Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Mumcu yok edildi, kitapları yaşıyor…

Mumcu yok edildi, kitapları yaşıyor…
 

Rabıta parasıyla 1980 darbesi ardından yurt dışına gönderilen imamların şu an ülkemizde üst kademelerde yer almış olmalarının işaretini Mumcu vermişti, bu isimler arasında Polatlı Müftüsü Mahmut Sezgin’de yer alıyordu.


Yıl 1993, yer Ankara, bir sokak, sokakta bir araba…

Bu ipuçları size bir şey hatırlattı mı?

Daha açıklayıcı olalım..

1993, 24 Ocak, Karlı Sokak’ta bir araba bir evin önünde…

Daha açıklayıcı oldu sanırım.

Yaklaşıyorken zaman, bir aile ocağının paramparça edildiği Ocak ayına; dilleniyor tarih, öldürülse de birileri, ölmüyor yazı… Kitap olup okutuyor kendisini…

Araştırmacı gazetecilik derslerinde adı geçer onun, akla ilk gelen isimlerdendir onun ismi.

24 Ocak 1993 yılında arabasına binerken patlatılan bomba yok etti Uğur Mumcu’yu diye düşünenler bugün anlıyorlar onun asla yok olmayacağını.

Öldürülecek kadar (!) iyi bir gazeteciydi Uğur Mumcu, hangi gerekçeyle bir insan böylesi öldürülmeyi hak ederdi?

Bugüne bakalım, yıl 2007, ne demişti o ne oldu? Oldu ki bir şeyler öldürdüler onu. Daha fazla yazmasın, kalemi işlemesindi niyetleri. Ama yetmedi yazdıkları da yetti bizlere.

Cumhuriyet Gazetesi’nin 19 Kasım 2007 baskısında yer alan haber bakın nasıl kanıtlıyor Mumcu’nun nelere ışık tuttuğunu. Nasılda işe yarıyor literatür, taramak isteyene yol gösteriyor Uğur Mumcu kitapları.

Mumcu’nun 12 Eylül döneminde Suudi Arabistan kökenli Rabıta örgütünün parasıyla yurt dışına gönderildiğini saptadığı din adamlarının bugün birçok kapının kilit noktaları oldukları nasılda belirleyici olmuş.

1981-1985; Rabıta parasıyla Frankfurt’un Offenbach kasabasında Yavuz Sultan Selim Camisi’nde imamlık yapan Abdullah Şahin’in, AHİM’de türban davası açan meşhur isim Fatma Şahin’in babası olduğunu tespit eden gazeteciler, geçen yıl AKP’li İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından İETT Daire Başkanlığı’na atanan kişinin perde arkasına ışık tuttular. Şahin Nuriosmaniye Camii imamlığını sürdürürken İETT Daire Başkanlığı’na yükseltildi.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan haberle; Mumcu’nun bundan 20 yıl önce yaptığı ‘Rabıta’ çalışmasında adı geçen diğer din adamlarının bugünkü konumlarına ışık tutulmuş. İmamların rektör yardımcılığına, Milli Eğitim Bakanlığı’nda daire başkanlığına ve din ateşeliği gibi yöneticilik sıfatlarına sahip oldukları belirlendi.

Mumcu’nun Rabıta kitabına göre, 17 Ağustos 1980 ve 28 Nisan 1981 tarihli iki ayrı Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’den toplam 73 din görevlisi Rabıta parasıyla yurtdışında görevlendirildi.

Gazetede yer alan haberde bu kişilerin Mumcu’nun kitabından edinilen bilgiyle o gün hangi görevde oldukları belirtiliyor. Peki bu isimler bugün neredeler diye merak ediyorsanız haberin devamı ve dokümanlar tek tek ortada;

Yusuf Aktaş (müftü-Zonguldak): 1980’deki ilk kararname ile yurtdışına gönderildi. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı Seçici Kurul Başkanı ve Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi.

Abdullah Demircioğlu (Müftü- Arsin): 1980’de Belçika’nın Gent kentine din görevlisi olarak gönderilir. Şu anda Gent’te kurulu Avrupa İslam Fakültesi Rektörü.

Cahit Baltacı (İstanbul Şer-i Siciller Arşiv Uzmanı), Müftü vekili-Fatih: Cahit Baltacı bugün Prof. Dr, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi.

Abdullah Özgönüller (Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitim Genel Müdürlüğü Uzmanı): Özgönüller bugün MEB Din Öğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.

<ı>

<ı>Mumcu’nun kitabında Rabıta parasıyla yurtdışına gönderilen imamlar arasında bugün Polatlı’da müftülük yapan Mahmut Sezgin’in adı da geçiyor. Mumcu’nun verilerinde Sezgin Kastamonu’da Vaiz o yıllarda. Şu an Polatlı Müftüsü.

<ı>

Yıl 1993, Ankara Karlı Sokak’ta bir gürültü koptu. Paramparça dağıldı bedeni sokağa, geride bıraktıklarını kimse hesap etmedi ama yine birileri unutmadı; gazetecilere kaynak oldu, bugüne ışık tuttu kitapları. Bugünü anlamak için okundu Mumcu…

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

 
Toplam blog
: 44
: 1870
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Basın-Yayın Bölümü mezunudur.        ..