Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '08

 
Kategori
Sinema
 

Muro ve devrimci testisleri

Muro ve devrimci testisleri
 

Çok, bel altı operasyonu gördük de ne bileyim, en azından ben, mevzua hayaların karıştırıldığına pek şahit olmamıştım. Genelde bu organ, erkekliğin şanına şan katmak amacıyla kullanılır halk arasında ve argodaki delikanlı jargonda. "Amma da bilmemneli adammış" şeklinde, adem oğlu yüceltilir akılları sıra.


Yanılmıyorsam, son günlerin bu pek meşhur, gişe rekortmeni filmi “<ı>Muro” hakkında; işin, devrimci ruhun tiye alınması açısından konuyu ele alıp da bir çift kelam eden ya da iki satır yazı yazan tek Allah'ın kulu, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan oldu. Kendi deyimiyle, “<ı>Eski İslamcı” Ahmet Hakan yani. Ve yine O’nun yazısından anladığım kadarıyla, bir ufak tepki de; İstiklal Caddesi’nde, bir sinema önünde toplanıp, filmi protesto eden küçük bir solcu gruptan geldi.


Anlı-şanlı, tescilli-belgeli yılların solcularından, sosyalist-komünistlerinden tık yok. Kurtlar Vadisi’nin de sahipleri Şaşmaz Kardeşler, sağ cenahın, bunca yıldır yapamadığını, “Muro” ile yapmışlar. Yarı şaka, yarı ciddi; bazen çok ince mizahi göndermelerle, bazen de direkt, bodoslamadan yani giydiriyorlar da giydiriyorlar sol jargona.


“<ı>Nalet olsun içimdeki insan sevgisine” lafı adeta dillere slogan oldu.


Para verip sinema salonlarında filmi izlemeye gidenlerden, çok büyük bölümünün sol düşünceye yakın olduğuna inandığım on binlerce yurdum insanı; Muro’nun devrimci testislerine, Rus hayat kadınlarının seksi cazibesi karşısında ayaklar altına alınan, zaten de hiç mi hiç anlaşılmadığı, benimsenmediği seyircinin gözüne gözüne sokulan sosyalist ve Marksist, doğru ve inançların sakız olmasına kahkahalarla gülüyor. Ellerindeki Amerikan kolalarının yanında yedikleri pop-cornlarıyla.


Bugüne dek bu işi sol cenah maharetle yapmıştı bu ülkede. Sağcı, muhafazakar anlayış ve doğrular; mizahi romanlarla, karikatürlerle ve filmlerle eleştirilmiş, hatta ve hatta tiye alınmıştı. Ve sağ, bu konuda bir şeref sayısı dahi yazdıramamıştı skor tabelasına.


İşte “Muro”, yıllardır alınan mağlubiyetlerin çok flaş bir rövanşıdır. Şaşmaz’lar, bunca yıllık sarsılmaz solcuları, inançlı sosyalist ve komünistleri şaşırtmış ve bu şaşkınlıkları da halen sürmektedir.


Şimdi buradan seslenmek istiyorum. Ey, hayatını ve doğrularını sol/sosyal demokrat/sosyalist/komünist inançlar doğrultusunda çizgiye ve çerçeveye sokmuş Türk vatandaşları. “Muro” adlı sinema yapımı, basit bir komedi filmi değildir. Orada göbeklerinizi kaşıya kaşıya ve gözlerinizden yaşlar gelircesine gülerken; olayın “<ı>devrimci testis” esprilerinden çok daha farklı anlamları olduğunun farkına varmanız için daha ne olması gerekiyor?


Ve işin garip yanı, o kadar anlı-şanlı kalemleriniz, sanat ve fikir insanlarınız varken, bu uyarıyı köşesinden yapmak da bir “Eski İslamcı”yla, bencileyin naçizane bir garip blog yazarına kalıyor.


Sizi tebrik ediyorum Ahmet Hakan. Ve sizi de Şaşmaz Kardeşler....


Nalet olsun içimizdeki insan sevgisine ve yanan devrimci testislerimize!

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..