda çizgimi belli ettim. Bence bu bir dizi, Osmanlı’yı tanıtmak ise devletimizin görevidir. Başbakan Erdoğan demişti ki;

“ Bizi böyle bir ecdadımız yok! Böyle bir Kanuni, böyle bir Sultan Süleyman tanımadık!  Kanuni’nin ömrü 30 sene at üstünde geçti! Sarayda o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi. Bunu çok iyi bilmeniz lazım.  Bunu çok iyi anlamamız lazım. Ben o dizilerin yönetmenlerini de o televizyonların sahiplerini de milletimin huzurunda kınıyorum! Bu konuda ilgilileri uyarmamıza rağmen yargının da gerekli kararı vermesi için yarıyı göreve çağırıyorum.” Sözleri ile eleştiride bulunmuştu.

Bu konu hakkında gene hepimiz fikirlerimizi beyan etmiştik. Ama asıl cevap bence Muhteşem Yüzyıl’ın ta kendisinden geçen bölüm geldi. Hem de Kanuni’nin dudaklarından döküldü: ‘’ İktidar tehdittir, kör ve sağır eder!’’ Haluk Ergenç’e söylettirilen bu replik tabiî ki Başbakana senaristlerin göndermesi olarak kabul edildi.

Diğer taraftan Nagehan Alçı’nın iddiasına göre Başbakan’ın bu şiddetli konuşmasının ardında başka sebepler vardı. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi,  Başbakanımıza ‘’Siz koskoca ecdadınızı yanlış gösteriyorsunuz!’’ dedi. Alçı, bu iddiasını CNN-Türk’te açıkladı ve bildiğiniz gibi Taraf gazetesine de bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘’kaynaklarımı açıklamam, ama bu bilgi doğrudur’’dedi. Böylece Muhteşem Yüzyıl’ın mısır patlağı gibi patlatılması hakkında da bir bilgi sahibi olduk.

Twitter günümüzde halkın oldukça sık kullandığı, bilgileri de hızla yaydıkları bir alan oldu. Twetterda Nagehan Alçı’ya cevap geldi, Milliyet yazarı Aslı Altıntaşbaş dedi ki; ‘’Muhteşem Yüzyılı şikayet eden Mısır değil başka bir ülkedir…Kim diye sormayın!’’ olsun ben yine de sorarım ‘’Kim?’’

Tabi bu konuşmalar, yazışmalar sürüp giderken Kültür ve Turizm Bakanı Günay çözümü güzel üretti. ‘’bu dizinin adı Muhteşem Aşk olsaydı ve Hürrem ile Kanuni’nin aşkına odaklansaydı. Belki o zaman ortaya çıkan ürünün farkı bu kadar hissedilmezdi. Muhteşem Yüzyıl deyince insanlar bir dönem, Viyana Kuşatması, Zigetvar’ın alınmasını beklediler. Şimdi çıta biraz aşağıya düşmüş görülüyor, ama nihayet bir kurgudur, bir filmdir’’ açıklamasını yaptı. Kültür Bakanı olarak her şeyin farkında olduğunu gösterdi. Ama unuttuğu bir şey vardı ki o da şudur; eğer bu dizi Muhteşem Aşk adı ile çekilip, Kanuni ve Hürrem aşkını anlatsaydı, yatak sahneleri ne olacaktı? Daha doğru düzgün yatak sahnesi yokken (sadece yan yana yatarken gösteriliyorlar) bu mısır patladı, o zaman ekranlarını patlatan patlatana olacaktı! B

Tabi devlet buyurdu THY de kapalı devre yayın akışından Muhteşem Yüzyılı çıkardı. Ama ne yaman bir çelişkidir ki Emirates Airlines ilk 12 bölümü aldı ve diğer bölümleri de hazirandan sonra satın alacağını açıkladı. İlk kez bir Türk dizisi yabancı dizilerin yanı sıra bir havayolu tarafından alındı ve yolcularına izlettirecek. Böylece Muhteşem Yüzyıl bir ilke daha imza atarken, sektöründe önünü açtı.

Peki ne zaman bitecek bu Muhteşem tartışma? Yapımcı Timur Savcı ‘’ biz diziyi 4 yıl olarak planlamıştık. Fakat Haziran ayında final yapacağız’’ diyerek durumu açıklığa kavuşturdu. Eskisi gibi halvet sahnelerine yer vermeden, kapanmış Hürrem, kapanmış harem, erkeklerle konuşurken Paravanlar ekleyerek dizinin ömrünü uzatmaya çalışıyorlar.  Şimdi daha fazla şavaş sahnesi konacak, fetihler yapılacak ve dizinin izleyen profili cinsiyet değiştirip, erkek çoğunluğa kayacak.

 Bir yandan dizi Haziran’da bitecek derken açıkçası severek seyrettiğim ve yayından kaldırılan ‘’Suskunlar’’ dizisinden bir transfer yapılacağını öğrendim. İzleyenler bilir şu bizim ‘’Takoz İrfan’’ var ya! Mehmet Özgür çok başarı ile canlandırıyordu. Burada Laf Çok programında açıkladığına göre dizi ile görüşüyormuş. Mesut Yar’ın dediğine göre de Mimar Sinan’ı bekliyoruz. Hakikaten nerede o muhteşem eserleri bırakan, Mihr-i Mah’ın aşkıyla kavrulan Koca Sinan? Mehmet Özgür de pek heybet verir Mimarbaşı’na.

 Şimdi de taptaze bir haber ‘’İran’da Muhteşem Yüzyıl dizisine dublaj yapan sanatçılar tutuklandı’’ farsça dublajlı yayınlanan dizi yüzünden bazı kişilerin önce gözaltına alındığı, bazılarının tutuklandığı, Kanuni’yi seslendiren sanatçının da tutuklananlar arasında bulunduğu belirtiliyor. Bu sert hareketten sonra dizinin farsça alt yazı ile ekrana gelmesini bekliyorlar. Onların sorunu da Kanuni’nin ağzından İranlıların aşağılanmasıdır. Bence onlar da Putin’in yaptığı gibi diziye yasak getirdi. Yeni sektör internet dizileri olacak anlaşılan. Tabi ona da devletler müdahale etmezlerse.

Ülkemizde de RTÜK ikiye bölündü! RTÜK üyelerinin bazıları gerçek hayattan kişilerin ekrana geliş şekli ile ilgili kurgu beğenilmez ise ceza verilmesi yolunda istekte bulundular.  Davut Dursun, diziye yeterince uyarı verdiklerini, ama dizinin bir kurgu olduğunu hatırlattı. Bazı RTÜK üyeleri önümüzdeki bölümlerde Şehzadelerin boğulmasına sıra geleceğini ve bunu kontrol altında tutulmasını istediler. Yayımlar Dairesi konu ile ilgili çalışma yapacak ve diziye de ceza verilmeyecek.

Artık Muhteşem Süleyman’ın çirkin yüzü bütün haşmeti ile ekranlarımıza yansıyacağı için yaşanan korkunun da altı bu açıklama ile çizilmiş oldu. insan oğlu hata yapar! Padişah olsa da hata yapar! Biz bu konuda geçmişte gönlümüzü çelen, pelerinsiz kahramanlarımızı bu hataları ile karşımıza gelince çok kızdık. Muhteşem Süleyman yıkılan bir heykel gibi ayaklarımızın dibinde tuzla buz oldu. Bu da bizi çok korkuttu ve kızdırdı.  Oysa Süleyman’ın da bir kul olduğunu düşünebilsek, bu kadar hiddetlenmeyecektik. İşte Muhteşem Yüzyıl’dan alınan intikam da bu yüzdendir!

Hayatta yaptığımız her şeyin hatasız olması dileği ile…..

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..