Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '09

 
Kategori
Kitap
 

Mükemmel sağlık

Mükemmel sağlık
 

Acıbedem Hastanesi’nde cerrah ile konuşuyoruz. “Yarın gelin sizi ameliyat yapalım”.

“Doktor bey peki ameliyat olduktan sonra tekrar aynı problemin olmayacağının garantisi var mı?”

“Var ama perhiz yapmalısınız.”

“Ameliyat olmadan başka bir çözümü yok mu bu problemin?”

“Yok”

Hayır var!

Başucu kitaplarımdan biri olan Dr. Recai Yahyaoğlu’nun “Mükemmel Sağlık” kitabını otomobilde radyo programı dinlerken duymuş, ertesi gün “kitapyurdu.com” sitesinden siparişini vermiştim. Meğer her insanın bir dosha(vucudun işleyiş mekanizması) dengesi varmış.

Kilo vericem diye ekmek yemezsen, kendini ota, yeşilliğe kaptırırsan vucudun sistemini göçertebiliyormuşsun.

“Her insan günde bir elma yemeli midir? Kahvaltı yapmadan sokağa çıkılır mı? Su içsem yarıyor. Aldığım kiloları neden veremiyorum? Vucudumun kalsiyum ihtiyacı için yumurta yemek zorunda mıyım?”

Daha bir sürü sorunun cevabını ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini bu kitapta bulabilirsiniz. Benim en çok ilgimi çeken insanların yaşam enerjilerine göre farklılaşan vücut tiplerinin (vata, pitta ve kapha) olmasıydı. Bu altarnatif tıp yöntemine “Ayurveda” deniliyor. Hangi tipe girdiğinizi, 21 sorudan oluşan teste verdiğiniz cevaplara göre bulabiliyorsunuz. Aşağıda kitaptan bir kaç tane örnek bulabilirsiniz. Bu tespitlere verdiğiniz yanıtlara göre vücut tipiniz ortaya çıkıyor.

“Karar vermekte zorlanırım. Ruh halim çok çabuk değişir ve biraz duygusalım. Yürürken hızlı adımlarla yürürüm. Sabahları saat çalmadan erken kalkarım. Akşamları enerjim çabuk tükenir. Erken yatarım. Yavaş hareket eder. Bir kaç tekrardan sonra anlayabilirim. Hafızam hiç kuvvetli değildir. İsimleri hatırlayamam.”

Bazen, verilen yanıtlara göre sonuç değerlendirmesinde bir kişi, her 3 tip doshadan da çıkabiliyor. Bu durumda hangi vücut tipine ait olduğunuzu ulaşmak için sizi çok iyi tanıyan yakınlarınızdan yardım isteyebilirsiniz.

Örneğin bazılarımız sabah kahvaltısı yapmadan çıkmazken (vatalar), bazılarımız belli bir saate kadar ağızlarına lokma koyamazlar(pitalar). Yine bazı insanlar güne erkenden enerjik başlarken(vatalar), bazıları öğlene kadar uyanamaz, uyansa da uyuşuk gibi dolaşır ortalıkta(pittalar). Yine bazılarımızın gece enerjileri erken biterken(vatalar), bazılarımız yarasa misali enerjileri hiç tükenmeden sabaha kadar sürer(kaphalar). Yine kimilerimiz her şeyden yediği halde kolay kolay kilo almazken(vatalar), kimilerimiz ise “su içsem yarıyor ben ne yapayım” der(kaphalar). Genellikle tombullar bu sınıfta olanlardır.

Kitapta hangi tiplere, hangi tatların iyi geldiği ayrıntıları ile bahsediliyor ( ekşi mi, tatlı mı, ılık mı, baharatlı mı, acı mı)

Asıl önemli olan vucudumuza bilmeden yaptığımız işkence ve bunun sonucunda oluşan sağlıkla ya da psikolojik ile ilgili problemler. Özellikle son zamanlarda medyada sağlıkla ilgili o kadar çok tavsiye var ki...

Ne yazık ki her insana her faydalı şey iyi gelmiyor. Örneğin “günde bir elma” vata tipi insanlara şişkinlik yapabiliyor. Ya da son günlerin modası olan “günde bir yumurta” pittalara göre değil.

Benim sağlık problemim kilo vermek amacıyla ekmek ve hamur maddeleri yemememden kaynaklanıyordu. Şimdi hem her türlü hamur mamüllerini yiyorum, hem de spor yaparak kilo veriyorum.

Gerçekten yapı olarak ve hayatımızın yaşam şekli bakımından, hepimiz birbirimizden farklı insanlarız. Buna göre besinlerin bize verdiği faydalar da farklı.

Hayat arkadaşıma yıllarca gücenmiştim; “hafta içi bir sabah olsun kahvaltı da eşlik etmiyorsun” diye. O da bana “gece yarısından sonra film izlerken eşlik etmiyorsun” diye içerliyordu. Şimdi, birbirimizi daha iyi anlıyoruz. Hayat hergün bize bir şeyler öğretmek istiyor aslında yeter ki biz almasını ve istemesini bilelim...

Kaynak: Altarnatif tıp yöntemleriyle Mükemmel Sağlık Dr. Recai Yahyaoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 7250
Kayıt tarihi
: 08.11.07
 
 

1971 Fethiye'de doğdum.  2000 yılından beri evliyim. Büyüğü 29, 17 yaşında, diğeri 12 yaşında ü..