Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Yetkinlik kavramları 1

Yapılan iş görüşmelerinde, profesyonel yaklaşım desteği almadan veya mesleki olarak bu konuda her hangi bir eğitim almadan değerlendirme süreçleri geliştirenlerin, sıkça yaptığı hatalardan bir tanesi de, aday değerlendirme aşamasında kullanılan değerlendirme formlarında bulunan kriterler ve yorumlardır.

Konulan bir takım kriterler doğrultusunda ölçeklendirilmeye çalışılan adaylar, yanlış gözlem, yanlış soru ve mülakat tekniği ile, olumsuz olarak bu formlarda yerlerini alıyor.

Bu sebeple;en fazla üzerinde durulan ve değerlendirme kriteri olarak görülen tanımlamaların ne olduğu ve nasıl yorumlanması gerektiğine ilişkin bir kaç detayı kısaca özetlemek gerekir;

Aşağıda bahsedilen kriter için, geliştirici soruların hazırlanması, detaylandırılması ve alınan yanıtlar ile doğru orantılı olarak yapılan gözlemlerin mutlaka ki;bu görüşmeleri ve değerlendirmeleri gerçekleştiren İnsan Kaynakları Uzmanlarının bu alanda mesai harcayarak deneyim geliştirmesi gerekmektedir.

Verilen bilgiler teorik olmakla birlikte, pratiğe çevrilmesi ve geliştirilmesi mutlaka bu işi üstlenen kişiye ve yeteneklerine bağlı olduğuda yadsınamaz birgeçrektir.

Anlamının ve yorumlamasının ne olduğu, nasıl yapılması gerektiğine ilişkin detaylı bilgiye sahip olunamayan her iş başarısız bir sonuç olarak geri döner.

Yanlış değerlendirme, yanlış kişileri, yanlış işlere yerleştirme ile neticeleneceği için, hem organizasyonun hem de işe alınan kişinin zaman kaybına ayrıca yine işe alınan kişinin motivasyonunun düşerek tamamen verimini kaybetmesine sebep olur.


Analitik Düşünme;

Bir adayın analitik düşünme yeteneği olup olmadığını anlayabilmek için sorulmuş bir soruya veya önüne konulmuş bir duruma verceği yanıt,
bir problemde, bir olayda, bir durumda yahut her hangi konuda öncelikle parçalara ayırma, mantıksal bir sıralama yapma, elde ettiği sonuçlara göre parçaları birleştirerek neticendirme, anlayabilme, çözebilme olmalıdır.

Yani parçalar arasındaki basit ilişkileri ayırt etmeldir, parçalar içindeki birden fazla ilişkiyi ve bağlantıyı ayırt etmelidir.Bunları fark etmeli parçaları bu yolla birbirine bağlayarak sonucu üretmelidir.

Görüşmeyi gerçekleştiren kişi, bu beklentilerine dair ön çalışma yaptığı takdirde, karşısındaki adayın mevcut koşullarda, pozisyonun veya örgütün beklentilerine ne kadar yaklaştığını, ne kadarını karşılayabildiğini gözlemleyebilir ve diğer yandan, yine bu yapılacak ön çalışma doğrultusunda herbir adayın genel durumunun da karşılaştırılması gerçek adayı bulmada yol gösterebilecektir.
 
Toplam blog
: 20
: 1392
Kayıt tarihi
: 02.06.08
 
 

Profesyonel İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen, Kendi halinde yazar-çizer... ..