Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Mülakatta görüşmeci hataları 1

İş Görüşmeleri üzerine bilgiler veren bilgeler;hiç bir zaman kendi yaptıkları veya yapılabilecek hatalardan bahsetmez.Çünkü işi gereği masanın diğer tarafında ve bu durum eğer bir maç olarak değerlendirilirse, direk 1-0 önde başlarlar.
Bu mesleğin yoluna adım attığım günden bu yana, binlere yakın mülakatya görüşmeci yahut gözlemci olarak bulundum.Yapılan hatalar aslında, iş görüşmesine gelenlerin kendi heyecanlarını yenebilmesi ile birlikyte su yüzüne çıkmaya o kadar müsaittir ki!

Fakat yaptığı başvuru vesilesi ile görüşmeye davet edilmiş olmak;belki de yüzlerce aday içinden seçilen bir kaç kişi içine girmek ve kendini anlatabilmek telaşesi ile, etrafında olanı biteni anlamlandıramamasına sebep olan aday, bu yenilgiyi kabul ederek başlar neredeyse, kendisine yöneltilen soruları yanıtlamaya.

Bir İnsan Kaynakları Uzmanı veya Yöneticisinin yaptığı fakat asla yapmaması gereken hatalar nelerdir peki?

-Özgeçmiş incelemeden yola çıkıldığında, başvuru yapmış olan adayın, verdiği ilana uygunluk gösterip göstermediğinden emin olduktan sonra görüşmeye davet etmesi birinci kuraldır.
Örneğin;
Verilen ilanda illa ikamet ile ilgili bir detay verildiyse, (Avrupa-Anadolu yakasında ikamet edecek gibi) o aday aranan tüm özellikleri yerine getirecek bir özgeçmiş gönderse de, yedeğe alınmalıdır.
Neden?
Çünkü sizin için önemli olmayan bir detayı ilanınıza yazmamanız gerekir de ondan!Eğer bu detay sizin için çok önemli ise ve siz bu önemli detaya dahil olmayan birini görüşmeye davet ettiyseniz nasıl çözeceksiniz ulaşım problemini?Hatta bu adayın bu problemini düşünmeden sonraki yönetici ile de paylaştıysanız bilgileri, adayla tanıştırdıysanız eğer ve uygun bulunduysa nasıl çözeceksiniz bu problemi?

Ama şurada oturuyor, yine de bir görün diye davet ettim mi diyeceksiniz, yoksa o güne kadargeçerli olan prosedürleri yıkacak yeni icatlar mı çıkartacaksınız.

Bu sebeple, özgeçmiş incelemesi kıymetlidir ve hakkıyla yapmadan, bir adayı görüşmeye davet ederek umutlandırmaya hakkınız yoktur.

-Özgeçmişleri incelenen adaylar ile sadece iş görüşmesine davet etmek için yapılan bir telefon konuşması belki de o adayın da sizin de zaman kaybına sebep olacak bunu hiç düşündünüz mü?
Nasıl?
Sizin beklentilerinizi karşılayacak bir aday ile, telefon mülakatı yaparsanız şayet, olası olumsuzluklarla önceden karşılaşıp belki de bu görüşmeyi yüz yüze gerçekleştirmeden vazgeçeceksiniz.
Bunun için yapılması gereken en kolay iş, davet etmek istediğiniz adayları arayarak bir kaç kontrol sorusu sormak ve kendisine rahatsızlık vermemek içinde, gelecek günler içinde tekrar arayarak görüşmeye davet edebileceğinizi ve değerlendirmeye adayın dahil olduğunu söyleyebilirsiniz.
Sorulacak soruların neler olması gerektiği düşünüldüğünde;
-Adayın başvurusunun hala geçerli olup olmadığı,
-Özgeçmişinde bulunan iş yerlerine ilişkin sorular,
yeterli olacaktır.
Hatta aday ile telefonda yapacağınız konuşma neticesinde, ses tonu, konuşma biçimi, algılama düzeyi, kendisini yüz yüze gelmeden ifade etme yeteneği belirgin düzeyde ortaya çıkabilir ve belki de, istediğiniz koşullara dahil olmayan bir aday ile yüz yüze görüşme yapmadan kendisi ile ilgili karar verme aşamasına kadar gidebilirsiniz.

Bu kesinlikle böyle olmaldır demek değil, öncelikle sizin işinizle ilgili yetenek ve becerilerinize bağlı olarak yerleşecek bir çalışma biçimidir.

-Yüz yüze görüşmeye davet edilen her aday ile aynı biçimde görüşme yapmak belki de hedef adayınızın karşınızda oturan kişinin olduğunu anlamadan, onu kaybetmenize sebep olacaktır.

Her pozisyon için aynı türde iş görüşmesi yapmak herkesi aynı şekilde değerlendirmektir, o zaman tüm çalışanların ünvanları, meslekleri veya yaptığı işler aynı olmalıdır değil mi?
 
Toplam blog
: 20
: 1392
Kayıt tarihi
: 02.06.08
 
 

Profesyonel İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen, Kendi halinde yazar-çizer... ..