Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '12

 
Kategori
Güncel
 

Muhteşem Yüzyıl'ın danışmanı Erhan Afyoncu Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu üyeliğine atandı

Muhteşem Yüzyıl'ın danışmanı  Erhan Afyoncu Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu üyeliğine atandı
 

Harem bir hakikattir ve Kanunî’nin hanımlarından bugün sadece üçü bilinmektedir: Mâhidevrân, Hurrem ve Gülfem... Hükümdarın kaydedilmiş çocuklarının sayısı ise, dokuzdur! Hurrem’den altı ve Mâhidevrân’dan bir çocuğu olmuş, Gülfem ise hükümdara evlâd verememiştir. Diğer iki çocuğunun annesi meçhuldür, yani haremdeki cariyelerden biri yahut ikisidir ve daha da önemlisi, Kanunî Sultan Süleyman iki oğlunu, hattâ torunlarını bile idam ettirmiş tek hükümdardır.

 
Unutmayalım: Bazı padişahların isimleri tarihin sahifelerine altın harflerle hakkedilmiştir ama bu hükümdarların hepsi sizler ve bizler gibi etten-kemikten birer insandır. Hiçbiri peygamber yahut evliya mertebesinde değildir, başarılarının yanısıra onların da her insan gibi zaafları vardır, sevap da işlemişler ama hata da yapmışlardır ve bunun böyle olması son derece normaldir!
 

Ve en önemlisi: Söz konusu mesele dinî yahut ilâhî bir konu değil, dünyevî hadiselerin teşkil ettiği “tarihtir”. İyi yahut kötü tarafı ile “bizim” tarihimizdir ve tarih ideoloji ile, inançla yahut saplantı ile değil, Erhan’ın yaptığı gibi belge, kaynak ve kayıt kullanılarak yazılır. (M.Bardakçı)

 
Muhteşem Yüzyıl’ın danışmanı olan Erhan Afyoncu  hakkında böyle yazmıştı Bardakçı. Tarihi çarpıtma, haremden ibaret gösterme, hırs, entrika, kadın mücadelesine dayanarak bir saray yaşantısı sergileme eleştirilerine karşı Afyoncu’yu savunmuştu.
 

“Tepkiler üzerine istifa eden Mümtazer Türköne yerine Atatürk Kültür, Dil, ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine Erhan Afyoncu seçildi.

 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine Habertürk TV'de Murat Bardakçı ile sunduğu Tarihin Arka Odası programıyla da tanınan, Bugün gazetesi yazarı Doç.Dr. Erhan Afyoncu'yu atadı.

 
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, 664 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 6'ncı maddesi gereğince, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Erhan Afyoncu'yu yönetim kurulu üyeliğine seçtiği kaydedildi.

 
Gül'ün yönetim kurulu üyeliğine daha önce atadığı Mümtazer Türköne, Atatürk ile ilgili eleştirel sözleri nedeniyle tepki çekmiş ve ardından istifa etmişti. Boşalan kadroya atanan Erhan Afyoncu ise geçtiğimiz sezon Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarih danışmanlığını yapıyordu.(hürriyet.com)

 
Erhan Afyoncu’nun yıldızı Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatının anlatıldığı 'Muhteşem Süleyman' isimli kitapla parlamaya başladı. İki yüz sayfadan oluşan kitap, Kanuni'nin hayatının yanı sıra, Hürrem Sultan ile Kanuni arasında yaşanan aşktan da geniş bir şekilde bahsediyor.

 
Doç. Dr. Erhan Afyoncu tarafından yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından çıkardığı  bu kitapla, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumundan itibaren başlayıp, Kanuni'nin gerçekleştirdiği seferlerden bahsediyor.

 
Ayrıca dönemin Osmanlı Devleti'nde yaşanan politik konuların da ele alıp Hürrem Sultan'a ayrı bir bölüm ayrılmış. Hürrem Sultan ile Kanuni arasındaki aşk mektuplarına kadar birçok konunun ele alındığı kitapta, Saray'da yaşanan entrikalardan da bahsedilmiş.

 
Afyoncu 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinden çok önce  konu üzerine çalışmaya başlandığını belirtip "Eserde hem yerli hem de yabancı kaynaklar vasıtasıyla Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan popüler bir dille ele alınmıştır. Birçok konuda bilinmeyenler açıklığa kavuşmuştur." diyerek kitabını savunmuştur.

 
Kanuni'nin özel hayatının dizide kötü bir şekilde ele alındığına yönelik birçok yerden eleştiri alındığının hatırlatılması üzerine de Afyoncu, "Dizi bir kurgudur. Dizi dramatize bir şekilde konuları ele almıştır. Bu siyasi hadiseler, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem'in aşkı, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın yazışmaları ve yazılan aşk mektupları günümüzün diliyle verilmiştir.

 
Kitapta, Kanuni'nin gerçekleştirdiği 13 sefer, Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi ve diğer meseleler İtalyan ve Türk kaynaklarından yararlanılarak kaleme alınmıştır." ifadelerini kullanmıştır.

 
“Muhteşem Yüzyıl bir “belgesel” değil, “dizi”dir ve abartılar, gerçeklerin değişmemesi şartıyla normaldir.”(M.B.) anlayışının mimarlarından biridir, Afyoncu. Her türlü  düşünce sahibi mevcuttur. Beğenen izlesin, beğenmeyen izlemesin. Daha iyisini, daha didaktiğini yapan yapsın. Salının da meydan yiğit görsün. Ne diyelim hayırlı uğurlu olsun.

 

Bu yazı ile atamanın kritiği yapılmamıştır. Tamamen Muhteşem Yüzyıl hatrına binaen!

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..